H Αγιά Σοφιά της πόλης – Από μουσείο σε τζαμί (του Ιωάννη Ρόνα, φορο-συμβούλου, αρθρογράφου

16 Ιουλίου 2020
12:20
Κανένα σχόλιο

 

Παγκόσμια είναι η αντίδραση και κατακραυγή, όπως και στην Ελλάδα (με δηλώσεις), για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Πόλης, από μουσείο σε τζαμί.

Η ημερομηνία της απόφασης αυτής σχετίζεται, λένε, με πολιτικό γεγονός στην Τουρκία και θεωρείται εσκεμμένη ενέργεια, μετά από πρόσφατη δικαστική απόφαση για το θέμα.

Όμως, Σύμβολο της Ορθοδοξίας είναι η Αγία Σοφία της Πόλης. Ό,τι και να γίνει δεν μπορεί να ξεχαστεί και ως Σύμβολο του Βυζαντίου . Και αυτό δεν αλλάζει, όπως δεν άλλαξε εδώ και πεντακόσια εξήντα επτά (567) συναπτά έτη από την άλωση της Πόλης.

Είναι αλήθεια ότι από την άλωση, το 1453 μ.Χ, πάρα πολλές εκκλησίες της Ορθοδοξίας μετατράπηκαν σε τζαμιά από τους κατακτητές σε όλο το Βυζάντιο.

Δεν θα έπρεπε όμως να είχε ζητηθεί επίμονα, και με σύμφωνα μάλιστα, η επιστροφή αυτών στο Πατριαρχείο; Όχι βέβαια ως προς τις κτιριακές ιδιοκτησίες (τους ναούς), αλλά ως λατρευτικούς χώρους, ανήκοντες στους Ορθοδόξους, δικαιωματικά, αφού γι αυτούς είχαν ανεγερθεί για να προσεύχονται και να λειτουργούνται.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την εν λόγω μετατροπή.

Στις 24 Ιουλίου (σημαδιακή και για μας μέρα), θα γίνει Ισλαμικό προσκύνημα στην Αγία Σοφία της Πόλης παρουσία και των πολιτικών Αρχών της χώρας.

Και ο κορωνοϊός πάει εκεί περίπατο; Τέτοιο προσκύνημα τώρα δεν θα μπορούσε να γίνει σε Ορθόδοξη εκκλησία της Αθήνας και της Θες/κης. Η Τουρκία, στις συναθροίσεις, ακόμα και θρησκευτικής μορφής, αποτελεί εξαίρεση από την πανδημία του covid– 19 που ταλανίζει την ανθρωπότητα; Τέλος πάντων, που είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π Ο Υ) του ΟΗΕ, που εδρεύει μάλιστα στην Ευρώπη;

Αρκετοί Έλληνες, μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί ακόμα , «δικαιολογούν», αφελώς όπως πάντα, την ενέργεια αυτή, εκ μέρους της Τουρκίας, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, για αποπροσανατολισμό του λαού της. Εμάς όμως τους Έλληνες και Ορθοδόξους, τι μας νοιάζει η πολιτική προπαγάνδα για να δικαιολογήσουμε έτσι την ενέργεια της γείτονος; Και στο κάτω- κάτω της γραφής, που λέμε, αυτό που θέλουν εκείνοι το κάνουν πράξη. Εμείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι τι κάνουμε; Απλά παρακολουθούμε και διαμαρτυρόμαστε στους θεσμούς!!!

Πολλοί γνωστοί και φίλοι μας εξέφρασαν, στη συζήτηση, τις ανησυχίες των. Η άποψη τους είναι ότι οι ογδόντα (80) Ιερές Μητροπόλεις μας πρέπει να πρωταγωνιστήσουν διαμαρτυρόμενες έντονα και ποικιλότροπα, κάθε μια ξεχωριστά και όχι δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να δούμε έτσι, έμπρακτα, πως αισθάνονται οι κάτοικοι των περιοχών των, για το θέμα και πως αντιδρούν.

Προβληματιζόμαστε για το γεγονός ότι πιστοί μιας θρησκείας, που λέγεται Ισλάμ, προσεύχονται και προσκυνούν σε μια Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία που είναι παγκόσμιο Σύμβολο. Μήπως αυτό λέγεται υποταγή στη θρησκεία και Εκκλησία του Ιησού Χριστού, μ αυτόν τον τρόπο; Μήπως έτσι θέλει ο Κύριος, προ πάσης άλλης μελλοντικής θέλησης Του; Τα λέει και η παράδοση, τα μελλούμενα!!!

Διερωτόμαστε αν οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα έμπαιναν σε τζαμί να λειτουργηθούν από Δεσπότη ή παπά; Δεν το πιστεύουμε. Άλλο επίσκεψη σε θεωρούμενο μουσείο ή αρχιτεκτονικό θαυμαστό δημιούργημα μιας εποχής, που πολλοί με ευχαρίστηση επιθυμούν να δουν, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, και άλλο ενεργός χώρος λατρείας, λειτουργίας και προσκυνήματος.

Τέλος, εκφράζουμε την άποψη μας, γνωρίζοντας την αντίθετη θέση των γειτόνων Τούρκων: Η Αγία Σοφία έπρεπε να παραμείνει Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, από την άλωση της Πόλης ακόμα ή στην πορεία, για το καλύτερο και των γειτόνων, χωρίς μόνιμους φανατισμούς και διαπληκτισμούς, μεταξύ των θρησκειών μας και εκείνοι να είχαν αναδείξει Τεμένοι των Μουσουλμάνων, κάπως ανταγωνίσιμα στο κάλος, αν ήταν δυνατό. Τι λέει όμως το Κοράνι ;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.