Η ‘’βουβή εβδομάδα’’ 2021, στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

19 Απριλίου 2021
19:23

Οι Ακολουθίες τελούνται σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο για τη δημόσια υγεία, που απειλείται από τον επιθετικό, αόρατο, φονικό ιό.

Μικρή αναφορά και σχόλιο στη φράση ‘’βουβή εβδομάδα’’:

Έστι χαρακτηρίζεται η εβδομάδα από την Ε’ Κυριακή των Νηστειών (την τελευταία Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής) μέχρι την Παρασκευή προ των Βαίων: “βουβή”.

Όχι με την έννοια της μη τέλεσης Ακολουθιών στους Ναούς. Οι προβλεπόμενες από το Τυπικό Ακολουθίες του νυχθημέρου τελούνται κανονικά όλες.

Η προσευχή της Εκκλησίας “υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου …. και της των πάντων ενώσεως” είναι διαρκής και ακατάπαυστη. Και επιπλέον εκφέρεται με “κραυγή”: “Κύριε εκέκραξα προς σε, εισάκουσόν μου..”.

Γίνεται μάλιστα “προς καθαρισμών ψυχών και σωμάτων, προς εγκράτειαν παθών, προς ελπίδα αναστάσεως…” (Ευχή οπισθάμβωνος Προηγιασμένης).

Ο χαρακτηρισμός “βουβή” αναφέρεται εν μέρει στην ολοκλήρωση των Χαιρετισμών με τον Ακάθιστο Ύμνο, που είναι οι χαροποιές Ακολουθίες της Σαρακοστής.

Ο χαρακτηρισμός “βουβή” αναφέρεται και σε ένα εσωτερικό λόγο, που είναι η ενδοσκόπηση, το εσωτερικό κοίταγμα, το “γνώθι σαυτόν”, η αυτογνωσία, η αποφυγή της ετερο-κατάκρισης, η προτροπή της Ευχής του Αγίου Εφραίμ του Σύρου “… δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου…”.

Στην ίδια Ευχή γίνεται η επίκληση στο Χριστό: “… Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης χάρισαί μοι…”.

Η υμνογραφία της εβδομάδας αναφέρεται και στην πλεονεξία, που τη θεωρεί ψυχοβλαβή και το Χριστό ελευθερωτή: ‘’της ψυχοβλαβούς πλεονεξίας, ελευθέρωσον Σωτήρ, …’’ (Ιδιόμελον απόστιχο, Δευτέρας προ των Βαΐων Εσπέρας). Αφού, λοιπόν, η πλεονεξία είναι ψυχοβλαβής, ο πλούτος, ως αποτέλεσμα της ‘’ψυχοβλαβούς πλεονεξίας’’ – και μάλιστα ο συγκεντρωμένος σε ατομικά χέρια – πόσο ψυχοβλαβής μπορεί να είναι;

Σας εύχομαι μια καλή βουβή εβδομάδα. Ο Θεός, δι’ ευχών του Επισκόπου και Μητροπολίτη μας, του Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου (προς ενοχλουμένους: η πίστη μας είναι πατερική, και γι’ αυτό βαθιά και πλατιά κοινωνική) να χαρίζει στις οικογένειές σας το σεβασμό, την ενότητα και πλούσια τα αγαθά Του.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
19-4-2021

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.