Πτολεμαΐδα: Ήρθε από την Ελβετία για δύο ποντιακές λύρες

24 Ιουλίου 2020
13:46
Κανένα σχόλιο

Νεαρή καθηγήτρια Ιστορίας, με πολυετείς σπουδές σε διάφορα μουσικά όργανα, η οποία διδάσκει σε σχολείο της Ελβετίας, επισκέφθηκε πριν από δύο ημέρες την Πτολεμαΐδα, προκειμένου να προμηθευτεί από το Εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακών Οργάνων «Κοκκίμελον» δύο ποντιακές Λύρες, αφού, όπως είπε, «μέσω της Λύρας ανακαλύπτω τον Πόντο», τιμώντας συγχρόνως  και τον Λυράρη, Τραπεζούντιο στην καταγωγή,  παππού της.

Η Χριστίνα Κωνσταντινίδη, από πατέρα Έλληνα και μητέρα Ελβετίδα, μέχρι πριν από λίγους μήνες όταν την ρωτούσαν για την ποντιακή καταγωγή της  απαντούσε καταφατικά και τίποτε άλλο, ώσπου, φέτος σε μία εργασία  για τις Γενοκτονίες, οι μαθητές της  αναφέρθηκαν στους γεννοκτονημένους Λαούς, με αποσπασματική αναφορά  στους  Ποντίους, οπότε και ανέλαβε δράση. Διαδικτυακά γνώρισε τον Βασίλη Παπαδόπουλο και το «Κοκκίμελον» και ξεκίνησε μαθήματα εκμάθησης του παραδοσιακού οργάνου των Ποντίων, αναζητώντας την ταυτότητα της Μουσικής και τις ρίζες της, με σκοπό να μεταδώσει την τέχνη του κεμεντζέ στους Ελβετούς και σε άτομα που δεν έχουν ποντιακή καταγωγή. Ο τρόπος κατασκευής της Ποντιακής Λύρας, οι χορδές, τα σκαλίσματα της, προσείλκυσαν από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον της ενώ ο ήχος της  φέρνει δάκρυα στα μάτια της και «μουδιάζει» το σώμα της. Εκφράζει τις ευχαριστίες της στην ΕΡΤ για τα αφιερώματα της  στην ποντιακή μουσική και στο «Κοκκίμελον» γιατί την ώθησαν  στο  να ασχοληθεί με τον Πολιτισμό των προγόνων της

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.