Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Τουρισμού, και ο Ε.Ο.Τ. παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Διοίκησης ΕΟΤ, Ελλήνων και ξένων επίσημων υψηλών προσκεκλημένων / ομιλητών καθώς και δημοσιογράφων από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ με θέμα :
ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Με μία ολιστική προσέγγιση των δυνατοτήτων θεματικών μορφών τουρισμού, έγινε ο συνδυασμός με τα μοναδικά κρασιά της περιοχής.
Στους χώρους που περιηγήθηκε ψηφιακά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την Παρουσίαση του προγράμματος «Εθνικού Σχεδίου ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» Ελλάδα 2.0. περπάτησαν οι συμμετέχοντες του συνεδρίου. Μέσα στο τριήμερο αυτό έγινε τόσο βιωματική όσο ψηφιακή παρουσίαση της περιοχής. Παρουσιάσθηκαν :
- Oι δράσεις της οινικής παιδείας από την Ακαδημία Οίνου του ΦΣΦ Αριστοτέλη.
- το πρόβατο Φλώρινας και οι δράσεις διάσωσης ανάδειξης του, που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα PAPESHE.
- Η διαχρονικότητα του Ελληνικού πολιτισμού στο μεγαλείο της …. προϊστορικοί – ιστορικοί – Ελληνιστικοί – βυζαντινοί – νεότεροι χρόνοι.
- Το πρόγραμμα της οικοτεχνίας των τοπικών προϊόντων.
- Το σήμα ποιότητας των προστατευόμενων περιοχών που έχει αναπτυχθεί με χρηματοδότηση του προγράμματος CombineToProtect.
- Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO για Ξινόμαυρου Αμυνταίου, που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Wincome
- Οι τοπικοί κλώνοι της αμπέλου, που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Wincome
- Δράσεις έρευνας και καινοτομίας από το RIS3 που ΠΕΠ της Δυτ. Μακεδονίας.
- Το πρόγραμμα του Θρησκευτικού τουρισμού της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας για την ανάδειξη και συντήρηση των Μοναστηριών και εκκλησιών.
- Οι 11 περιοχές NATURA στην ΠΔΜ.
- Το αστικό τοπίο με τους παραδοσιακούς οικισμούς και τη μοναδική αρχιτεκτονική.
- Ο πολιτιστικός και καλλιτεχνικός πλούτος της περιοχής.
Τη διοργάνωση ενίσχυσαν οικονομικά ως Χορηγοί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσα από το πρόγραμμα INTERREG-IPA CBC “Greece-Albania” με τίτλο έργου Κοινές Δράσεις Προώθησης της Τοπικής Επιχειρηματικότητας σε Λιγότερο Προτιμώμενες Περιοχές σε Ελλάδα και Αλβανία στον Τομέα της Αμπελουργίας και της Παραγωγής Οίνου και Ακρωνύμιο «WINCOME» και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ). Ως υποστηρικτές συμμετείχαν επίσης οι Δήμοι Βελβεντού, Βοϊου και Αμυνταίου, η εταιρείας Sky Express fly every day, το Κτήμα κυρ Γιάννη, το Οινοποιείο – κρασιά Βεγορίτης, το κτήμα Εν Οίνω , το κτήμα Πετρίδη, το Κτήμα Ζανδέ, η εταιρεία Σονιάδης Σπυρίδων παραγωγή κρασιού και Τσίπουρου, η ΑΣΕΠΑ Αμυνταίου, το κτήμα Αλφα, το κτήμα Δημόπουλος, το κτήμα Βογιατζή, η Αφοί Μπέλλη, το Τυροκομείο Αχιλλέας Σωκράτης ΙΚΕ.
Ανάμεσα στο υλικό που έλαβαν οι σύνεδροι, ξεχώριζε ένα χειροποίητο ξυλόγλυπτο προς συμβολισμό του Συνεδρίου στην Δυτ. Μαεκδονία σε σχήμα καπάκι βαρελιού που απεικονίζει την αρκούδα της Δυτικής Μακεδονίας μαζί με ένα τσαμπί σταφύλι. Το δημιούργημα ανήκει στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – ΠΔΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Τέλος δόθηκε ο λόγος σε τοπικούς φορείς που άπτονται του οινοτουρισμού όπως Οινοποιοί, Αμπελουργοί, Τουριστικά Πρακτορεία, Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Μεταποιητικές Γάλακτος & Κρέατος, με συντονίστρια την Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου.
Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλειος Άμπας κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι η περιοχή είναι γεμάτη από μικρά και μεγάλα γευστικά θαύματα.
Πρέπει στους ανθρώπους που έρχονται για την ιστορία, το περιβάλλον, τη θρησκεία, τον πολιτισμό μας το φαγητό μας να του προσφέρουμε ένα γευστικό ποτήρι κρασί μα και αντίστροφα σε αυτόν που ήλθε να πιει κρασί να του δείξουμε την ιστορία, το περιβάλλον, τη θρησκεία, τον πολιτισμό μας το φαγητό μας.