Κ. Μητσοτάκης από Κοζάνη: Επενδύσεις με επίκεντρο τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας

26 Νοεμβρίου 2021
14:17

Στην Κοζάνη βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οποίος πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων και επαφών με φορείς και πολίτες από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2021-2027.

«Bρίσκομαι εδώ για να συνομιλήσουμε με όλους τους φορείς της περιοχής και να παρουσιάσουμε αναλυτικά τα πολύ φιλόδοξα σχέδιά μας για τη Δυτική Μακεδονία. Επειδή υπάρχει μία απολύτως κατανοητή και δικαιολογημένη ανησυχία από την πλευρά των κατοίκων για το σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η ιδέα της δίκαιης μετάβασης αλλά επειδή από την άλλη έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά που θεωρώ ότι δεν έχει ακόμα πλήρως επικοινωνηθεί, είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε αλλά και να ακούσουμε βέβαια. Ξέρεις πολύ καλά -και θέλω να σε ευχαριστήσω και για όλη την εμπλοκή σου σε αυτή την προσπάθεια- πόσο καλά επεξεργασμένο είναι το σχέδιο αυτό. Και να πω βέβαια ότι ουδέποτε στην ιστορία, οποιασδήποτε Περιφέρειας, έχουν κινητοποιηθεί τόσο γρήγορα, τόσοι πολλοί πόροι. Οπότε θα πρέπει τη μετάβαση αυτή να τη δούμε ως μία ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία, να αλλάξουμε άρδην το παραγωγικό μοντέλο και να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους κατοίκους», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και για τη Δυτική Μακεδονία η παρουσία σου εδώ και όλων των συνεργατών σου. Για πρώτη φορά ήρθε τέτοιο κλιμάκιο κυβερνητικό. Είναι όντως μία ιστορική στιγμή για την Περιφέρεια, αλλά είναι και μία πρόκληση εθνική η μετάβαση γιατί, με απόφαση δική σας, βγαίνει η χώρα πρώτη από το λιγνίτη. Πριν από δύο χρόνια εξεδήλωσα το ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες για το πράσινο υδρογόνο και τυγχάνει τώρα η πατρίδα μας να είναι πρωταγωνιστής σε αυτήν την τεχνολογία αιχμής και θα είναι μία μεγάλη ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να γίνει η πύλη εισόδου για το πράσινο υδρογόνο, από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, που θα είναι το καύσιμο μετά το 2030. Εμείς θέλουμε αυτήν τη χρονολογία να τη φέρουμε πιο γρήγορα εδώ στη Δυτική Μακεδονία και να αποκαταστήσουμε την αλυσίδα αξιών του λιγνίτη με την αλυσίδα αξιών των πράσινων τεχνολογιών και δη του πράσινου υδρογόνου. Έχουμε ένα σχέδιο επεξεργασμένο, “λευκός δράκος” λέγεται, το οποίο δημιουργεί περισσότερες θέσεις από αυτές που έχουμε σήμερα στη ΔΕΗ και είναι όντως πολύ πιο φιλόδοξο αλλά απολύτως ρεαλιστικό. Οπότε θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα δούμε και στη συνέχεια μαζί», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

«Το νομοσχέδιο δημιουργεί τις δομές οργάνωσης και διαχείρισης όλου του προγράμματος. Πραγματικά θέλουμε να προχωρήσουμε χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις διότι η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση είναι μια μεγάλη πρόκληση, μία μεγάλη ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τους οποιους συζήτησε για τις προοπτικές που ανοίγονται από την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο υποστηρίζεται από το πρωτοφανές ποσό που έχει εξασφαλιστεί. Τονίστηκε επίσης η δυνατότητα, η περιοχή της Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας, να αποτελέσει πρότυπο όχι μονο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από ένα σύνολο δράσεων που δεν έχουν προηγούμενο.

«Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Οπότε δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης χωρίς μία έντονη εμπλοκή του Πανεπιστημίου. Και γι’ αυτό και θέλω να ακούσω τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να σας πούμε τι ακριβώς σκεφτόμαστε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης παρουσίασε την ταυτότητα του Πανεπιστημίου και το στρατηγικό του ρόλο στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή. «Είμαστε ένα νέο Πανεπιστήμιο και έχουμε πλεονεκτήματα. Έχουμε δυναμική, έχουμε ευελιξία, έχουμε δυνατότητα για άμεση λήψη αποφάσεων», τόνισε.

«Νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση των εισοδημάτων»

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αλληλουχία των επενδύσεων που ήδη δρομολογούνται και υποστηρίζονται από την ΕΕ, έχει στο επίκεντρο τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας μέσω της δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης των εισοδημάτων στο σύνολο της περιοχής.

Στη συνέχεια της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, οργανώσεις νέων και επιχειρηματίες, ενώ θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για την πορεία της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης.

naftemporiki.gr kathimerini.gr

12 σχόλια

  • Όλοι αυτοί οι μακεδονομάχοι που μίλαγαν για την έλλειψη γραβάτας του Τσίπρα που είναι τώρα;
    Που έρχεται ο άλλος στην περιφέρεια που καταστρέφει λες και πάει σε παρτάκι αποφοίτων του κολλεγίου στο boggard;

  • Ανύπαρκτος.Τα κρούσματα στα ύψη στις μεθ οι πολίτες εξαθλιωμένοι οικονομικά και αυτός τάζει ψέματα και σανό σε όλους μας.

    • Μάλιστα.εγώ πάντως πρόταση για την επόμενη μέρα στην περιοχή,από την τοπική κοινωνία,πέρα από βρισιές και αναθέματα δεν βλέπω….αλλά,άμα είσαι βολεμένος με 3000 και 4000euro μισθό τον μήνα,σου έρχεται βαρύ μετά…..

      • 14.52
        Ψεύδεται
        Πρόταση υπήρξε ξεκάθαρη
        Ακύρωση της βίαιης, παράλογης πρόωρης απολιγνιτοποιησης
        Ποτέ άλλωστε προεκλογικά δεν είχε θέσει η ΝΔ τέτοιο Θέμο.
        Ας το έθετε και θα βλέπαμε τα ποσοστά της εδω

  • Γιατι δεν παει στο νοσοκομειο της πολης ο κυριος Μητσοτακης να θαυμασει απο κοντα το αποτελεσμα της αριστης διαχειρισης της πανδημιας; Ντροπη σε ολους τους παρατρεχαμενους κολακες. Αλλα για να ντραπεις πρεπει να εχεις κατι που λεγεται αξιοπρεπεια….

  • 7,5 δις;δηλ.θα φαμε με χρυσα κουταλια.Δε θα μεινει κατοικος χωρις εξοχικο στην Παργα.Η Χαλκιδικη εχει τους νεοπλουτους.

  • Ήρθε !!

    Χειροκροτήστε τον νέο Διοκλητιανό οι χριστιανοί : Σε καμία άλλη χώρα πλην της Ελλάδας δεν είχε απαγορευθεί (Μάρτιος 2021) η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, με εντολή δική του.

    Χειροκροτήστε τον οι πατριώτες: Κ. Μητσοτάκης: Επιτακτική ανάγκη η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζουμε τη σημερινή στάση του κυρίου Μητσοτάκη.

    Χειροκροτήστε τον οι Νεοδημοκράτες : Στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη είπε ότι τα κόμματά τους «έχουν δυσδιάκριτες διαφορές».

    Χειροκροτήστε τον οι Πόντιοι: ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ 2019 : Αποχή των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. για τη γενοκτονία των Ποντίων

  • Υποτίθεται πως θα ερχόταν να ανακοινώσει μέτρα , συγκεκριμένες επενδύσεις για την περιοχή.Αντι αυτού ακούσαμε για σκόρπια δις από εδώ και από εκεί,τα χαριτωμένα περί πράσινου υδρογόνου από την Αίγυπτο και Μέση Ανατολή.Φέρτε επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα εδώ , αλλιώς η απάτη πάει σύννεφο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.