O αποχιονισμός της πεζογέφυρας που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες γοητεύει (Γράφει η Λιάνα Παπατέρπου)

16 Φεβρουαρίου 2021
18:32
Κανένα σχόλιο

Μπορεί η Μήδεια να έκανε σήμερα την χιονισμένη Ακρόπολη “viral” εντούτοις ο αποχιονισμός της πεζογέφυρας που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες γοητεύει και μας θυμίζει ότι ναι, χειμώνας είναι και θα χιονίσει (δεν είναι εισβολή εξωγήινων).
Να υπενθυμίσω, δοθείσας ευκαιρίας, ότι η πλωτή γέφυρα (η πρώτη που κατασκευάστηκε σε λίμνη) έχει μήκος 630 μέτρων και πλάτος καταστρώματος 3 μέτρα. Αποτελείται συνολικά από 70 ξύλινα ειδικά πλωτά τμήματα, μήκους 9 μέτρων το καθένα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με ατσάλινα τόξα.
Η γέφυρα, συνολικού βάρους 300 τόνων, στηρίχτηκε με σύστημα που αποτελείται από 4.000 μέτρα βαριάς αλυσίδας και ειδικά σχεδιασμένα έρματα με άγκυρες, βάρους δύο τόνων το καθένα.
Το όλο σύστημα στήριξης της γέφυρας σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να αντέχει σε κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου. Το κατάστρωμα της γέφυρας αντέχει σε βάρος μέχρι 400 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ σε ολόκληρη τη γέφυρα θα
μπορούν να κυκλοφορούν ταυτοχρόνως 3.000 άτομα. Επίσης, η πλωτή πεζογέφυρα της Μικρής Πρέσπας διαθέτει υλικά μεγάλης αντοχής (ξύλα και σίδερα) που κατασκευάστηκαν σε εργοστάσιο της Αγγλίας, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του βρετανικού κανονισμού ναυπηγημάτων (British Standard for Maritime Structures).
* Η γέφυρα ονομάστηκε Πεζογέφυρα Νικολάου Μουτσόπουλου σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2019» τιμώντας τη μνήμη του καθηγητή – συγγραφέα Νικολάου Μουτσόπουλου.
**?Ας σημειωθεί, εμφατικά, ότι οι μικροί μαθητές που κατοικούσαν στον Άγιο Αχίλλειο, ήταν υποχρεωμένοι τον χειμώνα να διασχίζουν πεζοί την παγωμένη και κατά συνέπεια πολύ επικίνδυνη επιφάνεια της λίμνης, για να πάνε στο σχολείο τους.
Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Πρεσπών κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ που “ανέβασε” τις καταπληκτικές αυτές φωτογραφίες τις οποίες και “δανείστηκα” για τους σκοπούς που εξήγησα παραπάνω.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.