Χρήστος Ζευκλής: “Είμαστε ο ορισμός του εναλλακτικού τουρισμού”

13 Δεκεμβρίου 2020
23:25
Κανένα σχόλιο

Στον σχεδιασμό του δήμου αναφορικά με την ανάδειξη του Βοΐου σε έναν διεθνή ταξιδιωτικό προορισμό, καθώς και στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η τοπική κοινωνία από την ανάπτυξη του τουρισμού εστιάζει στη συνέντευξή του στο tourismtoday ο δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής.

Επισημαίνει, μάλιστα, πως σε μία περίοδο ιδιαίτερα κομβική για την οικονομία της περιοχής -δεδομένων της απολιγνιτοποίησης και της κρίσης που παρατηρείται στον κλάδο της γούνας- η ενίσχυση του τουρισμού, ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα, η επιθετική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων αποτελούν τις στρατηγικές προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Δήμου σας που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των τουριστών; Μπορεί κάποιος ταξιδιώτης να ανακαλύψει εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο Βόιο

Το Βόιο είναι μία μεγάλη περιοχή, με καταπληκτική φύση, περιοχές Natura, μοναδικά χωριά, τα περίφημα μαστοροχώρια, με ποτάμια, λίμνες και πέτρινα γεφύρια, κατάσπαρτη από βυζαντινές εκκλησιές και μοναστήρια, με κατάφυτο ορεινό όγκο, το όρος Βούρινο που διαθέτει μοναδική χλωρίδα και πανίδα, με εξαιρετική τοπική κουζίνα, φημισμένα κρασιά και με ανεπανάληπτες γιορτές (καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα).

Όλοι γνωρίζουν τα μοναδικά αρχοντικά της Σιάτιστας και την ισχυρή πολιτιστική της ταυτότητα. Υπάρχουν μονοπάτια, ορεινά καταφύγια και ορειβατικές διαδρομές. Προσκυνήματα βυθισμένα στην αιωνιότητα, την κατάνυξη και την ανάταση. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα για αλεξίπτωτο πλαγιάς, παραπέντε και ετοιμάζουμε το μεγαλύτερο zipline της Ελλάδας. Είμαστε ο ορισμός του «εναλλακτικού τουρισμού».

Ποια είναι η στρατηγική του Δήμου στην κατεύθυνση ανάδειξης του Βοΐου ως τουριστικού προορισμού; Τι ρόλο ευελπιστείτε να παίξει ο τουρισμός στο μέλλον

Ο τουρισμός είναι η πρώτη σε ανάπτυξη οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως. Είναι το απόλυτο και το αναμφισβήτητο παγκόσμιο trend. Σχεδιάσαμε για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική και πολύ σύντομα θα την παρουσιάσουμε και θα μπει σε εφαρμογή. Φτιάξαμε μία ολοκληρωμένη εικόνα του προσώπου της περιοχής μας, σχεδιάσαμε στρατηγική επωνυμίας, ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητές μας και τονώσαμε τα δυνατά μας σημεία. Ετοιμάζουμε στοχευμένη καμπάνια και γυρίζουμε συστηματικά εδώ και 6 μήνες τις ταινίες που θα την συνοδεύουν.

Σε αυτή τη φάση όμως εστιάζουμε στο να αναδείξουμε ότι είναι παράλειψη όταν βρίσκεται κάποιος για τουρισμό είτε στην Ήπειρο, είτε στην Δυτική Μακεδονία, είτε στην Θεσσαλία το να μην επισκεφτεί το Βόιο. Είμαστε ένα μαγευτικό μέρος στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και απέχουμε λιγότερο από 140 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Λάρισα. Επίσης διαμορφώνουμε τρία δημοτικά ακίνητα ως ξενώνες, για να αυξηθεί η δυναμική της φιλοξενίας των επισκεπτών. Επενδύουμε σε σύγχρονες τεχνολογίες διαμόρφωσης της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Η καθιέρωση του τουρισμού ως μελλοντική οικονομική δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα στην περιοχή.

Ποιο το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείστε να κερδίσετε ως Δήμαρχος Βοΐου

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία υγειονομική κρίση που παράλληλα έχει μετεξελιχθεί σε μία οικονομική και κοινωνική διαταραχή. Για την περιοχή μας όλη αυτή η κατάσταση συνοδεύεται με την απολιγνιτοποίηση και την κρίση στον τομέα της γούνας.

Συνεπώς, είμαστε αντιμέτωποι σήμερα με μία πρωτόγνωρη κατάσταση και χρειάζεται να επιδείξουμε ψυχραιμία, ρεαλισμό και να αναλύσουμε διεξοδικά τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Εντός αυτής της πολυπλοκότητας βασική μας επιδίωξη αποτελεί η αύξηση της απορροφητικότητας των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, προκειμένου να αντιδράσουμε στοχευμένα, με ταχύτητα και σύγχρονο τρόπο στην ανατροπή αυτής της κατάστασης και να αποτρέψουμε την ενδεχόμενη φυγή των νέων από την περιοχή.

Συνεπώς ο τουρισμός, ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα, η επιθετική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας που αφορά εμβληματικά υφιστάμενα κτίρια και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, είναι τα μεγάλα στοιχήματα για εμάς.

Γιατί η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αύξηση του επιπέδου απασχόλησης και ευημερίας των κατοίκων της περιοχής, καθώς και ο προσδιορισμός του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της.

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία τον Δήμο Βοΐου και τις επιχειρήσεις; Ποιες οι ενέργειες της δημοτικής Αρχής για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Στην περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων που πλήττονται οικονομικά από τη διαχείριση της πανδημίας. Αποτελεί ζητούμενο η επιστροφή στην προ κρίσης κανονικότητα. Δημιουργείται η ανάγκη στήριξης και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών μείωσης των δημοτικών τελών προς τις επιχειρήσεις. Αυτές οι πολιτικές πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της κρίσης. Σημαντική παράμετρος ανακούφισης των οικονομικών προβλημάτων αποτελεί το μέγεθος και η ταχύτητα της κυβερνητικής προώθησης πόρων στην οικονομία, που ήδη έχει ξεκινήσει.

 

ΠΗΓΗ https://www.tourismtoday.gr/

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.