Γ. Κασαπίδης, Γ. Χατζημαρκάκης: Το υδρογόνο μία από τις λύσεις για την μεταλιγνιτική εποχή στη Δυτική Μακεδονία (Βίντεο)

18 Νοεμβρίου 2021
09:51

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την αρχική πρότασή της για τον Μηχανισμό και το Ταμείο και συζητήθηκαν με τους Ευρωβουλευτές όλες οι αρχικές Νομοθετικές προτάσεις.

Ο Μηχανισμός και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που ανακοινώθηκε προσβλέπουν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν εκείνες τις περιοχές της ΕΕ που επιθυμούν να επιτύχουν ομαλά την μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα διαβουλεύσεις σε όλα τα Ευρωπαϊκά αρμόδια όργανα μέχρι και την τελική τους υιοθέτηση.

Η πρώτη κατανομή πόρων που ανακοινώθηκε για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν είναι ικανοποιητική για την χώρα μας και φυσικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η Περιφέρεια όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και θα ετοιμάσει στο προσεχές μέλλον τις κατάλληλες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Ευρωπαϊκά και Εθνικά όργανα ώστε η μετάβαση αυτή για την Περιφέρειά μας να είναι πραγματικά δίκαιη και ομαλή. Πρωταρχικός μας στόχος στη διαδικασία αυτή είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα για την εξασφάλιση αφενός όλων των θέσεων εργασίας και αφετέρου των οικονομικών και αναπτυξιακών κεκτημένων της περιοχής.

Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό αλλά και Περιφερειακό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί συντεταγμένα και με σχέδιο για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Η ανασυγκρότηση της περιφερειακής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων σε νέες καινοτόμες και πράσινες τεχνολογίες όπως είναι αυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, με προεξάρχουσα εκείνη του Υδρογόνου, αποτελούν προτεραιότητα και συνάμα αναγκαιότητα τόσο για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας» (Green Deal) και την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την ίδια την δίκαιη μετάβαση στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης επισήμανε ότι: «Ο Μηχανισμός και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με την διαμόρφωση των κατάλληλων Εθνικών και Περιφερειακών πολιτικών θα αποτελέσουν το επόμενο άμεσο διάστημα πρωταρχικό μέλημα της Περιφερειακής Αρχής ώστε να συνδιαμορφωθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικών και πόρων που θα οδηγήσουν με ασφάλεια τη Δυτική Μακεδονία στην μεταλιγνιτική εποχή.»

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γενικός Γραμματέας του HYDROGEN EUROPE τόνισε ότι: «Για την επίτευξη του Green Deal χρειάζονται περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αυτό φυσικά δημιουργεί μία μεγάλη ανάγκη για την αποθήκευση της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην τεχνολογία του υδρογόνου και έχει ήδη παρουσιάσει πρωτοβουλίες να την υποστήριξή της με ευρωπαϊκά κονδύλια. Το πως θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και ειδικά στην Δυτική Μακεδονία όπου υπάρχει μία άμεση ανάγκη για διαρθρωτική αλλαγή του ενεργειακού συστήματος το συνδιαμορφώνουμε, το προωθούμε και το αναδεικνύουμε το τελευταίο διάστημα ως HYDROGEN EUROPE σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο».

ΠΗΓΗ https://www.iefimerida.gr/

7 σχόλια

  • Κασαπίδη θα μείνεις στην ιστορία της Δυτ. Μακεδονίας ως ο άνθρωπος που άλλαξε τα δεδομένα.
    Με το Υδρογόνο θα βγει η περιφέρεια από το σκοτάδι και την αφάνεια.

    • Για γελια ειστε παρατρεχαμενοι,ας χαρει λιγο ακομα μετα τελος,ολη η καστορια βραζει και θα το δειτε στις εκλογες.

  • μιλαει για κατι ο ανυπαρκτος κασαπιδης που εαν γινει και οταν γινει θα μας παρει τουλαχιστον μια 15ετια,γι αυτο ασε ρε κασαπιδη τα μεγαλα λογια και κοιτα στον καιρο που σε μενει κατι να κανεις γιατι θα μεινεις στην ιστορια ως ο περιφερειαρχης του υπνου

  • Αυτα ειναι εργα για να υπαρχει Δ.Μακεδονια και μετα λιγνιτη εποχη και πραγματι θα μεινει στην ιστορια για τα μεγαλα ,αλλα και για τα μικρα.Οτι ειναι στις αρμοδιοτητες της περιφερειας το προχωραει με τον καλυτερο δυνατο τροπο.Μη μπερδευουμε την κεντρικη εξουσια με τις αρμοδιοτητες της αυτοδιοικησης.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.