Υπόμνημα για την τοποθέτηση του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

18 Φεβρουαρίου 2021
21:52

 

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο κατηγορίες θεμάτων, σε ειδικά/τοπικού χαρακτήρα και σε γενικά/εθνικού ενδιαφέροντος θέματα.

Ειδικά ζητήματα:

α. Ο Δήμος Εορδαίας βρίσκεται εδώ και 4 μήνες σε περιοριστικά μέτρα, τους 3 από αυτούς σε αυστηρά. Είναι δυσεξήγητο φαινόμενο. Δεν έχουν γίνει κατανοητά τα κριτήρια και γι’ αυτό χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση προς τους πολίτες.

β. Ο εμπορικός κόσμος της ΠΕ Κοζάνης έχει υποστεί τη μεγαλύτερη βλάβη συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα, εξαιτίας των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων. Η αγορά έχει μείνει πρακτικά κλειστή για πάνω από 100 ημέρες συμπεριλαμβανομένων των Χριστουγέννων. Έχουμε ζητήσει την επιπλέον στήριξη, όμως, δεν έχουν ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί τα στοιχεία της ενίσχυσης και ο χρόνος καταβολής της. Το ζήτημα είναι άμεσης προτεραιότητας.

γ. Απολιγνιτοποίηση. Με αφορμή τις ενεργειακές εξελίξεις, η Δυτική Μακεδονία γίνεται για μία ακόμα φορά πεδίο λαϊκισμού και ιταμών πολιτικών συγκρούσεων. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, σε επίπεδο σχεδιασμού και προετοιμασίας, έχει γίνει τόση δουλειά όση δεν είχε γίνει τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Χρειάζονται όμως απτές δράσεις και παρεμβάσεις που θα απαντήσουν πειστικά στις ανησυχίες των πολιτών.

Χρειάζονται:

– Γενναίες χρηματοδοτήσεις για τις αποκαταστάσεις των ορυχείων,

– Ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και οριστική λύση στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ακρινής,

– Συγκοινωνιακά δίκτυα [Ε65, Νίκη-Κοζάνη-Λάρισα, σιδηροδρομικές συνδέσεις],

– Στοχευμένο πρόγραμμα για την ενεργειακή φτώχεια: Ειδικό Εξοικονομώ για τη Δυτική Μακεδονία,

– Μέρισμα των ωφελημάτων από την ενεργειακή μετάβαση στους ΟΤΑ και στις τοπικές κοινωνίες. Συμμετοχή της περιοχής στα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ που εγκαθίστανται στη Δυτική Μακεδονία λόγω των ισχυρών δικτύων. Με παράλληλη μέριμνα για την οργανωμένη χωροθέτηση των ΑΠΕ και όχι σε βάρος των άλλων παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και ιδίως του πρωτογενή τομέα. Ανάγκη για Ειδικό Χωροταξικό ΑΠΕ.

– Νομοθετική κατοχύρωση της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, με υποχρέωση του κάθε υπουργείου να την συμπεριλάβει στον ετήσιο προγραμματισμό του και να συντάξει έκθεση επιπτώσεων των εστιασμένων δράσεών του στις περιοχές σε απολιγνιτοποίηση.

Γενικά ζητήματα:

α. Τα μέτρα στήριξης που δίνονται στην αγορά είναι σημαντικά, όμως, πρέπει να προσεχθεί λίγο παραπάνω ο χώρος της εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα (πχ γυμναστήρια).

β. Στο μεταναστευτικό, είναι πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τις τελευταίες ενημερώσεις και ελπίζουμε να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η προσπάθεια των επιστροφών.

γ. Στο συνταξιοδοτικό, αποτελεί τομή η προκαταβολή της σύνταξης και πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν και την ολοκλήρωση του έργου της ψηφιακής σύνταξης.

δ. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει καλά, με όσο το δυνατό περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα στις απομακρυσμένες περιοχές όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μεγάλης ηλικίας.

ε. Η θέσπιση του Εθνικού Μητρώου για τις νεοπλασίες σε παιδιά και έφηβους είναι μία ελπιδοφόρα είδηση για την αντιμετώπιση του καρκίνου και πρέπει να επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, ενώ πρέπει να ενεργοποιηθεί και Εθνικό Σχέδιο, με την καταγραφή και διασύνδεση όλων των κρατικών φορέων, των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών από τους πάσχοντες. Να πάρουμε λίγο βάρος από πάνω τους!

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην πρώτη συνάντηση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας το 2019, η οποία είχε πραγματοποιηθεί σε κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας εξαιτίας της νομοθέτησης ευάριθμων θετικών μέτρων για την κοινωνία, είχατε προφητέψει και τις δύσκολες στιγμές. Και ήρθαν: μεταναστευτικό, εθνικά, πανδημία, παγκόσμια οικονομική κρίση, φυσικές καταστροφές, εμβολιαστικό πρόγραμμα. Κι όχι μόνο αντέξαμε και τις ξεπερνούμε αλλά υλοποιούμε παράλληλα και το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, μέρα με τη μέρα.

Γι’ αυτό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τις εύλογες αντιδράσεις που αυτές προκαλούν, η κοινωνία δείχνει κατανόηση, έχει εμπιστοσύνη και στηρίζει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.»

24 σχόλια

        • Οταν δουμε καποιον ειδικα απ την νουδουλα να ενδιαφερεται να σαι σιγουρος οτι θα του πουμε και μπραβο. Οταν βλεπουμε ανυπαρκτους να αμολανε αετο – καλη ωρα ενας απ τους 3 ανυπαρκτους αυτος εδω – θα λεμε κι αυτα που πρεπει.
          Εσυ βγαινε στα μπαλκονια και βαρα παλαμακια αν νιωθεις οτι βλεπεις καλυτερες μερες που σου ταξανε ειναι δικαιωμα σου.

  • Κωνσταντινιδη συνέχισε να είσαι ο πρώτος και να χαράζεις πορεία και άσε τους άλλους να ακολουθούν…αν μπορούν φυσικά να ακολουθήσουν!
    Είμαστε μαζί σου!!!
    Σε ευχαριστούμε!

    • και τωρα με μαυρο δακρυ κλαιμε ολοι οι νοημονες και σκεπτομενοι ανθρωποι με τον γιο του αποστατη που εφεραν τρολ σαν εσενα. Οι βολεμενοι μονο πανηγυριζουν σαν ευτυχισμενοι – δυστυχεις οτι ολα ειναι καλα και βλεπουν παντου αναπτυξη και σωσιμο! Περαστικα!

  • Παρά τα λάθη που έχουν γίνει δε μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την αλήθεια. Και αυτή είναι ότι έχει κάνει δουλειά αυτή η κυβέρνηση. Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι τώρα η οικονομία.

  • Ότι εισπράττετε από τις αγωνίες και τα δίκαια αιτήματα των ανθρώπων της Π.Ε σας, το μεταφέρετε καθαρά στην Κεντρική εξουσία. Σας τιμά αυτό κ. Κωνσταντινίδη. Από αυτόν τον δίαυλο περιμένει η τοπική κοινωνία, να αποκομίσει οφέλη για τους ανθρώπους της.

  • Παρών στα προβλήματα του τόπου ο κ. Κωνσταντινιδης. Ευθέως μπροστά στον Πρωθυπουργό του έθεσε τα προβλήματα ξεκάθαρα. Συγχαρητήρια για αυτό είμαστε όλοι δίπλα σου.

  • Έτσι Στάθη να τους τα λες ωμά εκεί κάτω, μην καταλαβαίνεις τίποτε. Εμείς είμαστε εδώ και σε στηρίζουμε, γι αυτό πήρες 13.000 σταυρούς. Πρώτο θα σε βγάζουμε συνέχεια.

  • Αυτοπροβολή αυτοπροβολή και αυτοπροβολή.Προβλέψιμος σε κάθε του κίνηση με αποθεώσεις από το γραφείο του και οι φωτογραφίες να βγαίνουνε.

  • Πιάσανε δουλεια βλέπω παλι τα υπερκομψα τρολ απ τον γραφειο του Σταθικου. Σιγα τα σοροπια παιδια μην κολλησουν κατω και μετα χασετε τον μισθο απ το κομματικο γραφειο αχαχαχαχαχ!

  • Προσωπικά διακρίνω πολύ εύστοχες επισημάνσεις του κ. Κωνσταντινίδη προς τον Πρωθυπουργό. Όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή.. στοχευμένα, και κατανοητά.
    Δεν έχω λόγο να τον επαινέσω, αλλά φαίνεται παλικάρι..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.