ΣΕΕΕΝ: “Υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο και ατομική ευθύνη η “καραντίνα” για τους εργαζόμενους στους μεγάλους χώρους δουλειάς που γίνονται εστίες υπερμετάδοσης του ιού με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών !”

11 Νοεμβρίου 2020
11:02


 

Η κυβέρνηση σε συνθήκες λοκνταουν κουνάει για άλλη μια φορά το δάκτυλο στους εργαζόμενους και κρύβει τις εγκληματικές τις ευθύνες πίσω από την «ατομική ευθύνη». Είναι ανεπίτρεπτο, τόσους μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση να μην έχει θωρακίσει το σύστημα Υγείας, να μη γίνονται διαγνωστικά τεστ στους εργαζόμενους, να περιορίζει τα τακτικά χειρουργεία και να έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία της μίας νόσου. Ανεπίτρεπτο ήταν και το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να παίρνονται μέτρα για να λειτουργήσουν οι τάξεις με λιγότερους μαθητές, χωρίς τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς, χωρίς καθαρίστριες και σχολίατρους. 

Με την στάση τους οι εργοδότες και η κυβέρνηση, απέδειξαν, με τον πιο κυνικό τρόπο, ότι η ζωή μας, η υγεία μας, οι οικογένειές μας υπολογίζονται μέχρι εκεί που δεν θίγονται τα κέρδη, ο τζίρος των επιχειρηματικών ομίλων. Τα ίδια τα γεγονότα που βίωσαν και βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας είναι χαρακτηριστικά.

Μια σειρά περιστατικά σε χώρους δουλειάς καταδεικνύουν την εγκληματική κρατική και εργοδοτική ευθύνη που έντεχνα κρύβεται εδώ και 8 μήνες πανδημίας πίσω από την περιβόητη ατομική!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη προ ημερών στον ΑΔΜΗΕ όπου συνάδελφος που είχε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δηλαδή -για να μιλήσουμε στη γλώσσα του ΕΟΔΥ -παρέμεινε σε κλειστό χώρο, σε απόσταση < 1,5 μέτρου και για ≥ 15 λεπτά με χρήση απλής μάσκας, δεν τέθηκε σε καραντίνα παρά μόνο του πραγματοποιήθηκε ο μοριακός έλεγχος. Με βάση το πρωτόκολλο διαχείρισης επιβεβαιωμένου κρούσματος η επαφή αυτή χαρακτηρίζεται ως «υψηλού κινδύνου» και ως εκ τούτου ο συνάδελφος θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για 14 μέρες.

Στον συνάδελφο λοιπόν έγινε ο μοριακός διαγνωστικός έλεγχος τρία 24ώρα μετά την επαφή που είχε με το επιβεβαιωμένο κρούσμα – κατευχήν βρέθηκε αρνητικός και του ζητήθηκε να επιστρέψει στη δουλειά του την επομένη!!!! Εδώ να λάβουμε υπόψη ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα ο χρόνος επώασης του ιού είναι 5-7 μέρες. Κοινώς, ο συνάδελφος μπορεί να βρεθεί θετικός ή να εμφανίσει συμπτώματα έως και 10 μέρες μετά την επαφή που είχε. Αυτό το νόημα εξάλλου έχει και η προληπτική καραντίνα των 14 ημερών που ορίζει ο ΕΟΔΥ για τις επαφές υψηλού κινδύνου.

Να σημειωθεί πως ο διαγνωστικός έλεγχος των συναδέλφων έγινε από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με το οποίο προφανώς ο ΑΔΜΗΕ έχει συνάψει σύμβαση. Να πώς μπουκώνει με χρήμα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας σε μια φάση που το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου.

Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα αποδεικνύει περίτρανα πώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα μετατρέπονται σε κουρελόχαρτα όταν πάνω απ΄ όλα μπαίνει η οικονομία και στην προκειμένη τα κέρδη των εταιριών στον κλάδο της ενέργειας. Αυτό τον στόχο υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το ΣΕΕΕΝ καταγγέλλει τα ελλιπή μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και τα «τρύπια» υγειονομικά πρωτόκολλα!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

  • Επαναλαμβανόμενα τέστ σε όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς και στα ορυχεία ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων (μόνιμοι, εργολαβικοί 8μηνίτες) με ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε, του ΑΔΜΗΕ του ΔΕΔΔΗΕ. Αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλων.

  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για την φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ( π.χ. κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις).

  • Απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων από τους χώρους δουλειάς χωρίς καμία μεταβολή στους όρους εργασίας τους. Μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων στους χώρους δουλειάς και στα γραφεία στην ΔΕΗ Α.Ε.- ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ. Λειτουργιά των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρος εργασίας.

  • Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας στους εργαζόμενους με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ και εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού.

  • Πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

  • Κάλυψη όλων των ορυχείων και των σταθμών με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά για την λειτουργία όλο το 24ωρο του κάθε ιατρείου.

  • Εξασφάλιση χαμηλού ποσοστού πληρότητας για την ασφάλεια των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς των εργαζομένων από και προς τα ορυχεία και τους σταθμούς.

Πτολεμαΐδα 11.11.2020

Ένα σχόλιο

  • ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΛΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΤΑ RAPID TESTS ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.