Στην περιοχή της Καρδιάς η μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ για τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων – Η μονάδα θα τροφοδοτεί με θερμικό ρευστό τις τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Αμυνταίου, τα δίκτυα των οποίων θα συνενωθούν

2 Ιουλίου 2020
07:09

Στην περιοχή της Καρδιάς προορίζεται σύμφωνα με πληροφορίες να εγκατασταθεί η νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που σχεδιάζει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Όπως έγινε γνωστό χθες (1/07) από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Αμυνταίου, η μονάδα θα τροφοδοτεί τις τηλεθερμάνσεις των τριών πόλεων, οι οποίες θα συνενωθούν σε ένα ενιαίο δίκτυο.

Έτσι, η επιλογή της περιοχής της Καρδιάς κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη για την τροφοδοσία του ενιαίου δικτύου τηλεθερμάνσεων και των τριών πόλεων, με δεδομένο κατ’ αρχάς ότι η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας τροφοδοτείται σήμερα από τον υφιστάμενο λιγνιτικό ΑΗΣ της ΔΕΗ στην περιοχή. Παράλληλα, θα χρειαστούν έργα λίγων μόλις δεκάδων χιλιομέτρων, ώστε η μονάδα να μπορεί να τροφοδοτεί με θερμικό ρευστό τις υποδομές και για τις δύο άλλες πόλεις.

Ένα από τα καύσιμα που θα καταναλώνει η μονάδα θα είναι το φυσικό αέριο, ενώ μένει ανοικτό το ενδεχόμενο να λειτουργεί και με σκουπίδια. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, προς το παρόν η ΔΕΗ δεν έχει προχωρήσει σε διαστασιολόγηση της εγκατάστασης, κάτι που σημαίνει πως δεν έχει οριστικοποιηθεί η απαιτούμενη ισχύς της.

Στρατηγική συμφωνία

Σε κάθε περίπτωση, ως προς την τροφοδοσία των δικτύων των τριών πόλεων, η νέα μονάδα θα λειτουργεί συμπληρωματικά της «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ, η οποία επίσης θα τροφοδοτεί με θερμικό ρευστό τις τηλεθερμάνσεις. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορεί να αναλάβει τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι συνθήκες που επικρατούν στις χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν στη ΔΕΗ να εντάξει την «Πτολεμαΐδα V» στο σύστημα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου του ΥΠΕΝ, η χθεσινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) Κωστή Μουσουρούλη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, των Δημάρχων Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, Αμυνταίου Άνθιμου Μπιτάκη και ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου, το παραπάνω σχέδιο πρόκειται να αποτυπωθεί σε ένα αναλυτικό πλαίσιο κατανόησης και στρατηγικής συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων μερών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, το σχετικό κείμενο θα είναι έτοιμο προς υπογραφή από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, καθώς και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κώστας Δεληγιάννης

www.worldenergynews.gr

12 σχόλια

  • Δηλαδή θα συνδεθούμε με την Πτολεμαΐδα v θα φτιάξουμε και μια καινούργια ΣΥΘΗΑ με ΦΑ κ σκουπίδια θα συνδεθεί και αυτή με τις ΤΘ και η ΣΥΘΗΑ που μπορεί να είναι ως ΣΥΘΗΑ 24 ώρες το 24ωρο θα λειτουργεί επικουρικά όταν δεν θα μπαίνει η Πτολεμαΐδα V στο δίκτυο.
    Δεν περιγράφει άλλο, ΓΚΟΛ.

  • ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ!!!!!
    ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΑΦΤΙΑ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ.Α ΠΡΟ ΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΤΣΙΡΙΖΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΠΟΛΗ-ΠΑΠΠΑΣ-ΜΙΩΝΗΣ-ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ!!!!!!

      • Αυτήν την στιγμή η ΔΕΗ χρεώνει την μονάδα 9€ και την πουλάει η ΔΕΥΑΚ 50€ ,για βάλε την φαντασία σου να δουλέψει λίγο .Πέρα από όλα αυτά έιναι ένας εύσχημος τρόπος να βάλει χέρι στην ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 η Κοζάνη ,μόνο που τα νούμερα δεν βγαίνουν με 140+200 Mw +50 του Αμυνταίου σε συνθήκες -10 βαθμών κελσίου ,οπότε θα καίνε Φ.Α. στους Λέβητες η τιμή θα πάει στον ΘΕΟ Γύρω στα 80€ η μονάδα

  • Να μην τολμήσουν να κάψουν σκουπίδια, να το βγάλουν απ’ το νου τους!
    Αν θέλουν να κάψουν σκουπίδια, να πάνε να τα κάψουν στην Κερατέα, αφού είναι τόσο “οικολογικά”!
    Η καύση σκουπιδιών βγάζει διοξίνες και φουράνια, όλα σκέτος καρκίνος. Κατά τα λοιπά τους ενοχλούσε ο λιγνίτης.

  • Τι δεν καταλάβατε.
    Κάποια στιγμή η ΔΕΗ , θα κατασκευάσει μονάδα ΣΗΘΥΑ με ΑΕΡΙΟ,(κάποια στιγμή είπαμε όχι Αύριο).
    Έως τότε το Αμύνταιο θα εξυπηρετείτε από την μονάδα που κατασκευάζει με Βιομάζα, η Πτολεμαΐδα θα βολοδέρνει, μεταξύ ΑΗΣ Καρδιάς και αν καμιά φορά βάλει μπρος η 5 θα συνδεθεί με την 5, και η Κοζάνη θα βολοδέρνει με τον ΑΗΣ Α Δ.
    Για να πάνε τα πράγματα κατ ευχή .
    Πρέπει από χθες να ήταν ο αγωγός ΦΑ στην Καρδιά.
    Να είχε από χθες αδεία η ΔΕΗ για ΣΗΘΥΑ.
    Να είχε γίνει από χθες ,διεθνής διαγωνισμός για να βρεθεί ο ανάδοχος κατασκευαστής της μονάδας.
    Και από αύριο να άρχιζε κατασκευαζόταν η μονάδα και θα χρειαζόταν για να λειτουργήσει 2,5 με 3 χρόνια.
    Συμπέρασμα αν όλα πάνε κατ ευχή τουλάχιστον 6 χρόνια για να δούμε φως, αν δεν το έχουμε ξεχάσει.

    • Ή τα εργοστάσια να κλείσουν το 2038 όπως στη Γερμανία και μέχρι τότε να γίνουν όλα αυτά .. απλά πράγματα αν δεν καίγεσαι για συμφέροντα άλλα.. Γυσικοτ´ αερίου, υδρογόνου, φωτοβολταϊκών κλπκλπ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.