Επιστολή αναγνώστη στο kozan.gr: Έχει Τεχνικό Ασφαλείας το Πανεπιστήμιο; (Mε αφορμή το Πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης Τεχνικών Ασφαλείας που υλοποιεί το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας)

26 Οκτωβρίου 2020
08:48
Πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης Τεχνικών Ασφαλείας υλοποιεί το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του πανεπιστημίου και αποτελεί μια αξιέπαινη προσπάθεια εφαρμογής της επιστήμης του μηχανικού στην αγορά εργασίας για την εφαρμογή της νομοθεσίας τόσο στον ιδιωτικό, μα προπαντός στον δημόσιο τομέα που γενικώς είναι είδος σε ανεπάρκεια.
Επειδή όμως καλός δάσκαλος είναι ο δάσκαλος που τηρεί πρώτος όσα διδάσκει, στο πανεπιστήμιο υπάρχει Τεχνικός Ασφαλείας; Έχει θεωρηθεί βιβλίο στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στις εγκαταστάσεις σύμφωνα με όσα ο νόμος ορίζει; Ο πρύτανης έχει λάβει γνώση των αναγραφόμενων παρατηρήσεων στο βιβλίο και υπόγραψε ότι έλαβε γνώση; Οι αίθουσες στις νέες εγκαταστάσεις σχεδιάζεται να εξοπλιστούν με θρανία όσα χωράνε ή όσα προβλέπονται από τους σχετικούς κανονισμούς που αποτελούν νόμους του κράτους; Οι σημερινές εγκαταστάσεις, τόσο του ΤΕΙ που περιήλθαν στην κατοχή του πανεπιστημίου, όσο και οι ενοικιαζόμενες, έχουν ελεγχθεί από Τεχνικό Ασφαλείας ή απλώς λειτουργούν στον «αυτόματο πιλότο»; Πληρούνται όλα όσα οι νόμοι ορίζουν ή το πανεπιστήμιο είναι μια περιοχή της Ελλάδας που δεν υπόκειται στους νόμους της ελληνικής πολιτείας;
Επειδή δεν έχει περάσει καν μία εβδομάδα που υποχρεώθηκε σε παραίτηση προϊστάμενος τμήματος μετά από καταγγελίες για εύνοια σε συγγενικό του πρόσωπο, εφόσον δεν υπάρχει Τεχνικός Ασφαλείας στο πανεπιστήμιο, θα υποχρεωθούν οι υπεύθυνοι σε παραίτηση για λόγους ευθιξίας όπως στην προαναφερόμενη περίπτωση ή η διοίκηση με τον επικεφαλής της θα σφυρίξουν αδιάφορα;
Ο θυμόσοφος ελληνικός λαός έχει διατυπώσει ίσως τις πλέον εύστοχες παροιμίες μία από τις οποίες είναι: «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». Από την απάντηση που θα δοθεί στο ερώτημα θα προκύψει αν αυτή η παροιμία έχει βρει τον ορισμό της ή παραμένει απλώς μια παροιμία. Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα.

10 σχόλια

 • Τώρα με το ατυχές περιστατικό στο Τμήμα της Καστοριάς, ο καθένας βρήκε ευκαιρία να βγάλει το άχτι του στο Πανεπιστήμιο.

  Το Πανεπιστήμιο έχει αναθέσει τις υπηρεσίες του Τεχνικού Ασφαλείας σε εξωτερικό φορέα.

  • Να μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία. Ποιος είναι όμως ο εξωτερικός φορέας, για να αναφέρεστε γνωρίζετε εκ των έσω, άρα είστε υψηλόβαθμος διοικητικός υπάλληλος του πανεπιστημίου. Γιατί λοιπόν δεν βγαίνετε με επίσημη ανακοίνωση να ξεμπροστιάσετε αυτούς που “βγάζουν το άχτι τους” με το πανεπιστήμιο;

  • σιγά μην έχουν αναθέσει σε εξωτερικό φορέα καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας, αν το είχαν κάνει θα βγαίναν με ανακοίνωση. Φούμαρα μας λες,

 • Από τα σχόλια γίνεται αντιληπτό ότι οι άνθρωποι που μιλούν είναι εκ των έσω. Υψηλόβαθμοι η μη, μικρή σημασία έχει. Είναι όμως λυπηρό για τους πολίτες της περιοχής μας να βάλουμε εναντίον ενός φορέα που άλλες περιοχές θα πετούσαν και τη σκούφια τους για να αποκτήσουν. Έρχονται δύσκολες ημέρες για τη Δ. Μακεδονία και το να πυροβολούμε τα πόδια μας είναι απλά αυτοκτονικο. Προφανώς και όποιος από εμάς θέλει μπορεί να αναζητήσει όλες τις αναθέσεις του πανεπιστημίου στη Διαύγεια.

  • Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση: “Είναι όμως λυπηρό για τους πολίτες της περιοχής μας να βάλουμε εναντίον ενός φορέα που άλλες περιοχές θα πετούσαν και τη σκούφια τους για να αποκτήσουν”.

   Ο παραπάνω γράφων μας λέει κοντολογίς ότι για να έχουμε πανεπιστήμιο, δεν πρέπει να το ελέγχουμε, δεν πρέπει να διατυπώνουμε δημοσίως τις αντιρρήσεις μας σε σχέση με τις επιλογές της διοίκησης και να κάνουμε ενοχλητικές ερωτήσεις. Κοινώς πρέπει να το βουλώσουμε και να σκύβουμε το κεφάλι άσχετα αν το πανεπιστήμιο ή οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα, δημόσιος οργανισμός ή ιδιωτική επιχείρηση εφαρμόζουν τη νομοθεσία ή όχι.

   Αγαπητέ κύριε-α, μήπως να κάνουμε και τίποτα άλλο προς ικανοποίηση των διοικούντων κλπ;

   Κατά τα άλλα έχουμε κράτος, δημοκρατία και νόμους που ψηφίζονται για να εφαρμόζονται στους αδύναμους κι όχι στους δυνατούς.

   Δημοκρατία α λα καρτ…

  • Δηλαδή το κράτος διά των οργανισμών του, να μην εφαρμόζει τη νομοθεσία που ψηφίζει… Αλλά να εξοντώνει τους ιδιώτες όταν δεν το κάνουν…

   Ωραίος είσαι!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.