Πρωτοπόροι και ουραγοί στην εμβολιαστική κάλυψη – Το παράδοξο της Φλώρινας

19 Ιουνίου 2021
08:56

Στον διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη του gov.gr για την COVID-19 που καταγράφει μεταξύ άλλων τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ανά Περιφερειακή Ενότητα, εμφανίζεται η Φλώρινα να υστερεί εντυπωσιακά όλων των άλλων περιοχών της χώρας. Σύμφωνα με την καταγραφή, μόλις το 23,51% των κατοίκων του ακριτικού νομού έχει εμβολιαστεί έστω με μία δόση και το 18,13% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Η Φλώρινα όχι μόνο βρίσκεται στη θέση του ουραγού, αλλά απέχει 6,5 ολόκληρες μονάδες από τους προτελευταίους σε εμβολιαστική κάλυψη νομούς, που είναι η Ροδόπη και οι Σέρρες, με 30,05% στην πρώτη δόση. Ακόμη πιο ανεξήγητο φαντάζει το γεγονός ότι οι τρεις υπόλοιποι νομοί της Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, Γρεβενά και Κοζάνη) βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των περιοχών με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, με ποσοστά σχεδόν διπλάσια αυτών της Φλώρινας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Γιάννης Κιοσές (φωτογραφία αριστερά), υποστηρίζει πως η εικόνα αυτή είναι πλασματική. Έχει στείλει, μάλιστα, επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής, ώστε να μην εμφανίζεται αυτή η εικόνα που αδικεί το νομό.

“Αρκετοί κάτοικοι του νομού Φλώρινα, και κυρίως αυτοί που διαμένουν στις περιοχές του Αμυνταίου και του Φιλώτα, εμβολιάζονται στην Πτολεμαϊδα Κοζάνης ή στην Άρνισσα Πέλλας. Ο ΕΟΔΥ καταγράφει αυτούς τους εμβολιασμούς στους αντίστοιχους νομούς στους οποίους έγιναν. Εμείς τα καταγράφουμε με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας του εμβολιαζόμενου. Τα δικά μας στοιχεία δείχνουν αυτή τη στιγμή ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 38.75% και όχι 23,51% που δείχνει ο χάρτης”, είπε στο iatronet ο κ. Κιοσές.

Ο ίδιος δεν αρνείται, παράλληλα, πως υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών που αρνούνται τον εμβολιασμό, ορισμένοι εκ των οποίων ακολουθώντας τη στάση τοπικών ιερέων. “Για να μην παρεξηγηθεί αυτό που λέω, η επίσημη θέση της Μητρόπολης είναι πως εμείς ασχολούμαστε με την πίστη και πως αυτά τα θέματα τα χειρίζονται οι ειδικοί επιστήμονες. Υπάρχουν όμως σε κάποιες περιοχές 3 – 5 ιερείς, οι οποίοι μεμονωμένα τάσσονται κατά της πανδημίας, δεν φορούν μάσκες, δεν εμβολιάζονται και με τον τρόπο τους παρασύρουν έναν αριθμό πιστών”, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Οι πρωτοπόροι

Με ποσοστό 54,86% του πληθυσμού της να έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση και το 37,95% να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, η Θεσπρωτία είναι η Περιφερειακή Ενότητα με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη στην ηπειρωτική χώρα (στα νησιά τα ποσοστά έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα).

Η Αττική με κάλυψη πρώτης δόσης πάνω από 43% στις Περιφερειακές της Ενότητες βρίσκεται στην 4η θέση, η Θεσσαλονίκη με 41,8% στην 7η, ενώ μέσα στην δεκάδα βρίσκονται οι τρεις από τους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και οι τρεις στους τέσσερις της Ηπείρου.

Στην Καστοριά, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με κάλυψη σχεδόν 45% του πληθυσμού της στην πρώτη δόση, ο αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Σαββόπουλος (φωτογραφία δεξιά), αποδίδει το γεγονός σε συνδυασμό τριών κυρίως παραγόντων:

“Πρώτον, πιστεύω πως οι πολίτες της Καστοριάς συνειδητοποίησαν την επικινδυνότητα του κορωνοϊού, καθώς ήταν η πρώτη περιοχή που επλήγη στη χώρα, ήδη από νωρίς την άνοιξη του 2020. Ζήσαμε και τα τρία κύματα και ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας έχει αποδεχτεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι γηρασμένο και ευάλωτο. Το τρίτο κομμάτι θα το συνέδεα με την υψηλή ανεργία, που στρέφει πολλούς νέους να αναζητήσουν εποχιακή εργασία σε τουριστικές περιοχές της χώρας. Περίπου 1.500 άτομα δουλεύουν τα καλοκαίρια σε ξενοδοχεία και εστιατόρια σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές. Άρα πιθανολογώ πως εμβολιάστηκαν για να μπορούν να εργαστούν”, είπε στο iatronet ο κ. Σαββόπουλος.

 

iatronet.gr – Του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

8 σχόλια

  • Σιγά… Οι κάτοικοι του Αμυνταίου λογικά εμβολιάζονται στο Αμύνταιο. Εδώ η μισή Πτολεμαΐδα έχει πάει στο Αμύνταιο. Οπότε, αν είναι έτσι όπως τα λέει ο αντιπερ/χης μάλλον η Κοζάνη χάνει. Προφανώς οι Φλωρινιώτες δεν εμβολιάζονται, επειδή δεν είχαν σοβαρό θέμα με τα κρούσματα το χειμώνα. Εγώ που νοσησα και ακόμη παιδεύομαι οικογενειακώς, εμβολιάστηκα. Δυστυχώς, αν δεν δούμε δεν πιστεύουμε. Θεωρούμε ότι είναι κάτι μακρινό, δεν μας αγγίζει. Ας ελπίσουμε να μην το πληρώσει η Φλώρινα από Οκτώβρη.

  • 3 με 5 ιερείς που δεν εμβολιάζονται και παρασύρουν και τους πιστούς να κάνουν το ίδιο. Χαχαχα ”κύριε” Κιοσσέ. Αυτοί οι 3 με 5 ιερείς στην καλύτερη των περιπτώσεων για αυτούς να έχουν ποίμνιο μέχρι 50 έως 70 άτομα. Και από αυτά ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να παρασύρονται όλοι αυτοί. Δηλαδή 250 πιστοί το μέγιστο!!! Και αν δεν πιστεύετε άντε να πάτε καμμιά καθημερινή ή/και Κυριακή ακόμη σε καμμιά Εκκλησία να δείτε τι γίνεται. Αλλά μάλλον δεν έχετε πάει ”κύριε” Κιοσσέ. Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να ρίχνετε λάσπη στους άλλους. Όχι να πείθετε εσείς με επιχειρήματα.

    • δυστυχως αυτη ειναι η αληθεια.ειναι πολλοι περισσοτεροι αυτοι που παρασυρονται απο τους ιερεις κ οχι 250.κ το αν θα παει εκκλησια ειναι δικο του προβλημα

      • Δεν με ενδιαφέρει ΚΑΝ αν πηγαίνει στην Εκκλησία αυτός, εσύ και ο οποιοσδήποτε. Απλά… Αν πάει, θα διαπιστώσει πολλά! πράγματα. Και αμφιβάλλω αν βρει πάνω από 50 άτομα. Και οι παρενέργειες από το εμβόλιο είναι πολύ περισσότερες και ακόμη πιο σοβαρές από τον κορωνοϊό τελικά, τον οποίο ΟΙ ΙΔΙΟΙ διατηρούν για τα συμφέροντα τους. Εκτός και αν είσαι και εσύ στο σύστημα αυτό και βολεύεσαι

    • 3 με 5; χαχαχα….. δυστυχως οι ζηλωτες ιερεις, απο τους οποιους ειναι γεματη η περιφερεια μας και το ιδιως το τμημα “Φλωρινης-Πρεσπων-Εορδαιας” εχει κανει μεγαλη ζημια και ειναι υπευθυνο για πολλους θανατους, νοσηλειες και ταλαιπωριες συμπολιτων μας, αλλα και για τα σοβαρα οικονομικα προβληματα που δημιουργηθηκαν σε εμπορους και εργαζομενους της περιοχης μας ολους αυτους τους μηνες.
      δυστυχως πολλοι ιεραρχες της περιοχης μας φανηκαν κατωτεροι των περιστασεων και ξεχασαν τα “του Καισαρος τω Κσαισαρι και τα του Θεου τω Θεω” και αυτοσχεδιασαν μεσα στο φανατισμο και την αγνοια τους και συντελεσαν να επιδεινωθει σημαντικα ολη αυτη η δυσκολη κατασταση. μονο στην περιοχη της εορδαιας αν δει κανεις τους ναους και ποσοι και ποιοι νοσησαν απο καθε ενορια (μαζι και ο ιερεας-αρχιμανδιτης-μοναχος), ειναι ο καθρεφτης της πραγματικοτητας. σε καποιους ναους τηρηθηκαν αυστηρα τα μετρα, σε αλλους ναους υπηρχαν οι “μουσουλμανοι” και οι “μπουργκες” (και οι νοσηλιες συμπληρωνω).
      εχω περιεργεια αραγε, τι απολογια θα δωσουν αυτοι οι ιερωμενοι στον Υψιστο οταν τους καλεσει πανω και τους ρωτησει γιατι δεν προφυλαξαν τον αδερφο τους και τον εστειλαν στην αρρωστια, στην ταλαιπωρια και στο θανατο

      • να συμπληρωσω οτι υπηρχαν και ναοι οπου οι ιερεις-αρχιμανδριτες (οχι μοναχοι εδω) ασθενησαν, αλλα τα μετρα στο ναο τηρουνταν στο επαρκο. εδω φυσικα και δεν φταιει ο ιερεας, αφου θα ερθει κοντα με τον αλλον (τον φανατικο – φορεα πιστο) λογικο ειναι να κολλησει και ο παπας

  • Το παρασύρω είναι φορτισμένη εως εμπαθής έκφραση το επηρεάζω θα ήταν κομψότερο. Πιστεύω να καταλαβαίνεις τη διαφορά π.χ. άλλο απόστρατος άλλο καραβανέας…

  • Ασχετο με το αρθρο αλλα θα το πω,ο Σαββοπουλος ειναι κορυφη,εξυπνος,χαμηλων τονων και δουλευταρας,μακαρι να ειχαμε και αλλους σαν αυτον.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.