N. Φωτόπουλος: “Χάρη στις λιγνιτικές μονάδες που αποφάσισε να κλείσει η ΝΔ δεν έχουμε λιώσει από τη ζέστη”

3 Αυγούστου 2021
22:34

Σε ανακοίνωση προχώρησε το μέλος ΔΣ της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Ν. Φωτόπουλος, με αφορμή την κατάσταση στο ηλεκτρικό σύστημα εν μέσω καύσωνα:

Πλησιάζουν δύο χρόνια από τότε που ο πρωθυπουργός της χώρας χωρίς να έχει στα χέρια του καμία επίσημη μελέτη που να του το επιτρέπει, αγνοώντας το ΕΣΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., εξήγγειλε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το βίαιο κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων ως το 2029.

Στη συνέχεια αφού πρώτα εγκαινίασε τη μονάδα του κ. Μυτιληναίου 834 MW στον Αγίο Νικόλαο Βοιωτίας με καύσιμο Φ.Α., «ανεξήγητο» πως, λες και έπαιζε ρουλέτα, σε λίγες μέρες, το 2029 το έκανε 2023!

Τότε τα περισσότερα κόμματα της Βουλής, αλλά και δεκάδες σοβαροί και μη ελεγχόμενοι επιστήμονες, του επισήμαναν τον κίνδυνο (πέρα από το ότι πέταγε σαν στημένες λεμονόκουπες τις πολύπαθες περιοχές των Νομών Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας) ότι με τις απαράδεκτες αποφάσεις του τα επόμενα χρόνια θα αφήσει τη χώρα (την ώρα των αιχμών) χωρίς ρεύμα.

Το γιατί το έχω εξηγήσει πολλές φορές κι εγώ αλλά και πολύ ειδικότεροι εμού.

Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια απτόητος συνέχισε με την υλοποίηση των καταστροφικών αποφάσεών του.

Άρχισε να κλείνει τις λιγνιτικές μονάδες τη μία μετά την άλλη.

Μέσα σε αυτές ήταν και η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 3.

ΠΡΟΧΘΈΣ, 9 ΜΉΝΕΣ ΑΦΌΤΟΥ ΤΗΝ ΈΚΛΕΙΣΕ, ΑΝΑΓΚΆΣΤΗΚΕ (ΑΝΑΓΚΆΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ) ΝΑ ΔΏΣΕΙ ΕΝΤΟΛΉ ΆΡΟΝ-ΆΡΟΝ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΕΊ ΣΤΟ ΣΎΣΤΗΜΑ.

Αυτό κατορθώθηκε μέσα σε 48 ώρες (και πρόκειται για θαύμα αφού η μονάδα ήταν κλειστή για 9 μήνες), χάρη στην τιτάνια προσπάθεια των εργαζομένων της ΔΕΗ που για μια φορά ακόμα δουλεύοντας ασταμάτητα υπερέβαλαν εαυτό.

Έτσι η μονάδα ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 3 που ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να κλείσει, σήμερα δουλεύει και δίνει ανάσα δροσιάς σε όλους μας.

Μαζί με αυτή βέβαια, νύχτα μέρα δουλεύουν και οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες (πλην του ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 5 που γίνονται εργασίες υγρής αποθείωσης και της ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 4 που έχει διαρροή) που ευτυχώς δεν πρόλαβε ακόμα να κλείσει ο κ. Μητσοτάκης!

Έτσι σήμερα που η ζήτηση αναμένεται να φτάσει τις 216.000 MWh και η αιχμή τα 10.800-11.000 MW, οι «βρώμικες» λιγνιτικές μονάδες θα καλύψουν το 15% της ζήτησης!

Με βάση αυτή την πραγματικότητα, θέλω να θέσω κάποια ερωτήματα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά:

1ο: Εάν δεν είχαμε αυτές τις μονάδες πόσος κόσμος θα είχε λιώσει από τον καύσωνα;

Τι διακοπές ρεύματος και για πόσες ώρες θα είχαμε;

2ο: Εάν πάθουν βλάβη δύο-τρεις μονάδες ταυτόχρονα (γιατί καταπονούνται αφόρητα από τη συνεχή λειτουργία και τις υψηλές θερμοκρασίες), με δεδομένο ότι δε βρίσκεις παραπάνω MW στην αγορά για να εισάγεις, τι θα γίνει;

3ο: Αλλά ακόμα κι αν τη γλιτώσουμε, μετά το 2023 που θα τις έχετε κλείσει όλες, με δεδομένο ότι το θέμα της αποθήκευσης της ενέργειας δεν έχει λυθεί, μας εγγυάστε ότι δεν θα σβήσουμε;

4ο: Τέλος θέλω να σας ρωτήσω, αφού αναγκάζετε τη ΔΕΗ να κλείσει εδώ και τώρα, ως το 2023, 3.350 λιγνιτικά MW και εξαιτίας αυτού δημιουργείται έδαφος για την κατασκευή νέων μονάδων Φ.Α. (άραγε αυτές δεν ρυπαίνουν;) ΓΙΑΤΙ Η ΔΕΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ;

Κύριε Μητσοτάκη, έστω και τώρα, πριν να είναι αργά, αναθεωρήστε τα επικίνδυνα σχέδιά σας και πρώτα και πάνω από όλα, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού και απρόσκοπτης τροφοδότησης των καταναλωτών, κρατήστε σε λειτουργία τις μονάδες ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ 5, ΜΕΛΙΤΗ, ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5 και ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 4 μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων ή μέχρι εξάντλησης της ικανότητας λειτουργίας τους. Περιθώρια πειραματισμών για να εξυπηρετήσετε τα σχέδια των κολλητών σας δεν υπάρχουν.

Η χθεσινή σας αποτυχία φωνάζει από μακριά.

Πρώτος εσείς οφείλετε και όλοι μαζί να ευχαριστήσουμε τους εργαζομένους της ΔΕΗ που έκαναν τον άθλο και μέσα σε δύο 24ωρα έβαλαν σε λειτουργία μια μονάδα που ΕΣΕΙΣ είχατε σβήσει εδώ και 9 μήνες!

Συνάδελφοι συγχαρητήρια!

Για μια φορά ακόμα, παντού, στα ορυχεία, στις λιγνιτικές μονάδες, στις μονάδες Φ.Α. στην Κρήτη, στους ΑΣΠ, με απίστευτες συνθήκες μέσα στα λεβητοστάσια που οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 65 βαθμούς, δείξατε το σεβασμό σας απέναντι στους καταναλωτές και το υψηλό αίσθημα του καθήκοντος.

Σημειώσεις:

1. Από τα 3.000-3.200 MW που έχουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας από τα αιολικά και Φ/Β, το βράδυ μένουν μόνο 600-650. Ας το μάθουν επιτέλους αυτό αυτοί που κυβερνούν. Τη νύχτα τα Φ/Β έχουν ένα ελάττωμα … δε δίνουν ούτε ένα MW.

2. Συγχαρητήρια αξίζουν και στους λιγοστούς πλέον «προνομιούχους» ηλεκτροτεχνίτες των γραμμών μεταφοράς και διανομής που ασταμάτητα μέσα στο λιοπύρι τρέχουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Τη μία μέρα ήρωες την άλλη … προνομιούχοι.

Το έργο αυτό το έχουμε δει πολλές φορές.

19 σχόλια

  • Αλλα θα τις κλεισει,βλεπετε οτι αν δεν εχει ηλιο η αερα οχι θα φτασει για τετοιες μερες αλλα ουτε για μερες μαιου δεν θα φτανει!μπραβο στους βουλευτες μας που τους ψηφισανε!

  • Xάρη στις λιγνιτικές μονάδες έχουμε λιώσει από τη ζέστη. Βλέπε μόλυνση ατμόσφαιρας, κλιματική αλλαγή και υπερθέρμανση του πλανήτη

    • Αναδεικνύεται η ανευθυνότητα των αρμοδίων στο θέμα της διασφάλισης της επάρκειας και της ασφάλειας στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, με την επιλογή της πρόωρης απολιγνιτοποίησης. Τόσο τον περασμένο χειμώνα με τη χιονόπτωση που την ονόμασαν Μήδεια για επικοινωνιακούς λόγους, όσο και κατά την τρέχουσα περίοδο με τον καύσωνα αναδεικνύεται ανάγλυφα ότι η πρόωρη απολιγνιτοποίηση γίνεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εισαγόμενου φυσικού αερίου (χώρες παραγωγής φ.α., μεταφορείς LNG-εφοπλιστές,ιδιώτες παραγωγοί. ηλεκ. ενέργειας κλπ), των εισαγωγέων Η.Ε.από γειτονικές χώρες, καθώς επίσης και της RWE(51% σε συνεργασία με τη ΔΕΗΑΝ ΑΕ) στο μέγα Φ-Β πάρκο των 2000 MW στο ΛΚΔΜ, όπου θα απαξιωθούν 50.000 στρεμ. εύφορης γεωργικής γης με τραγικές κυριολεκτικά επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, στη διασφάλιση δηλ. της διατροφής των κατοίκων.. Ας μην ξεχνάμε την επίσκεψη της ανώτατης διοίκησης της RWE στο γραφείο του πρωθυπουργού μέσα στο α’ δίμηνο από την εκλογή του τον Ιούλιο2019 και την εξαγγελία του για την απολιγνιτοποίηση ευθύς αμέσως μετά στη Νέα Υόρκη. Μας επιφυλάσσουν, δηλ.το ρόλο των χρήσιμων ηλιθίων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που προανέφερα.

  • Ρε κακιστε λαικιστη, όταν θα τις κλείσει εντελώς θα είναι έτοιμες οι μονάδες αερίου του Μυτηλιναιου και η 5η μονάδα της ΔΕΗ και δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Οι καταστροφές που γίνονται τώρα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή που προέρχεται από την μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω και των λιγνιτικων μοναδων

  • Δεν τις έκλεισε η ΝΔ αλλά η ΕΕ με τις τιμές των ρύπων… τόσο απλά … μήπως να θυμηθείς φωτοπουλε τις νομε και τα δισ που έχασε η ΔΕΗ επισπευδωντας το κλείσιμο?

    • Καλό το παραμύθι σου αλλά δεν έχει δράκο.
      Στην Γερμανία γιατί από κει ξεκινάνε ουσιαστικά τέτοιου είδους αποφάσεις που ο πρωθυπουργός σας κάθε τι γερμανικό το λατρεύει….την ίδια στιγμή κατασκευάζουν εργοστάσιο με λιγνίτη σου λέει αυτό τίποτα; Όλες οι χώρες θα φύγουν από τον λιγνίτη μετά το 2035 και εμείς είμαστε η μόνη χώρα που ξεκίνησε κάτι τέτοιο για το 2028 που τελικά ο Κούλης το έκανε 2023. Γιατί τέτοια βιασύνη; Έχεις καταλάβει το πολύ απλό; Βιάζεται ο Κυριάκος σας να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιωτων πλουσιων φίλων του.
      Τόσο απλά. Αν ήθελες να φύγεις απ’τον λιγνίτη έπρεπε να κάνεις προετοιμασία σωστή πριν 10 και 20 χρόνια όχι μέσα σε μερικούς μήνες και 1 χρόνο να τα κλείνεις όλα και να αδιαφορείς για την ταλαιπωρία που θα τραβήξει ο λαός.

      • Η Γερμανία δεν έχει λιγνίτη έχει άνθρακα υψηλής ποιότητας. Η Γερμανία δεν χρυσό πληρώνει την παραγωγή από άνθρακα.

        • Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ. ΠΑΡΑΓΕΙ ΗΛΕΚ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2038. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

      • Καλά τα λες .Πέντε χρόνια κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αλλά τριάντα χρόνια ειναι συνδικαλιστές της ΔΕΗ οι πρώην ΠΑΣΟΚΟΙ νυν ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ Φωτόπουλος και Αδαμιδης , τι ακριβώς έκαναν αυτοί όλο αυτά τα χρόνια για την προστασία της επιχείρησης ? ΤΙΠΟΤΑ . Χρόνο με τον χρόνο με τις συμπεριφορές τους και τις απειλές τους την απαξίωναν και την έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας .Επίσης θέλω να σου πω ότι πέντε χρόνια διακυβέρνησης από την οποία κυβέρνηση δεν είναι λίγα για να θεωρείς ότι δεν για τίποτε από ότι συμβαίνει στην χώρα . Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες ευθύνες για πολλά λαθοι που έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται.

        • Τον χαβα σου εσύ…
          Πέφτεις να κοιμηθείς και βλέπεις τον ΣΥΡΙΖΑ αχαχαχαχ! Τα 4,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ εσύ τα βαφτισες η μοναδική καταστροφή που ήρθε στη χώρα , τα άλλα 30 που κυβερνούσε η νουΔΟΥΛΑ των μητσοτακηδων καραμανληδων σαμαραδων κλπ σου έφερε ανάπτυξη και πλεονάσματα ε; Ακόμα να καταλάβεις κι εσύ και άλλοι ότι πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος που έκανε κυρίως ο μπλε καταστροφικός θίασος μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη.
          Δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ των 4 ετών με όσα έκαναν οι πασοκο νουδουληδες έτη και έτη στην Ψωροκωσταινα.

  • σαλατα τα κανανε με τις λιγνιτικες ποσο θα πληρωσουμε το οικολογικο ρευμα θα πει κανεις υπαρχουν ανθρωποι που τα βγαζουν πολυ δυσκολα σεβαστειτε τους

  • Οι τίτλοι τέλους της ΔΕΗ μπήκαν Όταν ο Γ Παπανδρέου υπέγραψε τα δικαιώματα ρύπων βάζοντας ταφόπλακα στις λιγνιτικές μονάδες. Αυτό έγινε χωρίς εσύ να χορεύεις ζεϊμπέκικο πάνω στο τραπέζι του γραφείου του, οπως επιδεικτικά έκανες μαζί με τον ανεκδιήγητο, εκ Κοζάνης Παπακωνσταντινου, πάνω στο γραφείο του Αθανασόπουλου. Αποτρέψατε τη σύμπραξη της ΔΕΗ με την αντίστοιχη Γερμανική με τα γνωστά επακόλουθα…Είσαι βαρίδιο στην πλάτη της ετοιμοθάνατης ΔΕΗ..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.