Τα πιάτα της λίμνης Πολυφύτου, επίδειξη αλιείας και ψάρεμα στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, ναυταθλητισμός στη μαρίνα του ΝΟΚ της λίμνης Πολυφύτου, ορνιθοπαρατήρηση και διαγωνισμός φωτογραφίας στην πλαζ Βελβεντού καθώς & εκδρομή με πούλμαν πέριξ της λίμνης, είναι μερικές από τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της πράξης “Δράσεις Πολιτισμού κι ευαισθητοποίησης για την προβολή του λιμναίου κι αλιευτικού πλούτου της λίμνης Πολυφύτου”, που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020» και θα υλοποιηθεί από το σύλλογο Επαγγελματιών ψαράδων λίμνης Πολυφύτου.

Συγκεκριμένα,  θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

1. Τα πιάτα της λίμνης Πολυφύτου

Θα παρουσιαστούν χαρακτηριστικά ευφάνταστα πιάτα με τους γαστρονομικούς θησαυρούς της λίμνης που διαθέτει πλούσια ιχθυοπανίδα καθώς και καραβίδες που ευδοκιμούν και βρίσκονται σε μεγάλα αποθέματα. Πέρα από τα αλιεύματα, τα πιάτα θα συνδυαστούν με τοπικά προϊόντα των τοπικών ενοτήτων που αναπτύσσονται σε όλο το μήκος και πλάτος της λίμνης . Καλύτερος πρεσβευτής των τοπικών προϊόντων είναι οι τοπικοί σεφ. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικών παραγόμενων προϊόντων με τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό. Τα πιάτα της λίμνης Πολυφύτου θα παρουσιαστούν από αναγνωρισμένους τοπικούς σεφ, οι οποίοι εργάζονται σε εστιατόρια της Π.Ε. Κοζάνης είτε κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή και έχουν σημαντική δράση στον χώρο της γαστρονομίας. Στη γαστρονομική αυτή εκδήλωση οι επαγγελματίες ψαράδες μπορούν να ενημερώνουν τον κόσμο για τον ιδιαίτερο τρόπο αλιείας κάθε είδους .0α συμμετάσχουν με τα τοπικά τους πιάτα σύλλογοι της περιοχής.

2. Επίδειξη αλιείας και ψάρεμα στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, ναυταθλητισμός στη μαρίνα του ΝΟΚ της λίμνης Πολυφύτου

Επίδειξη αλιείας και αλιευτικών μέσων και μεθόδων από τους επαγγελματίες ψαράδες, ως μια μορφή εναλλακτικού αλιευτικού τουρισμού. Παράλληλα στο ίδιο μέρος για τους μικρούς φίλους Θα γίνει διαγωνισμός ψαρέματος με απόχη σε δεξαμενή ψαριών λίμνης και απονομή επάθλων .Τα αλιεύματα Θα επιστρέψουν με προσοχή στο φυσικό τους περιβάλλον με τους επαγγελματίες ψαράδες να ενημερώνουν τα παιδιά για το κάθε είδος. Θα υπάρχει βάθρο για τους τρεις πρώτους και βραβεία για τους συμμετέχοντες. Θα ακολουθήσει ένα οργανωμένο πρόγραμμα ναυταθλητισμού με απόλυτη ασφάλεια για παιδιά 7-12 ετών από το Ν.Ο.Κ :Τα παιδιά κωπηλατούν, κολυμπούν με τα σωσίβια, κάνουν τραμπολίνο και τσουλήθρα στη λίμνη, διασκεδάζουν με τα φουσκωτά που συγκρούονται το ένα με το άλλο.

3. Ορνιθοπαρατήρηση και διαγωνισμός φωτογραφίας στην πλαζ Βελβεντού

Διαγωνισμός φωτογραφίας και μουσική βραδιά με καντάδες Ξενάγηση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βελβεντού με Θέμα το λιμναίο περιβάλλον. Θα ακολουθήσει οικοπαρατήρηση της λίμνης στην πλαζ του Βελβεντού με την χρήση μονοκυαλίων και μικροσκοπίων. Μια χαλαρωτική δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους γνωριμίας με την πλούσια ορνιθοπανίδα της λίμνης και το άγνωστο για πολλούς λιμναίο περιβάλλον . Θα ακολουθήσει διαγωνισμός φωτογραφίας πουλιών με τη δυνατότητα απευθείας εκτύπωσης φωτογραφιών και φωτογράφους της περιοχής ως κριτές. Το βράδυ τα παιδιά μπορεί να παρατηρήσουν τα άστρα δίπλα στις όχθες της λίμνης με μέλη του Αστρονομικού Συλλόγου Κοζάνης. Η πλαζ θα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να δημιουργεί μια καλοκαιρινή ατμόσφαιρα με ομπρέλες, ξαπλώστρες, κουβαδάκια. Οι πρόσκοποι μπορεί να έχουν στήσει σκηνές σε ενδεδειγμένο σημείο, εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον . Η βραδιά Θα κλείσει με μουσική εκδήλωση στο Άλσος Βελβεντού με καντάδες.

4. Εκδρομή με πούλμαν πέριξ της λίμνης με σταθμούς τα Τμερα, το Πλατανόδασος, την Αιανή και την Καισαρειά

Οργανωμένη εκδρομή με τουριστικό πούλμαν πέριξ της λίμνης για την γνωριμία με τις ομορφιές της με επίσκεψη στο ελαιοτριβείο Ιμέρων, περίπατο στο Πλατανόδασος , ξενάγηση στο Κέντρο Ενημέρωσης και Πληροφόρησης της Λίμνης Πολυφύτου στην Αιανή και κατάληξη στην Καισαρειά. (ίσως και τον Προφήτη Ηλία στο Σπάρτο) Στα ‘Ιμερα οι επισκέπτες και τα παιδιά γνωρίζουν την ελιά μέσα στους ελαιώνες και επισκέπτονται το ελαιοτριβείο. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία με προϊόντα ελιάς . Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Αιανής Θα γίνουν κατασκευές. Ο περίπατος στο Πλατανόδασος Θα γίνει σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Σ. ή κάποιο άλλο περιπατητικό σύλλογο. Δροσιστικά κοκτέιλ Θα περιμένουν τους εκδρομείς στην παραλία της Καισαρειάς με τη συνοδεία χαλαρής μουσικής, παιχνίδια σε αμμόλοφους για παιδιά. Εκεί μπορεί να γίνει και στοχευμένη δεντροφύτευση στο δασάκι της περιοχής.

Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 24.800 ευρώ

kozan.gr