Επαγγελματίας φωτογράφος, ο Γιώργος Ζαρζώνης όλα τα βλέπει σαν ιστορίες. Κάθε τόπος όπου ταξιδεύει με τη φωτογραφική του μηχανή στο χέρι, έχει τις δικές του. Τα τοπία, οι γεύσεις, οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους δένουν, κάθε φορά, σε ένα διαφορετικό μωσαϊκό. Αυτό γέννησε την ιδέα για το Meet Your Makers, μια σειρά από γευστικές περιηγήσεις στην ελληνική ύπαιθρο, που συνδυάζουν φυσικές ομορφιές, μαγειρέματα, δοκιμές προϊόντων αλλά και μια άμεση επαφή με ντόπιους παραγωγούς, μάγειρες, οινοποιούς και αποσταγματοποιούς.
Το πρώτο ταξίδι της καινούργιας αυτής δράσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Δυτική Μακεδονία, είχε πολλά όμορφα στιγμιότυπα. Τη μια βρισκόσουν σε μια βάρκα στη Μεγάλη Πρέσπα, παρατηρώντας κορμοράνους, αργυροπελακάνους και ερωδιούς, τριγυρισμένος από βουνά και λίμνη, τυλιγμένος σε μια ηρεμία σχεδόν εξωπραγματική ή χάζευες το ποτάμι από το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά. Την άλλη περπατούσες στον Όρλιακα, το «βουνό των χρωμάτων» με ο οδηγό τον Απόστολο Διανέλλο, ο οποίος διοργανώνει πεζοπορίες, εκδρομές off road κι άλλα πολλά, κι έχει εκδόσει το δικό του εγχειρίδιο επιβίωσης στο βουνο.
Το κομμάτι του φαγητού είχε πίτες με άγρια χόρτα κι θαυμάσιες χειροποίητες μαρμελάδες στο πρωινό του πολύ περιποιημένου πέτρινου ξενώνα La Moara στο Νυμφαίο και πιάτα του Δημήτρη Νούλη στο ιδιαίτερο εστιατόριο ΩΜέγας Τίγρης στο ίδιο χωριό – φασουλοσαλάτα και παστός κορήγονος Πρεσπών, χειροποίητος παστουρμάς, λούζα και καβουρμάς, αλλά και ένα πολύ ζουμερό πρόβειο κοντοσούβλι. Μερικές παρτίδες τσίπουρα στην ταβέρνα Συντροφιά στους Ψαράδες Πρεσπών και μαγειρέματα στο βουνό. Και μαζί τους πολλές δοκιμές προϊόντων της περιοχής, άλλοτε παραδοσιακών, άλλοτε μπολιασμένων με σύγχρονα στοιχεία. Αυτός είναι και ο στόχος του project, επισημαίνει ο δημιουργός του. Μια ανθρωποκεντρική γαστροτουριστική εμπειρία, που «να φέρει το καταναλωτικό κοινό δίπλα στον παραγωγό».
Στο δεύτερο οδοιπορικό, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου, το Meet Your Makers θα επιστρέψει σε αρκετά από τα παραπάνω, θα προσθέσει όμως και νέα συστατικά στην συνταγή. Όσοι συμμετάσχουν θα περιηγηθούν στις Πρέσπες, θα περπατήσουν στην ξύλινη γέφυρα που φτάνει μέχρι τον Άγιο Αχίλλειο, θα επισκεφτούν το Αγρόκτημα Τσότρα, που καλλιεργεί κάστανα, καρύδια, κράνα, βατόμουρα, σμέουρα, τσάπουρνα και γκότζι μπέρι στο βουνό Αμάραντος, θα γνωρίσουν τον Ανδρέα Σλιάρα, μανιταροσυλλέκτη και ιδιοκτήτη του μανιταροεργαστηρίου «Ηδύ
γευστον» στα Γρεβενά, που αυτή τη φορά θα στήσει την υπαίθρια κουζίνα στην αυλή του ρουστίκ ξενώνα Valia Nostra στη Σμίξη Γραβενών και θα μάθουν για τη συλλογή, μεταποίηση και αυτοφυών μανιταριών, θα γευτούν το σαλάμι αέρος και το αγριογούρουνο με βασιλομανίταρα του ελληνοϊταλού μάγειρα Σάκη Μήλιου σ’ ένα πλατανόδασος, θα γνωρίσουν το νέο σύγχρονο ψητοπωλείο του Ανδρέα Γεωργούλη στα Γιάννενα. Θα δοκιμάσουν κρασιά κι αποστάγματα, πίτες, τυριά, ανάμεσά τους και το πολύ ωραίο, πικάντικο Ανόστρου Κάσσιο του ηπειρώτικου τυροκομείου της οικογένειας Παππά, που σημαίνει στα βλάχικα «το δικό μας τυρί».
Για το πλήρες πρόγραμμα, περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στείλτε email στο [email protected] ή καλέστε στο τηλ. 6933000021.
Πηγή ethnos.gr