Εδώ και δύο χρόνια, λειτουργεί στο δήμο Βοΐου Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Κοριτσιών στον Πεντάλοφο στα πλαίσια του προγράμματος «Ενίσχυση συστήματος υποδοχής και λειτουργίας Δομών Ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα». Συνολικά απασχολούνται 30 περίπου εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων (νομικός, ψυχολόγοι, διερμηνείς, βοηθητικό προσωπικό).

Παρά τα προβλήματα, και σε μια δύσκολη περιοχή, η δομή και τα ανήλικα προσφυγόπουλα αγκαλιάστηκαν από τους εργαζόμενους, τους κατοίκους του Βοΐου και ιδιαίτερα του Πενταλόφου, δίνοντας μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς κόντρα σε ρατσιστικές φωνές και αντιλήψεις. Η δομή στηρίχθηκε σημαντικά και απ’ το δήμο Βοΐου.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος, και ενώ το διάστημα αυτό φιλοξενούνταν 24 ανήλικα κορίτσια, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καθυστέρησε αδικαιολόγητα την απόφαση για παράταση του προγράμματος αφήνοντας στον αέρα τα προσφυγόπουλα και τους εργαζόμενους της δομής, θέτοντας σε κίνδυνο ιδιαίτερα τα ανήλικα κορίτσια, τη συνέχεια του προγράμματος αλλά και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Έρχεται, λοιπόν, η δημοτική αρχή Βοΐου, και με πρόσχημα την έλλειψη χρηματοδότησης και την καθυστέρηση παράτασης του προγράμματος, προτείνει στους εργαζόμενους να δουλέψουν με την πιο εκμεταλλευτική και εξευτελιστική μορφή εργασιακής σχέσης (προφανώς απ’ το καινούργιο αντεργατικό οπλοστάσιο κυβέρνησης και εργοδοτών).

Προτείνει οι εργαζόμενοι «προσωρινά δήθεν» να υπογράψουν Τίτλους Κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) που μειώνει το μισθό τους κατά 60%, εκβιάζοντας τους στην ουσία -ή μισό μισθό ή απόλυση. Άλλωστε περιμένουν εκατοντάδες άνεργοι να εργαστούν στις θέσεις αυτές, αναγγέλλοντας μάλιστα τις απολύσεις στο σύστημα Εργάνη.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.

Ο συνδυασμός Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα ήταν στο πλευρό των εργαζομένων. Ζήτησε να είναι ενωμένοι σαν γροθιά, να μην αποδεχτούν τις νέες συμβάσεις, να μην δουλέψουν για 300-350 ευρώ, να αγωνιστούν για ανανέωση των συμβάσεων.

Κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν φθηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, υποταγμένους, με σκυμμένο το κεφάλι να δέχονται τη μοίρα που τους επιφυλάσσει το σύστημά τους.

ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΕΚΥΨΕ-ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ, πετυχαίνοντας μια μεγάλη, προσωρινή έστω, νίκη με παράταση των συμβάσεων τους έως 31.01.2022.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Τους καλούμε να γραφτούν στο σωματείο τους, να παλέψουν οργανωμένα για την ίδια τους τη ζωή.

Για το συνδυασμό Λαϊκή Συσπείρωση

Μιχάλης Καραμπατζιάς

Ονούφριος Γιγαντίδης