Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Α.Ε.: Ανοικτή επιστολή της ΠΟΣ/ΔΕΗ- Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγηση των αναδρομικών

16 Ιουλίου 2021
13:37

 

Προς τον Υπουργό Οικονομικών,

κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Κοινοποίηση Προς:

κ. Α. Βεσυρόπουλο, Υφυπουργό Οικονομικών

κ. Θ. Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Φορολόγηση αναδρομικών 11μήνου των Συνταξιούχων»

 

Κύριε Υπουργέ,

Τον Οκτώβριο του 2020, οι συνταξιούχοι έλαβαν τα αναδρομικά του 11μήνου (Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016) που αφορούσαν τις μνημονιακές περικοπές των νόμων 4051 και 4093/12 και μόνο επί των κύριων συντάξεων.

Την 01/03/2021, ο Γ. Γραμματέας της ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο για τον τρόπο φορολόγησης αυτών των αναδρομικών αλλά και για την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Όπως γνωρίζετε, αυτά τα αναδρομικά χορηγήθηκαν άτοκα και με καθυστέρηση 5 ετών. Αν η φορολόγηση πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γ. Γραμματέα της ΑΑΔΕ, αυτό σημαίνει ότι κατά την επιστροφή τους τα καταβληθέντα αναδρομικά θα ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ με έως και 50%.

Υπενθυμίζουμε ότι τα αντίστοιχα αναδρομικά των ίδιων νόμων (4051 & 4093/12) των Ειδικών Μισθολογίων για όλο το διάστημα (όχι μόνο το 11μηνο) φορολογήθηκαν σύμφωνα με τον Ν. 4472/17, με αυτοτελή φορολογικό συντελεστή 20% και εκεί τελείωσε κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων.

Σας καλούμε, κ. Υπουργέ, να αποκαταστήσετε την προφανή αδικία σε βάρος μας εντάσσοντας την φορολόγηση των αναδρομικών των κύριων Συντάξεων μας του 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) στις διατάξεις και τις φορολογικές προβλέψεις του Ν. 4472/17. Γιατί πιστεύουμε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από επαγγελματική ιδιότητα ή κοινωνική θέση.

Με εκτίμηση,

           

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ              ΛΑΖΑΡΟΣ  ΠΟΥΓΚΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΤΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                  ΤΣΙΟΤΣΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

2 σχόλια

  • Και λόγο σας είναι το 50%. Όταν ψηφίζονταν οι μνημονιακοί νόμοι και καίγονταν η Αθήνα εσείς χειροκροτούσατε τον Γιωργάκη, τον Αντωνάκη, τον Βαγγελάκη και την Αννούλα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.