Αλλαγή τιμολογίου για εργαζόμενους και συνταξιούχους στη Δυτική Μακεδονία και στο Δήμο Μεγαλόπολης

24 Νοεμβρίου 2021
12:56

Συνάδελφισσες, Συνάδελφοι και Συνταξιούχοι, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης.

Είναι γνωστό ότι με το νόμο 4513/2018 και προκειμένου να ενισχυθούν οι καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη λιγνιτική δραστηριότητα, όπως αναφέρει ο νόμος, θεσπίστηκε το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΠΟΤ). Η Σημαντική αυτή ενίσχυση αφορά καταναλώσεις μέχρι 2400 kwh το τετράμηνο, ενώ σε περίπτωση που η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση θα δίνεται μέχρι του παραπάνω ορίου.

Είναι επίσης γνωστό ότι με την υπ’ αριθ. 26359/4101 22/5/2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Οικονομικών από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρέθηκαν οι Εργαζόμενοι και οι Συνταξιούχοι του Ομίλου ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι είναι κάτοχοι του Ειδικού Τιμολογίου σύμφωνα με τον ΚΚΠ/ΔΕΗ και όσα ορίζονται στην υπ’ αριθ. 127/1990 ΜΥΣ και στις ΕΣΣΕ. Η αλήθεια είναι ότι ως ΓΕΝΟΠ ζητήσαμε από τον τότε Υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη να εντάξει στους δικαιούχους του Περιβαλλοντικού Τιμολογίου (ΠΟΤ) και τους Εργαζομένους και Συνταξιούχους του Ομίλου ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλά αρνήθηκε γιατί είμασταν κάτοχοι ενός Ειδικού Τιμολογίου (ΓΠ) με μεγάλη έκπτωση.

Μετά την ψήφιση του νόμου 4643/2019 και την κατάργηση στην ουσία από την πλευρά της Κυβέρνησης του μειωμένου Ειδικού Τιμολογίου, (για το οποίο ως γνωστό η ΓΕΝΟΠ έχει προσφύγει στο ΣτΕ, εκδίκαση του οποίου αναμένεται μετά από τρείς αναβολές να γίνει στις 15/2/2022), ζητήσαμε από τον πρώην Υπουργό Ενέργειας κ. Χατζηδάκη με επιστολή που δημοσιεύτηκε στις 20/10/2020 να άρει την συγκεκριμένη αδικία σε βάρος των Εργαζομένων και Συνταξιούχων του Ομίλου ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, γιατί η έκπτωση που δίνεται πλέον στους Εργαζομένους και Συνταξιούχους είναι μικρότερη από αυτή που δίνεται σε όλους τους καταναλωτές των πιο πάνω περιοχών.

Συγκεκριμένα:

Το Περιβαλλοντικό Τιμολόγιο (ΠΟΤ) παρέχεται στους καταναλωτές των πιο πάνω περιοχών, από όλους τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας και το ύψος της έκπτωσης καθορίστηκε σε 0,042 ευρώ/kwh ενώ,

Η έκπτωση πού δίνεται στους Εργαζομένους και Συνταξιούχους του Ομίλου ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ με βάση το νόμο Χατζηδάκη δεν ξεπερνάει το 30%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Κατανάλωση τετράμηνου έως 2400 Kwh

Περιβαλλοντικό Τιμολόγιο (ΠΟΤ): 2400 kwh χ 0,11060=265,44 ευρώ

Έκπτωση ΠΟΤ 2400 kwh χ 0,042= 100,8 ευρώ.

Τελικό ποσό για αξία ρεύματος 265,44 – 100,8 = 164,64 ευρώ.

Τιμολόγιο εργαζομένων & συνταξιούχων (ΓΠ) 2400 Kwh x 0.11060 = 265,44 ευρώ.

Έκπτωση ν. 4643/2019 79,63 ευρώ.

Τελικό ποσό για αξία ρεύματος. 265,44 – 79,63 = 185,81 ευρώ

Διαφορά τιμολογίου Γ.Π με Π Ο Τ 185,81 – 164,64 = 21,17 ευρώ το τετράμηνο. Εννοείται ότι στο παράδειγμα δεν αποτυπώνονται οι χρεώσεις για την ρήτρα αναπροσαρμογής, γιατί αυτές υπολογίζονται επί της μηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μπορεί το ποσό των 21,17 ευρώ το τετράμηνο να μην είναι υπερβολικό, ωστόσο αποτελεί μέγιστη παραδοξότητα το γεγονός, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στον Όμιλο ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ να πληρώνουν την τιμή του ρεύματος ακριβότερα από τον οποιονδήποτε καταναλωτή αυτών των περιοχών.

Με βάση τα παραπάνω όσοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καταναλώνουν μέχρι 2400kwh το τετράμηνο και δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα myHome Enter ή myHome Online, μπορούν να αλλάξουν τιμολόγιο χωρίς κανένα πρόβλημα. Να φύγουν δηλαδή από το Γενικό Προσωπικού ΔΕΗ (Γ.Π) και να ενταχθούν στο Γενικό Τιμολόγιο Γ1 προκειμένου να ενταχθούν στις εκπτώσεις που δίνει το Περιβαλλοντικό Τιμολόγιο (ΠΟΤ) στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης και να επανέλθουν εάν οι συνθήκες αλλάξουν. Άλλωστε η επιλογή οποιοδήποτε Γενικού Τιμολογίου είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζομένου ή συνταξιούχου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

2 σχόλια

  • μέγιστη παραδοξότητα ήταν και να πληρώνετε εσείς τα προηγούμενα χρόνια φθηνότερο ρεύμα από τους υπόλοιπους Έλληνες…τώρα δεν σας αρέσει λοιπόν;

  • Ε ρε κατάντια που τραβάτε και εσείς. Πριν από λίγο καιρό ήταν ψυχούλα για εσάς κάτι τέτοιο. Έχετε τα δίκια σας πρέπει να γίνεται κοινοί θνητοί

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι