ΔΕΗ: Η πρώτη ΣΣΕ που θεσπίζει την τηλεργασία – Καθιερώνεται επίδομα οδήγησης – Τη νέα ΕΣΣΕ καταψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος

24 Μαρτίου 2021
07:42

Εγκρίθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και υπογράφεται σήμερα από τα δύο μέρη η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ .

Την νέα ΕΣΣΕ καταψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος συντάχθηκε με τα Σωματεία τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων (ΕΤΕ ΔΕΗ και ΕΔΟΠ ΔΕΗ) τα οποία απέρριψαν προηγουμένως το σχέδιο σύμβασης καλώντας τη ΓΕΝΟΠ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, με βασικό αίτημα την κατοχύρωση άμεσων αυξήσεων.

Η νέα ΣΣΕ σε γενικές γραμμές αντανακλά το κλίμα συναίνεσης και εργασιακής ειρήνης που επιδίωξαν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές, με γνώμονα την ισχυροποίηση της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η ένταση του ανταγωνισμού και η ενεργειακή μετάβαση.

Η σύμβαση προβλέπει αυξημένες αμοιβές για τους εργαζόμενους, οι οποίες όμως δεν προέρχονται από άμεσες αυξήσεις στους μισθούς αλλά από την επαναφορά επιδομάτων και την αναπροσαρμογή των μισθολογικών κλιμακίων. Το συνολικό κόστος στην τριετία ανέρχεται σε 78 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη ΣΣΕ που θεσπίζει την τηλεργασία

Είναι επίσης, η πρώτη ΣΣΕ στην Ελλάδα που θεσπίζει δικαίωμα των εργαζομένων στην τηλεργασία και  βάζει κανόνες στο νέο αυτό καθεστώς. Συγκεκριμένα προβλέπεται, ότι οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ μπορούν οικειοθελώς να επιλέξουν την τηλεργασία αρκεί να ενημερώσουν 10 ημέρες νωρίτερα την εταιρία για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει.

Για το διάστημα της τηλεργασίας ο εργαζόμενος θα απολαμβάνει τα ίδια μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα ενώ δεν θα μπορεί να κάνει άσκοπες μετακινήσεις γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί να καλυφθεί το κομμάτι της ασφάλειας.

Η εταιρία διατηρεί τη δυνατότητα να ανακαλέσει την τηλεργασία για κάποιες ημέρες όταν κρίνει ότι η φυσική παρουσία του εργαζόμενου είναι απαραίτητη και σε αυτή την περίπτωση, ο εργαζόμενος θα αναπληρώσει τις ημέρες τηλεργασίας που έχει αιτηθεί σε επόμενο χρόνο.

Σε ότι αφορά στα επιδόματα, επαναφέρονται αναδρομικά από 1/1/2019 ειδικά επιδόματα που είχαν κοπεί στο παρελθόν, σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε 38 εκατ. ευρώ.

Καθιερώνεται επίδομα οδήγησης

Επίσης το ημερήσιο τροφείο επανέρχεται από τα 4 ευρώ στα 6 ευρώ ημερησίως για το σύνολο των εργαζομένων και αποσυνδέεται από πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση. Καθιερώνεται επίδομα οδήγησης 5 ευρώ ημερησίως για τεχνικούς που αναγκάζονται να είναι ταυτόχρονα και οδηγοί των οχημάτων και επίδομα κολώνας 5% για τους εναερίτες.

Αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου προβλέπεται για τους τεχνικούς τριετούς φοίτησης,  σε εφαρμογή της εξίσωσης των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, όπως και για πληροφοριακούς μέσης εκπαίδευσης.

Η σύμβαση αποτυπώνει επίσης τη συμφωνία ΔΕΗ και συνδικάτου να συστήσουν Επιτροπή η οποία θα αναθέσει σε διεθνή οίκο την εκπόνηση μελέτης για την θέσπιση ενός ενιαίου μισθολογίου για το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου, το οποίο θα αποτελέσει συμπληρωματικό κομμάτι της Συλλογικής Σύμβασης.

Η συμφωνία αυτή ξεκινάει με την παραδοχή ότι η σύγκριση κάθε πτυχής του μισθολογικού κόστους θα γίνει με αντίστοιχου μεγέθους και χαρακτηριστικών εταιρίες του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ότι οι εργαζόμενοι με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου δεν θα χάσουν ούτε ένα σέντς από τις σημερινές αμοιβές τους .

www.worldenergynews.gr

10 σχόλια

  • Πραγματικά θέλω να δω τι θα κάνετε όταν θα προσλάβει η ΔΕΗ νέους υπάλληλους οι οποίοι θα είναι εκτός ΣΣΕ.

    Αλλά επειδή έχω μια γυάλινη μπάλα και βλέπω το μέλλον, προβλέπω οτι οι συνδικαλιστές θα σηκώσουν την σημαία του αγώνα και θα φωνάζουν “Γραφτείτε στα σωματεία, ψηφίστε μας και θα σας βάλουμε και εσάς στην ΣΣΕ”

    • Και φάγανε… και φάγανε… και ακόμα τρώνε!!! Και κάτσε εσύ με τρεις και εξήντα επειδή δεν είχες μπάρμπα στη Κορώνη…

  • Νέα χαμηλά για τη ΔΕΗ. Πριν τουλάχιστον υποκρίνονταν ότι δουλεύουν πηγαίνοντας στα γραφεία. Τώρα πλέον μπορούν να πληρώνονται και να κάθονται στο σπίτι χωρίς άδεια.

  • Επιτρέψτε μου αφού δεν γνωρίζω να στείλω κείμενο πρόταση στο Koazan,να στείλω την πρότασή μου μέσα από τα σχόλια του συγκεκριμένου κειμένου:
    Ας βγάλουμε τις Ελληνικές σημαίες στις βεράντες μας κι ας γιορτάσουμε ΟΛΟΙ οι Έλληνες την απελευθέρωση της ΕΛΛΑΔΑΣ μας.
    Μην με χαρακτηρίσετε. Είμαι τόσο Έλληνας, όσο Έλληνας είναι ο καθένας.
    Ευχαριστώ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

  • Ο μονιμος αυξησεις και πλαφον. Και ο οχταμηνιτης που βγαζει το φιδι απο την τρυπα 686 καθαρα. Δικαια πραματα στη μαμα δεη

  • Επιδόματα και επιδόματα και ξανά επιδόματα,… Και μετά περιμένετε τον κόσμο που πληρώνει αδρά για τα επιδόματα να τον έχετε μαζί σας.

  • Ο Φωτόπουλος την καταψήφισε !! Ήθελε κι άλλα .άντε αγόρι μου ξεκόλλα από την καρέκλα και αδιασέ μας τη γωνία αρκετό κακό έχεις κάνει !!?

  • Συντροφικά μαχαιροματα μεταξύ μελών της κεντρ επιτροπής ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Φωτόπουλος εναντίον Αδαμίδη .Δεν μπορούν να χωνέψουν την άνοδο του Αδαμίδη δεν τους θέλουν κάτι τέτοιους θέλουν αριστερούς καραμπίνα τους όπως ο Φωτόπουλος και άλλοι τέτοιοι !!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.