Εισήγηση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ολομέλεια της Βουλής σε Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Βίντεο)

6 Νοεμβρίου 2020
22:09

Εισήγηση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις»

Ο δεύτερος κύκλος της πανδημίας έχει αναγκάσει τα περισσότερα κράτη στη λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών. Κατανοούμε όλοι μας τα πολλά προβλήματα και τις αγωνίες του κάθε επαγγελματία που καλείται να μειώσει ή ακόμα και να αναστείλει τη λειτουργία της εργασίας του. Όταν όμως το δίλημμα ανάγεται στη δημόσια υγεία, δεν χωρούν δισταγμοί. Πρώτο μέλημα είναι η προστασία των πολιτών και ιδίως των πιο ευάλωτων. Ας εμπιστευθούμε λοιπόν τους επιστήμονες και αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη.

Αναμφίβολα, πολλοί συμπολίτες μας, τούτες τις ώρες, χρειάζονται στήριξη. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει κάθε δυνατή συνδρομή. Από την άλλη, πρέπει όλοι να τηρήσουμε με συνέπεια τις υποδείξεις και να κλείσουμε τα αυτιά μας στον λαϊκισμό και τη συνωμοσιολογία, που έβλαψαν την εθνική προσπάθεια. Πριν από λίγους μήνες γίναμε παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να το ξανακάνουμε.

Εύχομαι καλό κουράγιο και δύναμη σε όλους τους ανθρώπους που θα δώσουν και πάλι τον αγώνα από την πρώτη γραμμή. Έχουν την ευγνωμοσύνη και τη συμπαράστασή μας. Δεν αρκεί όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να βγούμε όρθιοι από την υγειονομική κρίση. Πρέπει να βγούμε και πιο έτοιμοι.

Όπως και στην πρώτη φάση έτσι και σήμερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός και το νομοθετικό έργο πρέπει να εξελιχθούν παράλληλα. Με αποφασιστικότητα και ταχύτητα. Όσο τα εμπόδια μεγαλώνουν, τόσο μεγαλύτερη δύναμη πρέπει να καταβάλουμε για να τα υπερβούμε. Και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τη διαθέτει. Καλούμαστε, συνεπώς, να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και να επιφέρουμε τομές για το συμφέρον της κοινωνίας. Την επόμενη μέρα θα απαιτηθούν περισσότεροι πόροι, και αυτοί θα έρθουν μόνο από την ανάπτυξη.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να έχουμε κάνει τις θεσμικές αλλαγές που θα δώσουν οξυγόνο στην οικονομία. Τέτοιες είναι και οι παρεμβάσεις του προς ψήφιση ν/σ.

Μπορεί κανείς να ασκεί κριτική, δε μπορεί, όμως, να κατηγορήσει τη σημερινή κυβέρνηση για ατολμία, αφού παίρνει αποφάσεις και δίνει λύσεις. Αυτό κάνει και με το βαλτωμένο ιδιωτικό χρέος, το οποίο δεν αντιμετώπισε, αλλά αντίθετα διόγκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έλυσε μήπως το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών; Το αντίθετο. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νόμο Κατσέλη και υπερασπίζεται το νόμο Σταθάκη που είχε πολύ στενότερο πεδίο εφαρμογής. Τελικά, μας παρέδωσε ένα πλαίσιο που δεν συνιστούσε καμία προστασία για την 1η κατοικία.

Ακούστε τι έλεγε σχετικά τον Μάρτιο του 2019 η Ένωση Καταναλωτών (ΕΚΠΟΙΖΩ), 20 σημεία με τα οποία αντέκρουε τον ισχυρισμό περί προστασίας της 1ης κατοικίας: «Η τροπολογία της Κυβέρνησης σχετικά με την προστασία της κύριας κατοικίας δεν είναι μόνο κατώτερη των προσδοκιών, αλλά συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό εις βάρος των δανειοληπτών. Η ΕΚΠΟΙΖΩ εκφράζει τη βαθιά πικρία, απογοήτευση και οργή της για την κατάργηση κάθε ουσιαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη κυβέρνηση (ο ΣΥΡΙΖΑ τότε) παρέλαβε την προστασία της κύριας κατοικίας ως μόνιμο θεσμό στο νόμο Κατσέλη, τον έκανε προσωρινό και με πιο αυστηρά κριτήρια το 2015 και τον καταργεί τώρα.».

Στο δια ταύτα όμως, είναι σήμερα οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες σε καλύτερη κατάσταση; Όχι, ομολόγησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υποστηρίξει την ανάγκη συνέχισης της προστασίας. Δεκάδες χιλιάδες δικογραφίες έχουν φρακάρει στα δικαστήρια. Και να σκεφτεί κανείς ότι μας κάνει κριτική για την επιχειρούμενη επιτάχυνση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε δεσμευτεί στους θεσμούς για την εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων μέχρι το 2022. Μας εγκαλεί επίσης για τη διαδικασία, όταν είναι αυτός που εισήγαγε την εκδίκαση των υποθέσεων χωρίς την εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο, σε άλλες υποθέσεις ακόμα και βαρύτερες!

Αν θέλουμε μάλιστα να είμαστε ειλικρινείς, για όσους γνωρίζουν, πρακτικά αυτό –στις συγκεκριμένες υποθέσεις- είναι προς το συμφέρον του δανειολήπτη. Αφού ό,τι θέλει να αποδείξει θα το εισφέρει στη διαδικασία με μία ένορκη, χωρίς να κινδυνεύει από αντιφάσεις και ανταπόδειξη. Υποστηρίχθηκε ακόμα ότι δεν θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι ο πραγματικός δικαιούχος έχει κάθε λόγο να το πράξει. Τώρα, εκείνος που ξεκίνησε τη διαδικασία, στη λογική κάντο και βλέπουμε, πιθανότατα θα την εγκαταλείψει. Πρόκειται μάλλον για το ποσοστό (25 % αν δεν κάνω λάθος) το οποίο όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί η υπόθεσή του παραιτείται ή την ματαιώνει, όπως λένε τα στοιχεία.

Όμως, από τις υποθέσεις που δεν έχουν ακόμα κριθεί, ποιοί πλήττονται και ποιοί ευνοούνται από την επιτάχυνση; Αυτός που έχει τα κριτήρια για να δικαιωθεί θέλει την ταχεία εκκαθάριση. Ξέρετε ποιοι δεν την θέλουν; Κατά κανόνα αυτοί που μπήκαν καταχρηστικά. Όσοι πέτυχαν μία προσωρινή ρύθμιση και βολεύονται από την καθυστέρηση. Μήπως σε αυτούς κλείνετε το μάτι; Κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε ότι σιγοντάρετε τους μπαταχτσήδες.

Και το ξέρετε καλά, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, ότι η μη εκκαθάριση δεν βλάπτει μόνο τη δικαιοσύνη και εκθέτει τη χώρα για καθυστέρηση στην απονομή της, αλλά όλους τους πολίτες. Την οικονομία συνολικά. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όσο δεν εκκαθαρίζεται το ιδιωτικό χρέος και τα τραπεζικά δάνεια, δεν πρόκειται να εξυγιανθεί η οικονομία. Όμως, εσείς αρνείστε τη ρύθμιση χωρίς να προτείνετε κάποια εναλλακτική. Πείτε, να χαριστούν τα χρέη, πείτε, να τα φορτωθούν οι φορολογούμενοι, πείτε, να τα χρεωθούν οι τράπεζες, τίποτα από αυτά δεν λέτε, πλέον. Αυτό που κάνετε είναι ανέξοδη κριτική!

Από τα άλλα σημαντικά ζητήματα του νομοσχεδίου:

– Επισημαίνω τη λύση που δίνεται στο ζήτημα του ne bis in idem, που αποτελεί εισήγηση του ΣτΕ, και όχι μόνο ύποπτη δεν είναι, αλλά αντίθετα υπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους.

– την ενοποίηση των εισαγγελιών οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς,

– αλλά και τον προβληματισμό που προκαλεί η έλλειψη εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ προς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αφού φαίνεται να εμπιστεύεται μόνο κάποια πρόσωπα και προφανώς όχι όλους τους λειτουργούς και τον θεσμό συνολικά,

– τις ρυθμίσεις για τους δικηγόρους και τους δικαστικούς επιμελητές που έγιναν ένθερμα αποδεκτές,

– την πρόσληψη 800 γιατρών και 1.000 νοσηλευτών,

– και τέλος τη δραστική αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων.

Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίζω με θέρμη και αυτήν την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού της Δικαιοσύνης.

35 σχόλια

  • Με τα μέτρα που είχε πάρει η ΝΔ, αν δεν είχε έρθει αυτή η κατάρα το 2020 θα ήταν μία πολύ θετική χρονιά. Αλλά πάλι καλά γιατί αν ήταν οι άλλοι θα χάνονταν πολύς κόσμος.

  • Πολύ σωστά τα λέει ο κ. Κωνσταντινίδης. Να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Δε γίνεται όλα να τα τσουβαλιαζουμε. Κοίτα υποκρισία ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Eίναι σημαντικό που είναι η ΝΔ κυβέρνηση γιατί αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πηγαίναμε για φούντο και φυσικά είναι μεγάλη υπόθεση για το νομό μας που έχουμε το κ. Κωνσταντινίδη βουλευτή μας.

  • Ζίμενς. Νοβαρτις. Noir1. Χρήστος Παπας
    Αναβάλλονται το 80τοις εκατό των χειρουργείων.
    Υγ περιμένω τον τύπο που γράφει “μπράβο ακούραστε Στάθη”

    • Καλά αυτές τις υποθέσεις δεν τις έλεγξε ο ΣΎΡΙΖΑ 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση; Πήραν έστω και 1 ευρώ; Αυτοί μας έλεγαν οτι θα καλύψουν το έλλειμμα με τα κλεμμένα. Τελικά με τους φόρους ήταν πιο εύκολο φαίνεται…
      Από όπου και να το πιάσεις βρωμάει συριζοτρολ

  • Προφανώς η κυβέρνηση ονειρευόταν και προετοίμασε μία Ελλάδα υγειονομικό παράδεισο για τον τουρισμό σε σχέση με τις μαστιζόμενες από πολλαπλάσια κρούσματα Ιταλία και Ισπανία και πίστεψε ότι η βαρειά βιομηχανία θα πιάσει την καλή και θα ρεφάρει.
    Πολύ γρήγορα και εύκολα άνοιξε τις πύλες της από στεριά και αέρα για να εισρεύσει ο πολυπόθητος τουρισμός, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των αεροπορικών και τουριστικών εταιριών.
    Το αποτέλεσμα ήταν ο άμεσος πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων, η μεταφορά τους από την νησιωτική χώρα στις μεγάλες πόλεις και στην συνέχεια η ακατάσχετη εξάπλωση τους. Σήμερα ο ρυθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει εικοσαπλασιαστεί από εκείνον του Μαρτίου 2020, καθώς ο ημερήσιος αριθμός περνάει και τα δύο χιλιάδες κρούσματα, ενώ μπαίνουμε πιά στον χειμώνα. Η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε σαν καπιταλιστής τζογαδόρος. Εχασε αλλά αρνείται να πληρώσει.
    Η απόφαση για καραντίνα το Νοέμβρη έχει το ίδιο ομολογημένο σκεπτικό :Θυσιάζουμε έναν μήνα νεκρό για την αγορά με στόχο να μειωθούν τα κρούσματα ώστε τον Δεκέμβρη η αγορά να ανοίξει. Και τότε ξανά καραντίνα.

  • ΔΥΝΑΤΟΣ ΜΑΧΗΤΉΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΒΑΣΜΈΝΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΤΑΘΗ

  • Παρακολουθώ πολλές ομιλίες, άκουσα χθες την ομιλία του κυρίου Κωνσταντινιδη όπου διέκρινα οτι περα απο πολιτικός «σκετο» ειναι και καταρτισμένος και γνωρίζει γιατί μιλάει. Η τεράστια διαφορά φαινεται με κατι άλλους που πηγαινοέρχονται στο βήμα και λενε κατι ταυτοτικες αλήθειες (πχ αν δεν εχεις ανάπτυξη εχεις ύφεση) η λενε τα ιδια κομματικά γενικόλογα ανεξάρτητου θέματος.
    Δινει την εντύπωση οτι ψάχνει το θεμα πριν μιλήσει, τιμάει την θέση του και ειναι ενας ευσυνείδητος πολιτικός.

  • Παπαγαλάκια του γραφείου του μας τρελάνετε. Αφήστε και κανεναν άλλον να γράψει. Μόλις γράφει κάποιος αμέσως από κάτω απαντάτε. Δεν κερδίζετε … Χάνετε.. φαίνεστε ότι είστε βάλτοι .. αυτός είναι ο πολιτισμός που σας διακρίνει… Καταρτισμένος,ποσου;βψηφοτς πήρε και σε όλα τα μηνύματα απαντάτε…. Χαλαρώστε λίγο δεν είναι και ο εξαιρετικός πολιτικός.. το λένε και το φωνάζουν οι άνθρωποι που έχουν φύγει από το γραφείο σας ενώ ήταν δική σας μονοσταυρια… Αμάν φτανει

    • Εσενα γιατι σε ενοχλει δηθεν “νεοδημοκρατη” που ο Σταθης παρουσιαζει και υπερασπιζεται το εργο της κυβερνηαης; Αλλα αν κρινεις ετσι οπως λες τον πολιτικο καταλαβαμε.

      • Αυτό μας έλειπε να μην υπερασπίζεται το έργο της Κυβέρνησης. το αυτονόητο το έχετε ανάγει σε πολιτικό έργο του συγκεκριμένου. Φαίνεται άλλωστε και από τις ανατρησεις του και τα δελτία τυπου σε fb και μέσα. όσο για εσένα που γραφεις με διαφορετικό σχήμα λόγου προσποιούμενος άλλους κάθε φορά δείχνει ότι εισαι σκέτη προπαγάνδα και κανεις τον δικηγόρο και υπερασπιστή των αδυνάτων… τσίμπησες όμως όπως σε όλα. Είσαι από το πολιτικό γραφείο του και μας το δειχνεις σε κάθε του ανάρτηση.

    • Αγανακτισμενε Ν.Δημοκράτη αφού δεν είναι καλός κατά τη γνώμη σου άφησε τον να χάνει. Γιατί σε ενοχλούν όσοι τον υποστηρίζουν αλλά όχι αυτοί που τον κατηγορούν; Και γιατί είναι βαλτοι οι μεν και όχι οι δε; Αν παλι θέλεις κανένα ρουσφετακι πήγαινε. Θα σου το κάνουν.

      • Χαχα είμαι ΝΔ αλλά ούτε πάτησα ούτε πρόκειται να πατήσω για κανένα ρουσφετακι. Βλέπεις εγώ ονειρεύομαι μια άλλη Ελλάδα την οποία εσύ ούτε σε όνειρο δεν θέλεις να τη δεις. Αφού λοιπόν δεν αντιδρας ότι είσαι από το γραφείο του, σου απαντώ λοιπόν ότι δεν με εκφράζει ο συγκεκριμένος και οι άνθρωποι του γραφείου του που μιλούν απροκάλυπτα έτσι για ρουσφετια. Προτιμω την αξιοκρατία. Αλλά μάλλον δεν την πρςσβευεις ούτε αυτή. Αυτά μας έφεραν εδώ και πάλι τα πρεσβεύετε και τα φωναζετε…δεν μου κανεις

      • Λες δηλ να μην είναι από τον κύκλο του συγκεκριμένου βολευτη; Επίσης τόσο καιρό κάτι το οποίο να ανήκει στο κυριό του έργο, το κοινοβουλευτικό δεν ακουσα. Μια και μόνο τροπολογία έφερε στη Βουλή που ξεσήκωσε θύελλα σε διαμαρτυριών από όλους του δικηγορικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Άμα λοιπόν θέλεις να ξερεις και αυτήν του την πασαραν άλλοι για να σώσει γυναίκα μέσα στη ΝΔ. Αυτά.

        • Νεοδημοκρατης απ τα LIDL. Κατηγορεί το κόμμα του και τους βουλευτές του γιατί τάχα ενοχλήθηκε. Μάθε να ζεις μ’ αυτό ΝεοΝεοΔημοκρατη. Ξέρεις εσύ…

        • Άστο. Κατηγορείς τους άλλους γι’αυτό που κάνεις εσύ. Φάσκεις και αντιφάσκεις. Υπογράφεις ως Νεοδημοκράτης και κατηγορείς τον βουλευτή και το ίδιο σου το κόμμα. Από εκείνον με τις τζούφιες τροπολογίες είσαι?

          • Ποιον εννοείς… δεν ξέρω κάποιον που να πέρασε τζουφια τροπολογία παρα μόνο την παραπάνω που ανέφερα. Αν με ρωτας λοιπόν εαν είμαι με τον Στάθη ναι του δώσαμε κάποιες ψηφους για την προηγουμενη φορά. Την επόμενη πρέπει να φανει αντάξιος.

  • Ο πιο ικανός και άξιος και άλλα τέτοια σχόλια με κάνουν να μου έρχεται να βάλω τα γέλια και τα κλάμματα μαζι γιατί καταλαβαίνουμε όσο περνάει ο καιρός τι ψηφίσαμε και ποιούς.Οι βουλευτές της νδ στην περιοχή μας ειναι μόνο για την προβολή του εαυτού τους και πάσχουν απο ναρκισσισμό γράφοντας απο το γραφεία τους σχόλια αποθέωσης.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.