Γεωργοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης “ο Βούρινος” & Ένωση νέων αγροτών Κοζάνης: “Γιατί έγινε και συνεχίζεται απόβαση ψευτοπαραγωγών στη Δυτική Μακεδονία με το καπάρωμα βοσκοτόπων για απόσπαση επιδοτήσεων Εθνικού Αποθέματος απασχολεί τους κτηνοτρόφους της Φλώρινας, της Καστοριάς, και της Κοζάνης;”

4 Αυγούστου 2021
09:09
Κανένα σχόλιο

Γιατί έγινε και συνεχίζεται απόβαση ψευτοπαραγωγών στη Δυτική Μακεδονία με το καπάρωμα βοσκοτόπων για απόσπαση επιδοτήσεων Εθνικού Αποθέματος απασχολεί τους κτηνοτρόφους της Φλώρινας, της Καστοριάς, και της Κοζάνης.

Γιατί σε μια περιοχή που πλήττεται από την απολιγνιτοποίηση και τα εισοδήματα μειώνονται, οι τοπικές αρχές αδιαφορούν για την καταλήστευση του φυσικού πόρου των βοσκοτόπων;

Γιατί σε μια περιοχή που η κτηνοτροφία έχει παράδοση αφήνονται οι βοσκότοποι χωρίς διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και γίνονται βορά από κερδοσκόπους που παίρνουν εθνικό απόθεμα εις βάρος των επιδοτήσεων των παραγωγών που μένουν μόνιμα στην ακριτική Δυτική Μακεδονία;

Γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέχεται τώρα τέσσερα χρόνια  αυτή την κατάσταση;

Γιατί αυτή η κατάσταση συμβαίνει σε  μεγαλύτερη έκταση στην Δυτική Μακεδονία ενώ οι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι χάνουν τεράστια ποσά για ψύλλου πήδημα;

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός για να ξεφύγει από τις ευθύνες και του υπουργείου είπε ότι θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Για να δείξει  ότι έχει τη βούληση να  φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο θα πρέπει να ξεκινήσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το φθινόπωρο του 2020 ήλθαν στην επιφάνεια περιπτώσεις με ισχυρές ενδείξεις για παρατυπίες στην κατανομή του ΕΑ. Ο τότε πρόεδρος διατάσσει επιτόπιο έλεγχο σε περισσότερους από 45 αιτούντες εθνικό απόθεμα με βοσκοτόπια σε καλή γεωργική κατάσταση στη Δυτική Μακεδονίας (αγριελιές στη Φλώρινα και την Καστοριά). Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών ότι η  έδρα τους βρίσκεται σε απομακρυσμένες περιοχές  από τη Δυτική Μακεδονία.

Δημοσιεύουμε σήμερα ένα κρίσιμο έγγραφο ελέγχου (δείτε παρακάτω 1η φωτο) που αφορά την Δυτική Μακεδονία. Η εντολή ελέγχου όπως διαβάζουμε περιλαμβάνει δύο απλά πράματα. Ι)Επιτόπιο έλεγχο στο μεγαλύτερο αγροτεμάχιο (300-700 στρεμμάτων) του αιτούντα και ΙΙ) να προσκληθεί ο ίδιος ο αιτών όπως προβλέπεται, να υποδείξει την θέση του αγροτεμαχίου και τα σύνορα του αγροτεμαχίου  και να προσκομίσει μαζί τα συμβόλαια που τεκμηριώνουν την  νόμιμη κατοχή του. Η εντολή κλείνει ότι με  βάση τα ευρήματα στο τέλος να συνταχθεί έκθεση ελέγχου ώστε να ληφθού ν μέτρα αποτροπής αυτής της παράνομης κατάστασης  και ενδεχόμενες παρατυπίες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Τι έκαναν με τους ελέγχους για το Εθνικό Απόθεμα οι υπεύθυνοι του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Το έγγραφο που δημοσιεύουμε αποκλειστικά για την διεξαγωγή των ειδικών αυτών ελέγχων είναι το αριθμ. 63176.6.10.2020..

Από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι την ολοκλήρωση της κατανομής του Εθνικού Αποθέματος στο τέλος Ιουνίου 2021, δηλαδή μέσα σε εννέα ολόκληρους μήνες, οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ για την Δυτική Μακεδονίας, που δεν χάνουν την ευκαιρία  με το παραμικρό να δείχνουν σε ταλαίπωρους κτηνοτρόφους ότι έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι, έκαναν άραγε τους απαραίτητους ελέγχους;

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι αγριελιές στη Φλώρινα, οι χαρουπιές στην Καστοριά  πήραν εθνικό απόθεμα, όχι παίξε γέλασε αλλά γερό κομπόδεμα. Οι αγρότες της Φλώρινας και της Καστοριάς με ανακοινώσεις τους αναφέρουν,  ότι αυτή την περίοδο ποτέ κανένας ελεγκτής του  ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εμφανίστηκε για έλεγχο των μεγάλων αγροκτημάτων. Γιατί;

Όμως αυτή η σοβαρή παράλειψη δεν είναι άσχετη με το τι συμβαίνει και φέτος στην Κοζάνη. Η παράλειψη έδωσε το πράσινο φως φέτος για νέα και περισσότερα καπαρώματα δημόσιων βοσκοτόπων από απομακρυσμένες περιοχές που θα ξεπεράσουν κάθε όριο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.