Τηρήθηκε το έθιμο στο Δίλοφο Βοΐου την Κυριακή της Πεντηκοστής 20/06/2021

21 Ιουνίου 2021
12:02

Με αυξημένη προσέλευση συγχωριανών και επισκεπτών τηρήθηκε και φέτος η παλιά παράδοση που θέλει αυτή τη μέρα, μετά τη Λειτουργία, οι Διλοφίτες να σχηματίζουν κύκλο έξω από το ναό και ο ιερέας να διαβάζει ευχές για τους αποθανόντες των οποίων τα ονόματα μνημονεύει. Οι γυναίκες ετοιμάζουν κυρίως πίτες, αλλά και γλυκίσματα, τα οποία τυλίγουν με λευκά υφαντά πανιά –πετσέτες και τα βάζουν μέσα σε μεγάλα πλεχτά καλάθια που τα λέμε κανέστρες. Τα σκεπάζουν από πάνω με φύλλα καρυδιάς, που (καθώς είναι πικρά) συμβολίζουν την πίκρα του αποχωρισμού των ψυχών, αφού σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση όλο αυτό το διάστημα από το Πάσχα μέχρι την Πεντηκοστή οι ψυχές ελευθερώνονται και έρχονται κοντά μας, ενώ τη μέρα αυτή επιστρέφουν και πάλι στη θέση τους στον άλλο κόσμο. Οι γυναίκες τοποθετούν τις κανέστρες μπροστά τους στο έδαφος κατά τη διάρκεια της τελετής. Μόλις αυτή τελειώσει μοιράζουν τις πίτες και τα γλυκίσματα στους παρευρισκόμενους, ως προσφορά για τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων.
(φωτογραφία: Κώστας Αυλογιάρης)

Ένα σχόλιο

  • Eνα απο τα ωραιοτερα και συγκινητικα εθιμα τιμης,στη μνημη των προσφιλων μας προσωπων,που εχουν φυγει απο τη ζωη.Βρεθηκα πολλες φορες.Και μια μεγαλη ευκαιρια για ανταμωμα,των απανταχου Διλοοφιτων.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.