Την Κυριακή 27 / 6 / 2021, στη γέφυρα του Ρυμνίου και ώρα 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή νεκροταφείου αμιάντου στο ορυχείο των ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι.

22 Ιουνίου 2021
21:47

Την Κυριακή 27 / 6 / 2021, στη γέφυρα του Ρυμνίου και ώρα 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή νεκροταφείου αμιάντου στο ορυχείο των ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι.

Σύμφωνα με έγκριτους μεταλλειολόγους και γεωλόγους απ’ όλη την Ελλάδα, το ορυχείο των ΜΑΒΕ είναι εντελώς ακατάλληλο για ΧΥΤΑΜ. Τα πετρώματα που περιέχουν αμίαντο είναι υδατοδιαπερατά από τη φύση τους και εξαλλοιωμένα από τις χρόνιες εκρήξεις. Το ορυχείο βρίσκεται πάνω σε σεισμικό ρήγμα, σε πηγές και υδροφόρους ορίζοντες που επικοινωνούν με τον Αλιάκμονα και με τις γεωτρήσεις των χωριών μας και σε απόσταση αναπνοής από το επίκεντρο του σεισμού των 6,6 ρίχτερ που έγινε το 1995.

Συνεπώς, η ταφή του εξαιρετικά καρκινογόνου αμιάντου σημαίνει : οριστική και ανεπίστρεπτη μόλυνση της λίμνης Πολυφύτου και του πόσιμου νερού, απόλυτη υποβάθμιση όλης της περιοχής, οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Στη λίμνη Πολυφύτου δραστηριοποιούνται δεκάδες ψαράδες με τις οικογένειές τους, κι απ’ τα νερά της εξαρτάται η αγροτική, η μελισσοκομική και η κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής. Επίσης αρδεύεται ένα μεγάλο κομμάτι από τον κάμπο της Ημαθίας και υδρεύεται η Θεσσαλονίκη. Γύρω της διαβιούν εκατοντάδες είδη πουλιών και ζώων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ΜΑΒΕ. Την ακύρωση της ΚΥΑ του 2016 που προβλέπει δημιουργία ΧΥΤΑΜ για αμίαντο Δυτικής Μακεδονίας. Απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Δ. Μακεδονίας που θα εξαιρεί τα ΜΑΒΕ από κάθε σχεδιασμό για κατασκευή νεκροταφείου αμιάντου.

Ο τόπος μας αξιώνει ήπιες επαγγελματικές δραστηριότητες, υδατοκαλλιέργειες, αρδευτικά έργα, φιλικά κι αρμονικά τουριστικά εγχειρήματα, έργα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού του πλούτου, ενοποίηση των σημείων αρχαιολογικού, πολιτιστικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος και πραγματική στήριξη των κατοίκων για να παραμείνουν και να προκόψουν στα χωριά τους.

Έπειτα από συνεδριάσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων τους, ΟΧΙ στον ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ ψήφισαν: Το Δ.Σ Σερβίων, το Δ.Σ Βελβεντού, το Κ.Σ Αιανής, το Κ.Σ Τρανοβάλτου, η Τ.Κ Λαζαράδων, η Τ.Κ Φρουρίου, η Τ.Κ Ρυμνίου.

Ψηφίσματα ενάντια στον ΧΥΤΑΜ εξέδωσαν: το Δ.Σ του Σ.ΥΠ.ΟΤΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση σκουπιδιών, οι Φρουροί Στρατοπέδων Δ. Μακεδονίας.

Δεν θα επιτρέψουμε τα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών να ρίξουν πάνω μας την ταφόπλακα του ΧΥΤΑΜ.

Δεν θα ανεχτούμε παρασκηνιακές κινήσεις και ελεγχόμενες συμπεριφορές από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας.

Δεν θα ξεγελαστούμε από τα δωράκια και τα ταξίματα των εταιρειών.

Δεν θα θυσιάσουμε την ανυπολόγιστη αξία της φύσης για ένα μεροκάματο

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑΜ / ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

αντιΧΥΤΑΜ

Ένα σχόλιο

  • Το συμβούλιο των Σερβίων έχει πάρει θέση εναντίον στον χυταμ είτε σαν ξερό όχι πλειοψηφικά είτε υπό προϋποθέσεις όπως είπε η παράταξη του δημαρχου που μειοψηφίας
    Άρα ο δήμαρχος εφαρμόζοντας την απόφαση του συμβουλίου θα πρέπει να είναι στην συγκέντρωση

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι