kozan.gr: Άκυρη η απομάκρυνση του Χαρίσιου Κ. Γκοβεδάρου από τη θέση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας – Η άτυπη “ρεβάνς” απέναντι στην απόφαση του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας

12 Αυγούστου 2020
13:30

Ο Χαρίσιος Κ. Γκοβεδάρος παύθηκε, στις 11/5/2020, από τα καθήκοντα τού Αναπληρωτή Προϊσταμένου Γενικής ∆ιεύθυνσης ∆ημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη, Γ. Κασαπίδη, με το βασικό αιτιολογικό ότι γνώριζε για τη μετακίνηση και εγκατάσταση προσφύγων –μεταναστών σε ∆ομή στη ∆ημοτική Κοινότητα Αιανής, λόγω του στενού συγγενικού δεσμού με την ιδιοκτήτρια της επιχείρησης (ξενοδοχείο) και δεν ενημέρωσε σχετικά τον Περιφερειάρχη, ούτε προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια προς λήψη προληπτικών μέτρων προς αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του κορωνοϊού.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του kozan.gr, που αποκαλύπτει την εξέλιξη της εν λόγω υπόθεσης, ο Χαρίσιος Κ. Γκοβεδάρος, προσέφυγε κατά της προαναφερόμενης απόφασηςμ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, που το(ν) δικαιώνει, κρίνοντας, πρωτίστως, ως ελλιπή την αιτιολογία απομάκρυνσης, που αναφέρεται στην απόφαση του Περιφερειάρχη,  αφού δεν προκύπτει από οποιοδήποτε στοιχείο ότι η μετακίνηση του πληθυσμού στη ∆ομή Αιανής, που έγινε κατόπιν εντολής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του ∆ιεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (∆ΟΜ) και με συνοδεία δύο περιπολικών, έλαβε χώρα χωρίς συνοδευτικά έγγραφα υγειονομικού ελέγχου, ούτε προέκυψε κάτι τέτοιο, κατόπιν έρευνας, ενώ δεν ανιχνεύθηκε στους μετακινηθέντες κρούσμα κορωνοϊού ή νοσούντος ατόμου. Επίσης, στην απόφαση του Περιφερειάρχη δεν προσδιορίζεται ποια ήταν η έλλειψη της δικής του μέριμνας έναντι του επαπειλούμενου κινδύνου, ιδίως όταν υπονοείται ότι τέτοια μέριμνα είναι αναγκαία έναντι του κινδύνου, που δεν ήταν υπαρκτός στη συγκεκριμένη περίπτωση, κυρίως όταν οι μετακινηθέντες πρόσφυγες -μετανάστες δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας, αλλά μετακινήθηκαν με κρατική πρωτοβουλία, εντολή, έλεγχο, φροντίδα και συνοδεία. Επιπλέον δεν του καταλογίζεται οποιοδήποτε περιστατικό ή γεγονός παραμέλησης του υπηρεσιακού του καθήκοντος. Επιπροσθέτως, από την επιστολή του Περιφερειάρχη ∆υτικής Μακεδονίας προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, στις 11-5-2020, προκύπτει ότι διαμαρτύρεται για τη μη ενημέρωσή του αλλά και την επίσημη ενημέρωση του ∆ημάρχου Κοζάνης και του Γενικού ∆ιευθυντή ∆ημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, ως προς τη μετακίνηση του πληθυσμού, ενώ παύει τον προσφεύγοντα από τα καθήκοντά του, όταν ο ίδιος δεν είχε ουδεμία αρμοδιότητα ή σύμπραξη στη μετακίνηση αυτή, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση μετακίνησης κατά το παρελθόν, όπου ουδέποτε υπήρξε σχετική ενημέρωση.

Μάλιστα στην απόφαση την Αποκεντρωμένης, τονίζεται χαρακτηριστικά: “Απλά ο Περιφερειάρχης συνδέει  την υποχρέωση ενημέρωσής του από τον προσφεύγοντα στο γεγονός ότι η σύζυγός του είναι η επιχειρηματίας, που διατηρεί την επίμαχη ∆ομή, την οποία εκμεταλλεύεται από το 2017, χωρίς όμως να έχει ο ίδιος καμία υπηρεσιακή υποχρέωση να τον ενημερώσει για την καθ’ όλα νόμιμη δραστηριότητα της συζύγου του. Επίσης, η Γενική ∆ιεύθυνση, στην οποία προΐστατο ο Χ. Γκοβεδάρος, δεν παρέλειψε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις Κεντρικές Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού ∆ημόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ) ούτε δόθηκε ποτέ πρόσθετη οδηγία για τη λήψη ειδικών και συγκεκριμένων μέτρων για τη μεταφορά των συγκεκριμένων 63 ατόμων, ούτε βέβαια νόσησε κανένας εξ’αυτών ή εμφάνισε κάποιο σύμπτωμα, ούτε δόθηκε ποτέ εντολή για διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τους φιλοξενούμενους στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας, που, επίσης είχαν μετακινηθεί χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε ενημέρωση από το Υπουργείο ή τον ∆ΟΜ”.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο κ. Χαρίσιος Κ. Γκοβεδάρος θα επιστρέψει στη θέση του ή ο Περιφερειάρχης θα το “τραβήξει” περισσότερο προσφεύγοντας  ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων.

kozan.gr

 

 

 

29 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.