Καλλιόπη Βέττα: Κοινοβουλευτική ερώτηση για την ανάγκη πρόσθετων μέτρων στήριξης στην ΠΕ Κοζάνης λόγω των περιοριστικών μέτρων

26 Οκτώβριος 2020
16:25
Κανένα σχόλιο

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης βρίσκεται από τις 16 Οκτωβρίου σε καθεστώς υποχρεωτικής καραντίνας έπειτα από Κοινή Υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4566/Β/15-10-2020.

Με την ένταξη της Π.Ε. στην τετάρτη βαθμίδα κατάταξης, δηλαδή του αυξημένου κινδύνου, ανεστάλη η λειτουργία των κάτωθι οργανισμών και επιχειρήσεων:

– Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

– Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

– Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

– Κινηματογραφικές προβολές

– Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

– Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

– Μουσικές σκηνές

– Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

– Παιδότοποι

– Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

– Γυμναστήρια

– Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

– Λιανεμπόριο

– Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

– Συνέδρια / Εκθέσεις

– Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Η είδηση της αναστολής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή, καθώς η οικονομία της ΠΕ Κοζάνης έχει δεχτεί, σωρευτικά, πολλαπλά χτυπήματα.

Εκτός από την καραντίνα που είχαν τεθεί οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, η Δυτική Μακεδονία έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της βίαιης και πρόχειρης απολιγνιτοποίησης, η οποία προκαλεί οικονομική αιμορραγία και αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Ε.Κ.Κοζάνης (24/8/20), έχουν προστεθεί 3.000 νέοι άνεργοι μέχρι το καλοκαίρι του 2020 αυξάνοντας τα ποσοστά ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα.

Εξάλλου, η ανεργία αποτελεί εκ νέου το μεγάλο πρόβλημα της χώρας: η ανακοίνωση του ΟΑΕΔ στις 20 Οκτωβρίου, σχετικά με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στα μητρώα του Οργανισμού τον Σεπτέμβριο του 2020, δείχνει αύξηση κατά 12,83% καθώς προστέθηκαν 117.129 στο εξεταζόμενο διάστημα (1.030.411 αντί για 913.282 τον Σεπτέμβριο του 2019).

Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα της ανεργίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας και όχι με μια λογική καταβαράθρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση με τις πολιτικές και οικονομικές της επιλογές.

Οι εμπορικοί φορείς, τα επιμελητήρια και τα εργατικά κέντρα της περιοχής μπροστά στη νέα εξέλιξη, διεκδικούν συλλογικά την στήριξη της Πολιτείας. Προσώρας, η κυβέρνηση υιοθετεί το δόγμα της ατομικής ευθύνης, ενώ κάποιες φορές, με ένα μείγμα υποκρισίας, στοχοποίησης και κοινωνικού αυτοματισμού επιτίθεται κατά συγκεκριμένων κλάδων.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) με δελτίο τύπου της στις 20.10.20, στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στην Κοζάνη για την ενημέρωση των θεσμικών φορέων στοχοποιήθηκαν ονομαστικά 4-5 θύλακες κρουσμάτων που αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι οι θύλακες υπερβαίνουν τους 40.

Αυτή η τακτική δημιουργεί ερωτηματικά, όταν μάλιστα, στο πρώτο κύμα πανδημίας είχε κλείσει το 15% των καταστημάτων, ενώ οι εκτιμήσεις του τοπικού σωματείου, κάνουν λόγο για κλείσιμο του 40% του συνόλου των οικείων επιχειρήσεων.

Η ανάγκη για ενίσχυση διατρανώνεται και από τους αγροτικούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς, καθώς σε ιδιαίτερα ευπαθείς καλλιέργειες όπως π.χ. αυτή του κρόκου, δημιουργούνται σοβαρά προσκόμματα στην συγκομιδή και τη περισυλλογή.

Ως εκ τούτου, το Επιμελητήριο Κοζάνης, με την υπ.αρ.πρ.2069-17/10/20 επιστολή του αιτείται την λήψη άμεσων πρόσθετων μέτρων, επιπλέον των όσων ισχύουν πανελλαδικά, τα οποία κρίνονται ως αναποτελεσματικά.

Οι προτάσεις που κατέθεσε και αφορούν την δική σας αρμοδιότητα είναι οι εξής:

α. Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους κατά ελάχιστο 2000,00 ευρώ ανά δικαιούχο αντί των 300,00 ευρώ ανά δικαιούχο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

β. Η διαβάθμιση (με ελάχιστο ποσό τα 2.000,00 ευρώ ανά δικαιούχο) να λαμβάνει ως ισοβαρή κριτήρια τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό των εργαζομένων.

γ. Κάλυψη των επιταγών – συναλλαγματικών προς τους προμηθευτές από τις τράπεζες. Αντίστοιχα, η πληρωμή αυτών των επιταγών να πραγματοποιηθεί άτοκα για ένα έτος από τις επιχειρήσεις και να μεταφερθεί μέσα στο 2021.

δ. Απαλλαγή φορολογικών, ασφαλιστικών, εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων έως τέλος του έτους (για το τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020).

ε. Πώληση μόνο ειδών πρώτης ανάγκης (ήτοι είδη με ΦΠΑ 13%) από τα Super Market, με στόχο τη διαφύλαξη του ανταγωνισμού σε σχέση με το λιανικό εμπόριο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης, με υπόμνημα του στις 21.10.20, επανέρχεται στην ίδια κατεύθυνση, προτείνοντας ακόμα πιο γενναία μέτρα, όπως την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για ένα εξάμηνο, ακριβώς για να αναχαιτιστεί η κρίση που σοβεί στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας που επισκέφθηκε χθες, 21.10.20, την περιοχή για να συναντηθεί με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς πρότεινε την ακόλουθη δέσμη έξι άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της οικονομίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ως «ελάχιστη ένδειξη έγνοιας της Πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες μας που βρίσκονται για δεύτερη φορά σε lockdown»:

1. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όλους όσοι βλέπουν να έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Το ελάχιστο εγγυημένο 400 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος συν 200 ευρώ για κάθε δεύτερο μέλος της οικογένειας, 100 ευρώ για το κάθε παιδί, έτσι ώστε μια τετραμελής οικογένεια να έχει τη δυνατότητα με 800 ευρώ να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση.

2. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Ειδικά για όσες επιχειρήσεις ξανάκλεισαν να επιδοτηθεί η εργασία και όσες είναι πληγείσες να επιδοτηθεί στο 100% το ασφαλιστικό κόστος και στο 40% το εργασιακό κόστος.

3. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

4. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

5. Επιδότηση του ενοικίου στο 40% για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται στο ενοίκιο.

6. Κατάργηση για τους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Επειδή η οικονομία της ΠΕ Κοζάνης έχει πληγεί ιδιαίτερα από το πρώτο lockdown,

Επειδή η βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση προκαλεί μεγάλη οικονομική αιμορραγία στην περιοχή,

Επειδή το δεύτερο Lockdown θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την κατάρρευση εκατοντάδων επιχειρήσεων και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα θα λάβει για την έκτακτη ενίσχυση της ΠΕ Κοζάνης;

  2. Ποιες επαφές και συναντήσεις έχει κάνει με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην περιοχή;

  3. Προτίθεται να υλοποιήσει τα μέτρα που προτείνουν οι αρμόδιοι φορείς;

  4. Θα αξιοποιήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάσχεση της κρίσης στην ΠΕ Κοζάνης;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι