Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης: Αποκατάσταση Αρχοντικού Νικολάου Βούρκα στην Κοζάνη

24 Ιουλίου 2020
12:42

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, κατανοώντας το ενδιαφέρον και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού, σε σχέση με την Αποκατάσταση του Αρχοντικού Νικολάου Βούρκα στην Κοζάνη, σας γνωρίζει τα παρακάτω:

  • Το Αρχοντικό είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αρμόδιο φορέα προστασίας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, η οποία παρεμβαίνει κατά περίπτωση με υλοποίηση άμεσων σωστικών εργασιών.

  • Για την αποκατάστασή του είχαν εκπονηθεί από την πρώην αρμόδια 17η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δύο μελέτες, Στατική και Αρχιτεκτονική.

  • Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης έχει φροντίσει για την εκπόνηση των δύο υπολειπόμενων μελετών, Ηλεκτρομηχανολογική και Συντήρησης.

  • Στόχος μας είναι να υπάρξει η απαιτούμενη ωριμότητα ώστε το έργο να μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ). Η αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση του συγκεκριμένου Αρχοντικού αποτελεί, ήδη από το 2016, μία από τις βασικές προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

  • Σε σχέση με την επανάχρησή του, η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης είναι να δημιουργηθεί στο Αρχοντικό Ν. Βούρκα μία Βυζαντινή Συλλογή, που λείπει σήμερα από την πόλη της Κοζάνης και την ευρύτερη περιοχή. Στη Συλλογή θα εκτεθούν όχι μόνο εκκλησιαστικά κειμήλια, αλλά και ευρήματα (ταφικά και οικιστικά) που προήλθαν από τις ανασκαφές σε οικισμούς και νεκροταφεία της Π.Ε. Κοζάνης. Για το σκοπό αυτό απαιτείται επίσης εκπόνηση Μουσειολογικής – Μουσειογραφικής Μελέτης.

4 σχόλια

  • Ευτυχώς υπήρξε η δημοσίευση του συμπολίτη μας και μάθαμε κάτι από τους αρμόδιους. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το αρχοντικό Βούρκα δεν είναι σημερινή υπόθεση καθώς βρίσκεται χρόνια παρατημένο στην μοίρα του. Έτσι οποιεσδήποτε σήμερα ενέργειες εκθέτουν προηγούμενες Αρχές.

  • Αγαπητή Εφορια Αρχαιοτήτων Κοζάνης με το ρυθμό των μελετών και των έργων και με άγνωστη την πηγή χρηματοδότησης , που αναφέρετε στην απάντησή σας , θα πάμε κάποιες δεκαετίες μετα μέχρι να καταρρεύσει τελείως και να λέμε ότι κάποτε υπήρχε ένα αρχοντικό Νικ.Βούρκα επι της Οδού Αρμενούλη 12.

  • Γιατί να ”τρέξουν” το θέμα και να κουραστούν;Πέφτει ο μισθός χωρίς να κάνουν τίποτα;Πέφτει.Παίρνουν κανονικά τις αδειούλες τους;Τις παίρνουν.Δε πα να ξεπατωθεί λοιπόν το παλιοντάμι.

  • Το έργο δεν πρόκειται ποτέ να χρηματοδοτεί χωρίς εσείς να ετοιμάσετε πλήρεις φακέλους μελετών, προϋπολογισμων κλπ. Όσο λοιπόν το κοιτάτε θα σας κοιτάει κι αυτό. Ξυπνήστε, κουνηθείτε, διεκδικειστε. Μόνο που δεν το βλέπω… Μαύρη ειν η νύχτα στα βουνά…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.