Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία προς το Δήμο Εορδαίας: “Καταγγελία για παράνομες περισυλλογές, μετακινήσεις, εγκλεισμό αδέσποτων ζώων στο Δημοτικό σας κυνοκομείο – Έλεγχοι σε εθελοντικά καταφύγια”

24 Μαρτίου 2021
21:01

 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Σύμφωνα με καταγγελία φιλόζωων προς την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, το τελευταίο διάστημα γίνονται παράνομες περισυλλογές δεκάδων αδέσποτων από σημεία που διαβιούν, παρότι έχουν ήδη στειρωθεί και σημανθεί ηλεκτρονικά στο όνομα του Δήμου Εορδαίας.Κάποια από τα ζώα αυτά, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, μεταφέρονται στο καταφύγιο του Δήμου, στο οποίο, χωρίς να έχετε το δικαίωμα, απαγορεύετε την είσοδο σε άτομα της μηαρεσκείας σας κυρίως σε άτομα που σας ασκούν κριτική για την μη τήρηση της νομοθεσίας. Ενημερωνόμαστε επίσης, ότι παρά την απαγόρευση του νόμου, κρατάτε έγκλειστα σε κλουβιά στο δημοτικό κυνοκομείο ζώα και δεν τα επαναφέρετε στο περιβάλλον, όπου ζούσαν μετά την περισυλλογή τους για στείρωση ή άλλο λόγο, τα οποία επιπλέον δεν προαυλίζονται, στερώντας τους έτσι στοιχειώδεις κανόνες ευζωίας .

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε, ότι σε αυτή την πρακτική σας συμφωνεί ο φιλοζωικός σύλλογοςκαι ιδιαίτερα δύο άτομα, όπως μας πληροφορούν. Ενημερωθήκαμε επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, η τοπική ΕΛ.ΑΣ. και κλιμάκιο της Κτηνιατρικής της Περιφέρειας μεταβήκατε απροειδοποίητα σε εθελοντικά καταφύγια για να τα ελέγξετε για πράξεις ή παραλείψεις μετά από καταγγελία που είχατε . Όμως κ. Δήμαρχε «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Όταν εσείς, ως πρώτος πολίτης, παραβιάζετε συνέχεια και συνειδητά τη νομοθεσία, δεν έχετε τοηθικό δικαίωμα να ελέγχετε τους άλλους .  Επίσης τεχνηέντως και δολίως αυτοί οι «φιλόζωοι» ή και πιθανόν οι υπηρεσίες, που έκαναν την
καταγγελία, προκειμένου να θολώσουν το τοπίο –δεν έχουν προφανώς το θάρρος να  υπερασπίσουν τις πράξεις τους-, ενέπλεξαν και άφησαν να κυκλοφορήσει παντού, ότι η Ομοσπονδία μας έκανε την καταγγελία, γεγονός που φυσικά δεν αληθεύει Εμείς παρόλα αυτά από την πλευρά μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε, κατανοώντας την  δυσκολία διαχείρισης των χιλιάδων αδέσποτων που βρίσκονται στους επαρχιακούς κυρίως  Δήμους, ότι διεκδικούμε από την Πολιτεία μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως παρουσιάστηκαν και σε πρόσφατη εκδήλωση με τους Δημάρχους της χώρας,  όπως μπορείτε να δείτε Εδώ. Ωστόσο, καλούμε όλους τους Δήμους να τηρούν τη νομιμότητα και να μην καταπατούν τα δικαιώματα των ζώων. Ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει περισυλλογή ενήλικων ζώων ΜΟΝΟ για στείρωση ή θεραπεία και επανένταξη και ζώων εκεί που ζούσαν και όχι τον εγκλεισμό τους ή περισυλλογή ζώων με επιθετική συμπεριφορά, αφού πρώτα εξετάσει η 5μελής επιτροπή την βασιμότητα των στοιχείων που πρέπει να προσκομίσει ο καταγγέλλων και στη συνέχεια ακολουθηθούν τα όσα προβλέπονται στην σχετική και αναλυτική εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ την οποία και σας επισυνάπτουμε .

Σε κάθε άλλη περίπτωση η περισυλλογή και ο μόνιμος εγκλεισμός των ζώων σε κλουβιά ή μη απαγορεύεται. Σας καλούμε λοιπόν αφενός να τηρήσετε την νομιμότητα επιστρέφοντας τα περισυλλεχθέντα ζώα εκεί όπου ζούσαν και τα φρόντιζαν, αφετέρου να μεριμνήσετε για την τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών σε κατάλληλα σημεία του Δήμου, για τη στείρωση των
αδέσποτων και την προαγωγή της ορθής φιλοζωικής συμπεριφοράς από τους πολίτες, που είναι σε μεγάλο βαθμό συνυπεύθυνοι για την ύπαρξη των αδέσποτων.Σε αυτή την προοπτική είναι βέβαιο, ότι θα βρείτε αρωγούς τους φιλόζωους δημότες σας, που από το υστέρημά τους και από τον χρόνο τους προσφέρουν σπουδαίο κοινωνικό και φιλοζωικό έργο.

Θα θέλαμε επίσης να σας προτρέψουμε να μελετήσετε την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αρ. 130/13 Γνωμοδότηση ΝΣΚ 130/2013 , η οποία έχει δεσμευτική ισχύ πλέον, αφού έχει υπογραφτεί από το αρμόδιο υπουργείο και η οποία επιτρέπει σε φιλόζωους πολίτες να διατηρούν σε κτήμα τους αδέσποτα ζώα συντροφιάς χάριν φιλοζωίας (σελίδα 19 και 20), χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, ούτε άδεια να έχουν ούτε τις προϋποθέσεως του νόμου 604/77. Με την έννοια αυτή θα πρέπει να σταματήσετε, εφόσον το κάνετε, όπως μας πληροφορούν, να ενοχλείτε και απειλείτε ή απαξιώνετε με την συμπεριφορά σας πολίτες, που φροντίζουν αδέσποτα ζώα και να τους διευκολύνετε στο έργο τους αντί να τους κυνηγάτε.

Ευελπιστώντας, ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα παραπάνω και θα εφαρμόσετε την νομοθεσία, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια ή συνεργασία,

Σας ευχαριστούμε,
Με εκτίμηση
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (70 Σωματεία)

Η Πρόεδρος
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη

Η Γραμματέας
Χριστίνα Νομικού

9 σχόλια

  • Φτάνει με όλους εσάς που έχετε εξισώσει τον άνθρωπο με τα ζώα, υποβαθμίζοντάς τον στο χαμηλότερο σημείο. Δεν σας πιστεύει κανένας πλέον.
    Kozan παρακαλώ να ακουστεί επιτέλους και η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας

    • Αδερφέ εσύ καλά τα λές αλλά οι νόμοι είναι νόμοι. Η συντριπτική πλειοψηφία πρέπει να πιέσει να αλλάξει ο νόμος. Μέχρι τότε όμως ισχύει ο νόμος όπως αναφέρεται παραπάνω

      • Κάνετε λάθος.ο νόμος απαγορεύει τους παράνομους χώρους και τις περισυλλογες από πολίτες και πόσο μάλλον όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωιας όσων φιλοξενούνται
        Επειδή τα λέει μια ομοσπονδία δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό

  • τα περισυλλεχθέντα ζώα μαζι και αυτους που τα ταιζουν διπλα σε σχολεια, σε παιδικες χαρες και οπου να’ναι στα πεζοδρομια, να ερθει η “Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και ολα τα 70 Σωματεία να τους μαζεψουν και να τους παρουν στα σπιτια τους και στις αυλες τους. ελεος! αηδια καταντησε αυτη η ιστορια με τα αδεσποτα.
    εβλεπα σε συνδρομητικο καναλι επεισοδια με θεμα “αστυνομια ζωων” στις ΗΠΑ, μαζευουν τα αδεσποτα, τα ελεγχουν με κτηνιατρους και ψυχολογους ζωων και τα δινουν για υιοθεσια. αν δεν υιοθετηθουν για ενα-δυο μηνες (δεν θυμαμαι ποσο, καπου εκει ειναι) οδηγουνται προς ευθανασια (δεν επικροτω την κατασταση αλλα δεν γινεται να γεμιζουν αδεσποτα οι δρομοι, που οι λεγομενοι φιλοζωοι τους μετατρεπουν σε ταϊστρες οπου βρουν). επισης στις ΗΠΑ οποιος εγκαταλειπει ζωο ή το κακομεταχειριζεται τον πανε σηκωτο μεσα και εχει μεγαλες ποινες.
    σε αυτό το σημείο ισως φτασουμε σε 200 χρονια, τουλαχιστον τωρα οι ταιστρες να γινουν σε σημεια εξω απο την πολη, να απαγορευτει το ταισμα αδεσποτων εντος οριων πολεως και να επιβληθει στειρωση σε καθε ζωο δεσποζομενο ή αδεσποτο και αυστηρες ποινες σε οσους δεν στειρωσουν τα ζωα τους (δεν μιλαω για ευθανασια, τα λυπαμαι τα καημενα, αυτους που τα εγκαταλειπουν και αυτους που απλως τα ταϊζουν – συνηθως με αποφαγια- για να λενε οτι ειναι φιλοζωοι, αυτους δεν θελω καθολου)

    • Κώστα εμείς όμως ζούμε στην Ελλάδα και οι ελληνικοί νόμοι λένε συγκεκριμένα πράγματα. Αν θέλετε να αλλάξουν θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Βουλή

  • Θα ήθελα να ακούσω την τοποθέτηση του Δημάρχου για αδέσποτα που ταιζαμε σε χωριά με πολύ αγάπη τα στείλανε νύχτα σε άλλους νομούς, διότι απάντηση δεν πήραμε ποτέ είστε απαράδεκτοι….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.