Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.

Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.

Είπε, μεταξύ άλλων: « Καταναλωτές είμαστε όλοι! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται.»

Έκτοτε, το καταναλωτικό κίνημα οργανώθηκε και έκανε βήματα προόδου. Σε πολλές χώρες οι καταναλωτές ενίσχυσαν σημαντικά τις καταναλωτικές οργανώσεις – απαριθμώντας χιλιάδες μέλη – γεγονός που βοήθησε στο να ακουστούν τα αιτήματα των καταναλωτών από τις κυβερνήσεις των κρατών.

Οι Ενώσεις Καταναλωτών διαδραμάτησαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της νομοθεσίας των κρατών για την προστασία των καταναλωτών και στην Ευρωπαϊκή ένωση επιτεύχθηκε ένα πλαίσιο αυξημένης προστασίας των καταναλωτών το οποίο υιοθέτησαν τα κράτη – μέλη της.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι Ενώσεις Καταναλωτών, πέτυχαν, παρά τις δυσκολίες και την οικονομική κρίση, να ισχυροποιήσουν την θέση του Καταναλωτή.

Δυστυχώς όμως, καθημερινά, εφαρμόζονται πρακτικές που παραβιάζουν το δίκαιο του καταναλωτή με συνέπεια να έχουμε περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων του.

Σήμερα η Ελληνική Πολιτεία και ειδικότερα το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο οποίο υπάγεται η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή οφείλουν να αυστηροποιήσουν τη στάση τους απέναντι σε όλους όσοι παραβιάζουν το Ελληνικό και Κοινοτικό Δίκαιο εις βάρος του καταναλωτή.

Η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τις καταναλωτικές οργανώσεις οικονομικοτεχνικά έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής και στις ολοένα αυξανόμενες παραβατικές συμπεριφορές.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ συμπλήρωσε φέτος τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του καθώς ιδρύθηκε το 2001 από συμπολίτες μας – εθελοντές – οι οποίοι προέβλεψαν και μερίμνησαν για τα δικαιώματα των καταναλωτών, και χάρη στη στήριξη των καταναλωτών, κατάφερε να σημειώσει σημαντικές επιτυχίες.

Σήμερα είναι αναγκαία η ενεργή συμμετοχή όλων μας στις καταναλωτικές οργανώσεις έτσι ώστε να γνωρίζουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας ως καταναλωτές και να επηρεάζουμε υπέρ μας τις εξελίξεις σε τομείς που μας αφορούν.

Όλοι εμείς στο ΚΕ.Π.ΚΑ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ προτρέπουμε τους καταναλωτές να μεταγγίσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους στις νεότερες γενιές και να καταγγέλλουν τις εις βάρος τους πρακτικές από όπου και αν προέρχονται.

Και επειδή η σημερινή ημέρα συμπίπτει με την Καθαρά Δευτέρα, το πέταμα του χαρταετού και την εξόρμηση στην φύση, το μήνυμα μας για σήμερα είναι καθαρά περιβαλλοντικό .

Οι Καταναλωτές οφείλουμε να περιορίσουμε την υπερκατανάλωση προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών έτσι ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον από την καταστροφή που συντελείται και από τον κίνδυνο της μείωση των φυσικών του πόρων – αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης του. Έτσι η πράσινη ανάπτυξη που επιδιώκουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα των καταναλωτών θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην διατήρησή του για τις επόμενες γενιές.

Καλή Σαρακοστή και Υγεία σε όλους !!!

Για το Δ.Σ. του ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Βασίλειος Ιωαννίδης Νικόλαος Αγοραστός