Τα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ), λειτούργησαν για δύο δεκαετίες (1982-2000). Αναμφισβήτητα, άφησαν ισχυρό αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα στο έδαφος και μόλυναν τα νερά της λίμνης Πολυφύτου. Από το 2005, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο αποκατάστασης, το οποίο κατάφερε να βελτιώσει θεαματικά την εικόνα των ρύπων στην ευρύτερη περιοχή. Η αποκατάσταση όμως διακόπηκε λίγο πριν το τελευταίο στάδιο, που περιλάμβανε το γκρέμισμα του εργοστασίου, το σκέπασμά του, την κάλυψη του χώρου με φυτική γη και την τελική δεντροφύτευση.

  Στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα είχαμε την απόφαση της Περιφέρειας για δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ για τον αμίαντο της Δυτικής Μακεδονίας (2016). Κι όπως αποδείχτηκε, αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να φτάσουμε στις σημερινές προτάσεις που μιλούν για ταφή αμιάντου όλης της Ελλάδας στα ΜΑΒΕ.

  Σύμφωνα με έγκριτους μεταλλειολόγους και γεωλόγους του τόπου μας, το ορυχείο των ΜΑΒΕ είναι εντελώς ακατάλληλο για ΧΥΤΑΜ. Τα πετρώματα που περιέχουν αμίαντο είναι υδατοδιαπερατά από τη φύση τους και αλλοιωμένα από τις χρόνιες εκρήξεις. Το ορυχείο βρίσκεται πάνω σε σεισμικό ρήγμα, σε πηγές και υδροφόρους ορίζοντες που επικοινωνούν με τον Αλιάκμονα και σε απόσταση αναπνοής από το επίκεντρο του σεισμού των 6,6 ρίχτερ που έγινε το 1995.

  Συνεπώς, η ταφή του εξαιρετικά καρκινογόνου αμιάντου σημαίνει: οριστική και ανεπίστρεπτη μόλυνση της λίμνης Πολυφύτου, απόλυτη υποβάθμιση όλης της περιοχής, οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. Η Δημιουργία ΧΥΤΑΜ στον χώρο των πρώην ΜΑΒΕ θα οδηγήσει στην καταστροφή ενός πλούσιου σε χλωρίδα και πανίδα φυσικού περιβάλλοντος, στην απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας (αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, μελισσοκόμοι κλπ), στην εξαφάνιση κάθε πιθανότητας ενός εναλλακτικού πλαισίου ανάπτυξης που να σέβεται τη φύση και τις επόμενες γενιές.

  Προτείνουμε για τη λίμνη και γύρω απ’ αυτήν: ήπιες επαγγελματικές δραστηριότητες, υδατοκαλλιέργειες, αρδευτικά έργα, φιλικά κι αρμονικά τουριστικά εγχειρήματα, έργα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού της πλούτου και πραγματική στήριξη των κατοίκων για να παραμείνουν και να προκόψουν στα χωριά τους.

  Δεν θα επιτρέψουμε τα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών να ρίξουν πάνω μας την ταφόπλακα του ΧΥΤΑΜ.

  Δεν θα ξεγελαστούμε από τα δωράκια και τα ταξίματα των εταιρειών.

  Δεν θα θυσιάσουμε την ανυπολόγιστη αξία της φύσης για ένα μεροκάματο

  Λέμε ΟΧΙ στον ΧΥΤΑΜ για ΑΜΙΑΝΤΟ Δυτικής Μακεδονίας

  Λέμε ΟΧΙ στον ΧΥΤΑΜ για ΑΜΙΑΝΤΟ όλης της Ελλάδας

  Λέμε ΝΑΙ στη ΖΩΗ

  Καλούμε τους πολιτικούς φορείς, τα συμβούλια των κοινοτήτων των παραλίμνιων δήμων, τα Δημοτικά συμβούλια και όλους τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή :

  ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΑΜ (για αμίαντο Δυτικής Μακεδονίας και αμίαντο όλης της Ελλάδας) ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΑΒΕ

                                                  αντιΧΥΤΑΜ

email επικοινωνίας : [email protected]