Προς τον κύριο Μίμη Δημητριάδη,

πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης.

Αγαπητέ Μίμη,

διάβασα προσεκτικά την ανοιχτή επιστολή σου, στην οποία αποτυπώνεται η έκκλησή σου προς εμένα, ως Δήμαρχο και προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, να μην παραχωρηθούν δημοτικές εκτάσεις για φωτοβολταϊκά έργα σε μη τοπική εταιρεία και παρότι σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις, δεν μπορώ να μην διατυπώσω κάποια ερωτήματα.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, εάν η αγωνία σου για την τύχη της δημοτικής γης γεννήθηκε μόλις την τελευταία εβδομάδα.

Το ερώτημα είναι απολύτως εύλογο, διότι ενάμιση χρόνο πριν, όταν η τότε δημοτική αρχή προχωρούσε σε καθόλα όμοιες διαδικασίες, δεν εκδήλωσες την παραμικρή αντίδραση, παρόλο που θεσμικά όφειλες να το πράξεις, καθώς ήσουν βουλευτής.

Δεν φοβάσαι, μήπως αμφισβητηθεί η ειλικρίνεια των απόψεών σου, επειδή η τότε δημοτική αρχή ήταν υποστηριζόμενη από το κόμμα σου;

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σου για την τύχη των τοπικών επιχειρήσεων.

Αναρωτιέμαι όμως και πάλι, γιατί την περίοδο που ήσουν βουλευτής δεν ανέλαβες την πρωτοβουλία, να εισηγηθείς, ώστε να δοθεί με νομοθετική παρέμβαση η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργάζεται αποκλειστικά με τοπικές επιχειρήσεις αποκλείοντας όλες όσες δεν υπάγονται στη ΔΟΥ Κοζάνης.

Δεν φοβάσαι, μήπως η αγωνία, που εκφράζεις σήμερα, χαρακτηριστεί κίβδηλη ;

Θεωρώ όμως απαραίτητο, όχι μόνο να θέσω ερωτήματα, αλλά και να κάνω κάποιες επισημάνσεις σε ό,τι αφορά τη στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να γίνουν ξεκάθαρα κάποια πράγματα.

Ο Δήμος Κοζάνης δεν παραχωρεί εκτάσεις, αλλά εκμισθώνει εκτάσεις, έπειτα από διαγωνισμό, ώστε αυτές να κατοχυρώνονται, σε όποιον προσφέρει το υψηλότερο τίμημα.

Τα οφέλη, που σαφώς προκύπτουν από την εκμίσθωση δημοτική γης, αποδίδονται κατά το μεγαλύτερό τους ποσοστό στις τοπικές κοινότητες, όπου και ανήκουν διοικητικά οι δημοτικές εκτάσεις, που εκμισθώνονται.

Στο σημείο αυτό τονίζω, ότι το τίμημα, που εξασφαλίζουμε από τις ενέργειες αυτές, είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο που είχε πετύχει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ο Δήμος Κοζάνης έχει συστήσει από την προηγούμενη περίοδο ενεργειακή κοινότητα την οποία εμείς, ως Δημοτική Αρχή τρέχουμε αυτό το διάστημα προκειμένου να προχωρήσουμε στην υλοποίηση έργων.

Παράλληλα σε συναντήσεις που είχαμε με τον σύνδεσμο τοπικών επιχειρήσεων επενδυτών φωτοβολταϊκών πάρκων, δηλώσαμε απερίφραστα την πρόθεση μας, να συνεργαστούμε και να διευκολύνουμε δράσεις, που αφορούν επενδύσεις τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων.

*Οι εκμισθωμένες εκτάσεις καταλαμβάνουν μικρό μέρος από τις συνολικές χερσολιβαδικες εκτάσεις του Μαυροδενδρίου ενώ οι εναπομείνουσες επαρκούν απολύτως για να καλύψουν τις ανάγκες της τοπικής κτηνοτροφίας

*Η περιοχή μας μαστίζεται από μία έντονη συρρίκνωση οικονομική και πληθυσμιακή, η οποία αποτυπώνεται δραματικά και στην περιοχή του πρώην Δήμου Υψηλάντη και είναι βέβαιο ότι αν μείνουμε άπραγοι θα σβήσει εντελώς και ο οικισμός του Μαυροδενδρίου, όπου στο Δημοτικό Σχολείου φοιτούν μόλις 16 παιδιά.

Η απραξία, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, που περνάει ο τόπος αποτελεί μείζον πρόβλημα και τροχοπέδη στην ανάπτυξη πορεία του. Η απραξία οδηγεί σε αδιέξοδο.

Με εκτίμηση

Λάζαρος Μαλούτας

Δήμαρχος Κοζάνης

Υ.Γ.

Δεν αγγίζω το κομμάτι της απολιγνιτοποίησης, γιατί αυτό από μόνο του αποτελεί ένα τεράστιο θέμα. Είμαι στη διάθεσή σου αγαπητέ Μίμη να το συζητήσουμε, όποτε οι υποχρεώσεις σου το επιτρέπουν

Σε κάθε περίπτωση σε καλώ να θυμηθείς, σε ποιο ύψος ανέρχονταν η συνεισφορά της λιγνιτικής παραγωγής στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, όταν ανέλαβε την εξουσία το κόμμα, το οποίο υπηρέτησες και σε τι ποσοστό την παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση.

Μέσα από αυτούς τους αριθμούς ίσως βρεις και κάποιες εξηγήσεις για τη σημερινή κατάσταση της περιοχής μας