Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που παρουσιάζει το θέμα, τo Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής περιλαμβάνεται ανάμεσα σε 5 αντίστοιχα μουσεία της Ελλάδας τα οποία θα επωφεληθούν από την Πράξη με τίτλο «Ιστορίες Γραφής: άνθρωποι, πολιτεύματα, θεσμοί, λατρείες, οικονομία», που εντάχθηκε, για χρηματοδότηση, στο ΕΣΠΑ
Στόχος της Πράξης είναι ο σχεδιασμός πρότυπων και βιώσιμων εκπαιδευτικών εργαλείων ως μέσων ενίσχυσης της διδασκαλίας των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.Τα εργαλεία αυτά αφορούν στην παραγωγή εκπαιδευτικής κασετίνας (εκπαιδευτικού φακέλου) και διαδραστικών εφαρμογών με βασικό σκοπό την ανάδειξη της μακρόχρονης ιστορίας του ελληνικού αλφαβήτου και τη γνωριμία των μαθητών με την ιστορία του τόπου τους, μέσα από τις πληροφορίες που μας παρέχουν οι αρχαίες επιγραφές. Έχοντας ως βάση τις κατά τόπους επιλεγμένες επιγραφές από τα συνεργαζόμενα αρχαιολογικά μουσεία και με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού υλικού, οι δάσκαλοι και καθηγητές θα μπορούν να εμβαθύνουν στην ιστορία του τόπου τους.
Η πράξη περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
1) Επιστημονική έρευνα και συγγραφή κειμένων σχετικών με την ιστορία του ελληνικού αλφαβήτου και των επιλεγμένων, ανά μουσείο, αρχαίων επιγραφών, με σκοπό την παραγωγή 14 εκπαιδευτικών εντύπων και τη δημιουργία κασετίνας (εκπαιδευτικού φακέλου) σε έντυπη έκδοση και σε ψηφιακή μορφή, η οποία θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
2) Σχεδιασμό και παραγωγή επιδαπέδιων παιχνιδιών και ανάπτυξη διαδραστικών εφαρμογών – ψηφιακών παιχνιδιών καθώς και ψηφιοποίηση του υλικού με σκοπό τη χρήση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε διαδραστικούς πίνακες. Το υλικό θα είναι επίσης διαθέσιμο στις ιστοσελίδες των μουσείων και θα μπορεί να συνδεθεί με την ιστοσελίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α και την ενότητα «Ακολουθώντας τον Οδυσσέα» καθώς και με το Φωτόδεντρο – Εθνικό Συσσωρευτή εκπαιδευτικού περιεχομένου του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ., εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.
3) Επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών σχετικό με την Ιστορία της Ελληνικής Γραφής και την Επιγραφική Επιστήμη καθώς και με την εκπαίδευσή τους για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στα συνεργαζόμενα αρχαιολογικά μουσεία.
4) Εφαρμογή πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος σε μαθητές της Α ́ Γυμνασίου, σε κάθε συνεργαζόμενο αρχαιολογικό μουσείο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχει ως βασικό στόχο την εξοικείωση των μαθητών με ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό αγαθό, τις αρχαίες ελληνικές επιγραφές. Παράλληλα, θα εμπλουτίσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα των αρχαιολογικών μουσείων της Περιφέρειας. Αν και θα υλοποιηθεί πιλοτικά σε μαθητές της Α’ Γυμνασίου περίπου 80 σχολικών μονάδων, προβλέπεται να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν μαθητές όλων των ηλικιών, από την Δ’ Δημοτικού και άνω, αλλά και μαθητές από Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Για την υλοποίηση του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος, θα απαιτηθεί η μετακίνηση αρχαιολόγων του Επιγραφικού Μουσείου στα συνεργαζόμενα Αρχαιολογικά Μουσεία των επιλεγμένων Περιφερειών. Στο πλαίσιο της πράξης προβλέπεται, επίσης, προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
kozan.gr