Αυτές οι «άγονες εκτάσεις» είναι….. και δικές μας -Τα δημόσια πρόσωπα, δημόσια κρίνονται… (του Στέφανου Πράσσου)

15 Μαρτίου 2021
11:40

Κύριοι, κύριοι «άρχοντες» της τοπικής και κρατικής διοίκησης: Κατ’ αρχήν αφήστε τις απειλές και τα δικαστήρια και ανοίξτε το διάλογο με τους κατοίκους της Περιοχής και τους φορείς του.Οι αποφάσεις που παίρνετε επηρεάζουν προς το καλό ή προς το χειρότερο τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας και είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και γι αυτούς που θα αποφασίσουν να μείνουν στην Περιοχή και μετά την πολύπλευρη καταστροφή που τη λέτε «απολιγνιτοποίηση» και «δίκαια μετάβαση».
Γι αυτό σταματήστε να απολογείστε νομικίστικα. Η εκτέλεση ή παράβαση του νόμου κρίνεται στη δικαιοσύνη. Όμως γνωρίζουμε όλοι ότι με τον ίδιο νόμο που εγκρίνεις μια τέτοια εγκατάσταση με τον ίδιο και την απορρίπτεις.
Αφήνουμε στην ησυχία τα παιδιά σας, τις νύφες τους γαμπρούς και τα ανίψια σας που αποφάσισαν να επενδύσουν στην «πράσινη ανάπτυξη». Είναι δικαίωμά τους και δεν τους το αφαιρούμε. Το μόνο που μπορούσατε να κάνετε επ’ αυτού είναι να δώσετε καμιά συμβουλή και αυτό δεν είναι Βέβαιο αν θα εισακουγόσασταν όπως ισχύει για όλους μας.
Εγώ π.χ θα έλεγα στα παιδιά μου: (που είναι όμως εργαζόμενοι και όχι επενδυτές) «Παιδιά μακριά από αυτές τις επενδύσεις επειδή καταστρέφουν το Περιβάλλον, κόβουν το ψωμί πολλών κτηνοτρόφων και αγροτών και το πιο πιθανό είναι να χάσετε και τα λεφτά σας επειδή ο καπιταλισμός είναι αδυσώπητος».
Με τους γονείς των παιδιών όμως που ασκούν διοίκηση, έχουν δημόσια θέση και παίρνουν αποφάσεις που μας αφορούν έχουμε όλο το δικαίωμα και να τους κρίνουμε και να τους κατακρίνουμε. Το ίδιο μπορούν να κάνουν κι αυτοί για μας:
Στα πλαίσια αυτού του διαλόγου θέτουμε μερικά ερωτήματα που είναι και ερωτήματα μεγάλης μερίδας των κατοίκων.
1. Είναι «άγονες εκτάσεις» όπως λέτε, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις στο Μαυροδέντρι, στα σιδερά, στα Λιβερά, στη Σκήτη κλπ όπου αναπτύσσονται κτηνοτροφικές, γεωργικές, μελισσοκομικές και άλλες δραστηριότητες;
2. Έχετε γνώση πόση ισχύ Ανεμογεννητριών και Φωτοβολταικών (Μεταβλητών ΑΠΕ) σηκώνουν τα δίκτυα και πόσο αντέχει το ηλεκτρικό σύστημα της Χώρας; Γνωρίζεται πόσα έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Περιοχή μας και στην Ελλάδα γενικότερα. Ακόμα και με βάση το ΕΣΕΚ του 2020 που αναθεωρήθηκε με αυτή την προοπτική, πρέπει να μπει φρένο τώρα στην εγκατάσταση άλλων μεταβλητών ΑΠΕ!!!
3. Γνωρίζεται από άλλη εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να έχει εγκατασταθεί τέτοια τεράστια Ισχύς (άνω των 6 γίγα Φωτοβολταϊκά και 3 γίγα αιολικά) σε τόσο μικρή περιοχή; Πως τότε υποστηρίζετε ότι τα Φ/Β και οι Α/Γ δεν δημιουργούν προβλήματα στο Περιβάλλον;
4. Υπάρχουν μελέτες για τις επιπτώσεις στο μικροκλίμα και στην υγεία των κατοίκων όταν θα έχουν στρωθούν με γυαλί και σίδερο 150.000 στρέμματα, χώρια τα αιολικά; Δεν υπάρχουν!! Επειδή πουθενά δεν έγινε τέτοιας έκτασης εγκατάσταη. Και στις ΗΠΑ και στην Κίνα που έγινε κάτι αντίστοιχο (Πάλι σε μικρότερη κλίμακα) έγινε στην Έρημο…. Πληροφοριακά: Τελευταία επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι τα αιολικά ανεβάζουν τοπικά τη θερμοκρασία μισό με ένα βαθμό επειδή με τους τεράστιους έλικες κόβουν και αλλάζουν τη διεύθυνση των ρευμάτων του αέρα!
5. Και τέλος πάντων πόσο νόμιμη είναι η διάτμηση των αδειών για τα φωτοβολταικά; Ίδιες Περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχει ένας Φωτοβολταϊκός Σταθμός του μισού μεγαβάτ και ίδιες των 340 μεγαβάτ??? Τότε πως μπορεί η ίδια εταιρεία να καταθέτει 80 αιτήματα ή 170 για Φωτοβολταϊκά του μισού Μεγαβάτ στην ίδια τοποθεσία??
Ο Στέφανος Πράσσος είναι Περιφερειακό Σύμβουλος

36 σχόλια

  • Στην τελευταία παραγραφο κρυβεται όλη η ουσία και η αλήθεια, απαντώντας στις ερωτήσεις που θέτετε παραπανω.

  • Μια χαρά τα λες Πράσσο. Ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι το εξής. Ο δήμος Κοζάνης γνώριζε και δέχτηκε.
    Ο δήμος Σερβίων πώς γίνεται να μην πήρε χαμπάρι; Ούτε καν τα έγγραφα που πήγαν στον δήμο δεν διάβασαν;

  • Στον επόμενο τόνο θα έρθουν οι Γερμανοί της ΔΕΗ, να κάνουν 2000 εργοστάσια των 999kW κι ο Κασαπίδης με το Μιχελάκη θα λένε πως δεν χρειάζονται έγκριση περιβαλλοντικών όρων, αφού το καθένα θα είναι κάτω από 1MW.
    Δεν είναι ούτε ηθικό ούτε νόμιμο!

  • Έρχονται λέει πολλά χρήματα στην Ελλάδα, στη Κοζάνη.Θα καταργηθεί το κάρβουνο. Θα ρθουν επενδύσεις. Πήραμε μια γεύση για όλα αυτά. Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει. Το ταμείο ποιος θα το χρεωθεί. Άλλος έχει να λαμβάνει και άλλος να πιστρεφει. Θα κλάψουμε πολύ.Το σκηνικό θα επαναληφθεί.

  • Για ψαχτείτε εκεί στο περιφερειακό συμβούλιο… Ήδη για έναν περιφερειακό σύμβουλο ακούγονται διάφορα..

  • Πρασσο αφού ξέρεις τόσα πολλά για πεσμας τους ιδιοκτήτες. Ποιοι είναι; Μόνον αυτοί είναι; πρέπει να μάθουμε και εσύ πρέπει να μας πεις.

  • Κύριε μου για πείτε μας εμείς οι νέοι που θα δουλέψουμε στην Κοζάνη αν δεν γίνουν επενδύσεις ;
    Έλεος δηλαδή ! Μόνο αυτοί δηλαδή έκαναν επενδύσεις; Γιατί τόσο καιρό δεν μιλάτε για ΟΛΕ στις ενεργειακές κοινότητες που γίνονται ;
    Όλοι για πολιτικά παιχνίδια είστε !

    • πΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΒΡΕ ΧΑΠΑΤΟ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ; ΘΑ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝΕ ΤΡΙΧΙΛΙΑΡΟ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΝΑ ΣΚΟΥΠΙΖΕΙΣ ΜΕ ΑΖΑΧ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ; ΧΑΠΑΤΟ Ε ΧΑΠΑΤΟ

  • Οι τοπικοί βουλευτές απαράδεκτοι. Αντί να βοηθήσουν τη μεσαία τάξη, που έκαναν αιτήσεις για μέχρι 500κβατ και βρέθηκαν στον αέρα,να ζητήσουν από τα χρήματα τα 40 δις που θα έρθουν να αναβαθμιστουν οι υποσταθμοι και οι γραμμές άφησαν τον κόσμο να μπει στα έξοδα και να απορριφθουν όλες σχεδόν. Έπρεπε όλοι να το απαιτήσουν αυτό από το κρατος. Αντ αυτού τα χερσολιβαδα, δάση, με τις μεγάλες εκτάσεις και τους νέους υποσταθμους έγιναν περιζήτητα.

  • Αιντε βγειτε ολοι οι γιαλατζι αριστοι της δεξιας,βουλευτες και υπουργοι και καντε ενα σχολιο αρνητικο στο παραπανω αρθρο,αρθρο φωτια- καταπελτης στην πολιτικη υποκρισια!!
    Τα συκα,συκα καιη σκαφη ,σκαφη!
    Συγχαρητηρια!!!!!!!!

  • Πρασσε τοσα χρονια ως υπαλληλος μιας ρυπογονας εταιρειας με μισθο 3πλασιο απο τον οποιοδηποτε αλλο υπαλληλο οι αριστερες μαγκιες με δεξιες τσεπες ακουγονται σας ψεμα. Σταματηστε την υποκρισια που θα λεγατε τα παιδια σας μακρια απο την δεη για παραδειγμα. Οταν εσεις ειστε υπαλληλος της Δεη τι να μας πειτε….τερμα αυτα πειτε τα αλλου…ειστε γραφικος!!!!!

  • Και η δ ε ή είναι δικη σας και δική σας που εκ του ασφαλούς πουλάτε αριστερεσ ιδέες διωγμούς αγώνες !αλλού τα?? Μι

  • Στέφανε καλά τα λες,όμως αυτοί που πρέπει δεν ακούν ή δεν θέλουν ν ακούσουν.
    Κατά τη διάρκεια κατασκευής θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας,ένα με δύο χρόνια.Μετά το χάος.
    ΜΕΤΑΝΆΣΤΕΥΣΗ στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

  • Κρατικοδιαιτοι. Οι βουλευτές, οι Περιφέρειαρχες, οι Δήμαρχοι βάλε πόσο στοιχίζουν στο κράτος. Με σοφέρ, με αυτοκίνητα, με μισθούς πόσο στοιχίζουν; Εμείς πληρώνουμε ΦΠΑ, φόρους για να ζουνε οι πασαδες.Ταξιδια δωρεάν, όλα δικά τους. Και οι εκτάσεις δικές τους. Αλίμονο σε εμάς.

  • Ο φίλος μου δανειστικε 250000 χιλιάρικα για να κάνει στο χωράφι του, με 5%,Το παιδί ούτε πλάτες είχε ούτε τίποτα. Αγροτης ο πατέρας του.

    • Ας πρόσεχε. Όταν θα κλαίει τα λεφτά του θα ‘ναι αργά! Όσοι νομίζουν πως θα πουλάνε ρεύμα και θα κάθονται είναι πολύ μακριά νυχτωμένοι! Λεφτά θα βγάζουν ΜΌΝΟ οι διαχειριστές!

  • Οι βουλευτές παίρνουν και άτοκα δάνεια. Η φορολογία στους μισθούς τους είναι το 1/2 σε σχέση με τους άλλους. Ο ηθοποιός Σύριζαιος Ευρωβουλευτής ετριβε τα μάτια του με τις παροχές. Ούτε στα όνειρα του δεν πίστευε.

  • Ορισμένοι πολύ τυχεροί.Το παίζανε ουδέτεροι και ξαφνικά φανατικα νδουλια. Και τους βγήκε. Αλλά πάλι θέλουν.

  • Για ποια χρώματα της φωτογραφιας μιλάς ανώνυμε;Ο ένας ξέχασες από παλιά ποιους στήριξε στην Κεδε, στην Ανκο. Μην ξεχνάς. Τον οδοντίατρο τον υποψήφιο ΝΔ τον στήριξαν; Μην ξεχνάς.

  • Οταν μάθεις τι ακριβως είναι οι ενεργειακές κοινότητες και με πιο τρόπο δημιουργούντε ξανα βγες και μιλα , ασχετεεεεεεε. αντί να κάνουμε την Περιοχή στολίδι της πράσινης ανάπτυξης κάποιοι σαν εσένα που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει ενεργειακή αναβάθμιση βγαίνουν και γράφουν οτι τους κατέβει . δυο χρονιά μιλάμε κάποιοι για τα εργα αλλα δεν πάτησε κάνεις το πόδι του . τώρα ολους κατι σας φταίει . ΑΣΕ χορτάσαμε επαναστάτες του κ….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.