Προτάσεις για τη βελτίωση λειτουργίας της Κοινότητας Μεταμόρφωσης – Συνεργασία με Δήμο Κοζάνης, αιτήματα, εισηγήσεις, ενημέρωση για θέματα της Κοινότητας Μεταμόρφωσης κι άλλα (Γράφουν Ι. Χασιώτης – Α. Τάτσινα)

15 Απριλίου 2021
10:55

 

Αγαπητή κύρια Πρόεδρε,

Σας γνωρίζουμε με ανοικτή επιστολή μας ορισμένες απόψεις, εκτιμήσεις και προτάσεις μας όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του Κοιν. Συμβουλίου μας, αλλά και τη δυνατότητα παραγωγικής συνεργασίας με τον Δήμο Κοζάνης και ειδικότερα:

1. Το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν λειτουργεί, όπως οφείλει, οργανωμένα και βάσει συγκεκριμένων διαδικασιών, ούτε προετοιμάζεται κατάλληλα εκ των προτέρων με προγραμματισμό θεμάτων και ενημέρωση έγκυρη και έγκαιρη των κοινοτικών συμβούλων με εισήγηση και κατάλληλο υλικό για τα θέματα που θα συζητηθούν. Τα πρακτικά κρατούνται πλημμελώς και συνοπτικά και επομένως δεν αποτυπώνουν τις τυχόν διαφορετικές απόψεις που αιτιολογούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Απαιτείται να τηρηθεί επαρκώς η τυπική τήρηση των πρακτικών. Η κατάσταση αυτή λειτουργίας του Κοινοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να συνεχιστεί και προσωπικά επιφυλασσόμαστε να μετέχουμε και θα προτείνουμε αναβολή για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης που κρίνεται ανεπαρκής η προετοιμασία του. Ειδικότερα:

1.1. Δεν ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία για τον ορισμό των προς συζήτηση θεμάτων με αποτέλεσμα σοβαρά θέματα να μην συζητούνται, ενώ, αντιθέτως, να συ ζητούνται θέματα ήσσονος σημασίας.

1.1.1. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τα προς συζήτηση θέματα να προκύπτουν από προτάσεις των κοινοτικών συμβούλων , οι οποίες θα κατατίθενται τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την συνεδρίαση συνοδευόμενες από την σχετική τεκμηρίωση.

1.2. Οι περισσότερες συζητήσεις στο κοινοτικό συμβούλιο δεν είναι ουσιαστικές, ούτε αποτελεσματικές λόγω έλλειψης ενημέρωσης και επαρκούς προετοιμασίας.

1.2.1. Προτείνουμε, τουλάχιστον 10 ημερολογιακές μέρες προ της συνεδρίασης, να κοινοποιούνται εισηγήσεις ή έστω πλήρη ενημερωτικά σημειώματα ή και να διενεργείται ανταλλαγή απόψεων μέσω e-mail κλπ. μεταξύ των κοινοτικών συμβούλων αλλά και με τους αρμόδιους του Δήμου, ώστε να είναι όλοι οι σύμβουλοι ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι.

1.3. Απαιτείται ουσιαστική τήρηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Κοινοτικού Συμβουλίου και υπογραφή αυτών από τα συμμετέχοντα μέλη .Όλες οι αποφάσεις του Κοιν. Συμβουλίου μέχρι σήμερα είναι ανυπόστατες καθότι κανένα πρακτικό δεν έχει υπογραφεί από τα μέλη του Κοιν. Συμβουλίου. Παρακαλούμε να ενημερώσετε άμεσα τον Δήμο Κοζάνης για την ακυρότητα των αποφάσεων μέχρι σήμερα.

1.3.1. Τα Πρακτικά της συνεδρίασης θα πρέπει να είναι διατυπωμένα με ακρίβεια και σαφήνεια και να εμπεριέχουν το σύνολο των απόψεων και προτάσεων που έχουν διατυπωθεί από κάθε Σύμβουλο Η συνεδρίαση πρέπει να απομαγνητοφωνείται για κατοχύρωση της διαφάνειας, της εγκυρότητας και εύρυθμης διεξαγωγής της διαδικασίας. Επίσης, τα πρακτικά, αφού συνταχθούν, να προωθούνται στους Συμβούλους για αποδοχή ή/και τυχόν διορθώσεις και να δημοσιοποιούνται, όπως επίσης να δημοσιοποιείται η συνεδρίαση ως audio file για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης των κατοίκων ειδικά όταν λόγω του ότι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την προσέλευση τους.

1.4. Να εφαρμοστεί το Άρθρο 83 “Αρμοδιότητες συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων” του ν.3851/2010.

1.5. Οι Προσκλήσεις και Αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου, εγκαίρως να αναρτώνται, όπως ορίζει και το Αρθρο 83α “Δημοσίευση εκτελεστότητα αποφάσεων οργάνων διοίκησης κοινοτήτων”

1.6. Να εφαρμοστεί επίσης το Αρθρο 87 “Διαδικασία υλοποίησης αποφάσεων Προέδρου ή Συμβουλίου Κοινότητας”, σύμφωνα με το οποίο (εδάφιο 1) “1. Οι αποφάσεις των οργάνων των κοινοτήτων με τις οποίες διατυπώνονται οι προτάσεις για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 82, 83 και 84, διαβιβάζονται στον Δήμαρχο μέσα σε προθεσμία οκτώ (8) ημερών από τη λήψη τους. Ο Δήμαρχος φροντίζει να τεθούν αμέσως υπόψη των αρμόδιων οργάνων του Δήμου τα οποία οφείλουν να τις μελετήσουν και να ενημερώσουν σχετικά για κάθε θέμα το αρμόδιο όργανο της κοινότητας μέσα σε ένα (1) μήνα.” κλπ.

2. Ο ρόλος του Κ.Σ., είναι ανύπαρκτος. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του … Αυτή η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί δραστικά. Ειδικότερα:

2.1. Σε όλους μας είναι “άγνωστη η εξέλιξη” του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ αφού ουδεμία επίσημη ενημέρωση έχουμε λάβει, τόσο για τον αρχικό όσο και για τις τακτικές αναμορφώσεις του. 2.2. Με ποια στοιχεία, προετοιμασία, αιτήματα και απαιτήσεις, η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ συμμετέχει σε αυτήν τη διαδικασία;

2.2. Η προβλεπόμενη διαδικασία πχ εισηγήσεων για έργα και δράσεις στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ από το ποσοστό των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του Δήμου που της αναλογούν, (σχετική η εγκύκλιος 88 ΑΠ.59846/21-08-2019) ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της Κοινότητας.

2.3. ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχουμε λάβει απάντηση στις εκάστοτε κοινοποιήσεις των μέχρι σήμερα εισηγήσεων από τις ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ του ΚΟΙΝ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ προς τον Δήμο ΚΟΖΑΝΗΣ.

2.4. Η προβλεπόμενη από τη ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ για τη λειτουργία των ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ διαδικασία (αποφ. 59846/21-08-2019 εγκυκλίου 88 του ΥΠ. ΕΣΩΤ. Παρ. 7 για τη λειτουργία των ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ) ουδέποτε εφαρμόστηκε από πλευράς ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Τα παραπάνω αφορούν ενδεικτικά και μόνο, την “ανεπαρκή” για τις ανάγκες της περιοχής μας, λειτουργία της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ μας (για χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών) αλλά και την παράλληλα “απαξιωτική συμπεριφορά και τακτική” από πλευράς ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Προτείνουμε λοιπόν, την κατά το δυνατόν άμεση (πριν από οποιαδήποτε τακτική ανά μήνα) Συνεδρίαση του ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, προκειμένου να συζητηθούν τα εξής θέματα :

i. Τρόπος λειτουργίας λήψης αποφάσεων για εισηγήσεις στον ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ..
ii. Έγγραφο αίτημα- επιστολή της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ προς τον ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ για την παροχή στοιχείων σχετικά με αναπάντητα αιτήματα, εισηγήσεις, εκτέλεση μελετών, ωρίμανση έργων, εξέλιξη εκκρεμοτήτων κ.λ.π. που αφορούν την περιοχή μας.
i
ii. Τυχόν πρόσθετες απόψεις και προτάσεις των ΚΟΙΝ.ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ σχετικά με την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Κοινότητας Μεταμόρφωσης , αλλά και της αποτελεσματικής συνεργασίας με τον ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Παρακαλούμε να κοινοποιηθεί η ανοικτή επιστολή μας στους κοινοτικούς συμβούλους και τα θέματα που θίγονται να συζητηθούν σε έκτακτη ή στην επόμενη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Με εκτίμηση,
Ι. ΧΑΣΙΩΤΗΣ – Α. ΤΑΤΣΙΝΑΣ

3 σχόλια

  • Αυτό που δεν έχετε καταλάβει είναι ότι οι εκλογές γίνανε το 2019 και είχαν ξαναγίνει και το 2014 !!
    Το χωριό μας και τις δύο αυτές φορές εξέλιξε την ίδια Πρόεδρο. Τυχαίο;δεν νομίζω!!!
    Και ικανή είναι και δραστήρια!!!
    Έκανε έργα!!! Ένα από αυτά η ανάπλαση του οικισμού!!!
    Άντε καλές εκλογές το 2023.
    Γιώργος

    • Γιώργο μου αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά που γράφονται από τους δύο κύριους δεν είναι σωστά και μη εφικτά. Ίσα ίσα θα την βοηθήσουν να εκλεγεί και τρίτη εάν θελήσει να ξαναβάλει και βέβαια θα βοηθήσει στα μέγιστα το χωριό και τούς κατοίκους που μένουν που άλλωστε είναι και αυτό που όλοι που ασχολούνται με τα κοινά επιθυμούν διακαώς…

  • Και ποιος σας είπε βρε παλληκάρια ότι στα καθήκοντα του/της προέδρου ΤΚ είναι η γραμματειακή υποστήριξη (απομαγνητοφώνηση πρακτικών, κ.λπ)??
    Εφόσον ο στόχος είναι η καταγραφή των απόψεων σας γιατί δεν τις καταθέτετε γραπτώς εσείς και να ενσωματωθούν στα πρακτικά;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.