“Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος” , Primo Levi
Κλέβω τον τίτλο από ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία του Primo Levi. Τι είμαστε λοιπόν οι άνθρωποι; Ο άνθρωπος διαφέρει από το ζώο έχοντας τη δυνατότητα να ενεργήσει συνειδητά, τη δυνατότητα να πράξει. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό, και βλέπουμε ότι αυτός ο ορισμός ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις. Παρέχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει ο άνθρωπος από μια σειρά άλλων όντων που δεν διαθέτουν τη δυνατότητα της συνειδητής πράξης και ταυτόχρονα να διαχωριστεί ανάλογα με το βαθμό συνειδητότητας των πράξεών του.
Γιατί, λοιπόν ο άνθρωπος σκοτώνει τα ζώα και ειδικά τώρα τελευταία τα σκυλιά και τις γάτες; Έχουμε όλοι σκεφτεί αρκετούς λόγους για τους οποίους δεν είμαστε υπερήφανοι για το είδος μας, όπως:
- Αντιμετωπίζουμε τις μειονότητες και τους αδύναμους σαν υποδιέστερους
- Βιώνουμε ένα είδος « σαδιστικής ικανοποίησης»
- Πιστεύουμε ότι τα ζώα αξίζουν την μοίρα τους
- Είμαστε ματαιόδοξοι και ηθικοί υποκριτές
- Μας ενοχλεί το γάβγισμα και το νιαούρισμα τους
- Μας χαλάνε τον κήπο και τα λουλούδια
- Μας δημιουργούν μια αίσθηση φόβου, όταν βρίσκονται σε αγέλες
- Στο βαθμό της δικής μας βολής, δεν υπάρχουν φραγμοί
Εάν αυτά τα ζώα βρέθηκαν να τριγυρνάνε αδέσποτα, σε καμία περίπτωση δεν φταίνε αυτά αλλά εμείς που τα φέραμε σε αυτή την θέση.
Οι απόφοιτοι του 2ου Λυκείου Κοζάνης βλέποντας νεκρά ζώα και έξω από το σχολείο τους, είτε από φόλα είτε από βασανισμό είτε από αυτοκίνητο ήθελαν να κινητοποιήσουν την τοπική κοινωνία δημιουργώντας μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Τα λόγια τους ήταν «Μόνο ντροπή και απέχθεια μπορεί να νιώσει κανείς για τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις. Τα αδέσποτα είναι μέρος της κοινωνίας μας και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να τα περιθάλψουμε δείχνοντάς τους αγάπη και στοργή». Αυτοί που τα αγαπούν, αυτοί που δεν τα θέλουν, αλλά και εκείνοι που είναι αδιάφοροι, συμφωνούν τουλάχιστον σε ένα πράγμα: Κανένας δεν θέλει να κυκλοφορούν αδέσποτα στους δρόμους. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε εμείς οι ίδιοι αλλά και οι γενιές που έρχονται.
Βλέπουμε την νέα γενιά πιο ευαισθητοποιημένη και με ένα παράπονο στα χείλη τους γιατί δεν υπάρχουν δομές για αδέσποτα ( αν και κάποια έμειναν αδέσποτα γιατί μπορεί να μην ικανοποιούσαν τους ανθρώπους που τα υιοθέτησαν). Και ένα ερώτημα που γεννάτε είναι, εάν μας ενοχλεί ένα ζώο, ρίχνουμε φόλα; Μετά τι ακολουθεί; Ο ενοχλητικός γείτονας, ο απαιτητικός εργοδότης; Ευχαριστούμε θερμά τα παιδία και τους ευχόμαστε όντας σαν φοιτητές τώρα να συνεχίσουν τις δράσεις τους για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Και μην ξεχνάμε πως με την καταστροφική φωτιά στην Εύβοια, χάθηκαν πολλές αθώες ψυχές, μην θρηνήσουμε και άλλες.
Η φωνή των παιδιών είναι ” ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΝΟΙ “.
Μπράβο σας παιδιά πολύ καλά τα λέτε. Σας εκτιμώ πολύ μακάρι να σας ήξερα είστε αξιολογικοί άνθρωποι