Ο χαιρετισμός του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα στον διαδικτυακό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

30 Ιανουαρίου 2021
09:19

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, στην σημερινή εκδήλωση με την οποία τιμούμε τους τρεις μεγάλους Πατέρες

Κύριε Πρύτανη,

Οι Τρεις Ιεράρχες ανέδειξαν την αξία της ελληνικής παιδείας, διακηρύσσοντας ότι η μόρφωση πρέπει να εφοδιάζει τους νέους, όχι μόνο για να κατακτήσουν τη γνώση αλλά και για να αποκτήσουν μια στέρεη ηθική υπόσταση.

Υπηρέτησαν έμπρακτα τις αρχές της αγάπης, του σεβασμού και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο και οι κοινωνικές τους θέσεις παραμένουν πάντα επίκαιρες, καθώς διαπνέονται από αξίες δημοκρατίας, δικαιοσύνης και υπευθυνότητας.

Το πνευματικό και κοινωνικό τους έργο, τους κατέστησε σύμβολο Παιδείας, καθώς η γνώση, που κατείχαν έγινε χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο, μέσω της ηθικής τους στάσης απέναντι στη ζωή και τους ανθρώπους.

Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα είναι μαζί μας ο κύριος Κυρατσούς, ο Χρήστος Κυρατσούς, ο συμπατριώτης μας, ερευνητής-επιστήμονας, που συνδυάζει τα δύο στοιχεία, που προανέφερα, τη γνώση και την ηθική. Η μέχρι τώρα πορεία του τιμά τους γονείς του, τιμά τους δασκάλους και καθηγητές του εδώ στην Κοζάνη, όπου ξεκίνησε ως μαθητής, τιμά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, απ’ όπου αποφοίτησε και μας κάνει πραγματικά περήφανους, όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα εμάς τους Κοζανίτες.

Ο Χρήστος πραγματώνει τις αξίες, που πρεσβεύει η διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών, παιδεία, γνώση, ηθική και αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο. Είναι σπουδαίο στα σχολεία μας και στα πανεπιστήμιά μας, να μορφώνονται οι νέοι άνθρωποι, να αποκτούν ευρύτητα γνώσεων και κριτική σκέψη, να γίνονται μέτοχοι των κοινωνικών ανησυχιών, να λαμβάνουν τα εφόδια ώστε να δράσουν, να δημιουργήσουν και να προσφέρουν.

Η παιδεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό. Είναι αξίες αλληλένδετες και αμφίδρομες και εξαρτώνται άμεσα από την εκπαίδευση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ενισχύσουμε τον ρόλο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην περιοχή μας, να αγωνιστούμε, ώστε να παραμείνουν ενεργά, να αναπτύσσονται διαρκώς γιατί χωρίς ισχυρό εκπαιδευτικό σύστημα, δεν μπορούμε να προσβλέπουμε με αισιοδοξία στο μέλλον.

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.