Δυτική Μακεδονία: Κοινοπρακτικό σχήμα από 28 ΤΟΕΒ και την Περιφέρεια για Ενεργειακή Κοινότητα

30 Νοέμβριος 2021
07:05
Κανένα σχόλιο

Με τις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά να μη λένε να πέσουν κάτω από τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα και όλες τις προβλέψεις διεθνών αναλυτών να μην περιμένουν ύφεση της ενεργειακής κρίσης πριν το τέλος της επόμενης άνοιξης, οι ΤΟΕΒ της Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισαν να συσπειρωθούν και να δημιουργήσουν μια ενεργειακή κοινότητα.

Ειδικότερα, οι 28 από τους συνολικά 39 ενεργούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων της περιοχής δηλαδή οι οργανισμοί που διαχειρίζονται τα νερά και όλες τις υποδομές για την άρδευση των καλλιεργειών έχουν συμπράξει με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και προχωρούν τις αδειοδοτικές διαδικασίες, ώστε να εγκαταστήσουν περίπου 8 MW και να παράγουν το δικό τους ρεύμα.
Στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα «τρέξει» το project, μερίδιο 60% διατηρούν οι ΤΟΕΒ και 40% η Περιφέρεια.

Στόχος είναι αφενός να μειωθεί το υπέρογκο ενεργειακό κόστος για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και αφετέρου να πρασινίσει η αγροτική παραγωγή με τη χρήση καθαρής ενέργειας για άρδευση.
Η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια,οι υπέρογκοι λογαριασμοί και το πανάκριβο πετρέλαιο έχουν εκτινάξει στα ύψη το κόστος των αγροεφοδίων, της λειτουργίας των θερμοκηπίων και των σταβλικών εγκαταστάσεων, της λειτουργίας των ιδιωτικών γεωτρήσεων και των ΤΟΕΒ, ένα κόστος που μεταφέρεται και στην παραγωγή των προϊόντων.

Μπλόκο στους πόρους για τους ΤΟΕΒ

Αλλά και ο δρόμος της ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων, σύμφωνα με έκθεση του GreenTank, είναι στρωμένος με «αγκάθια». Από το 2018 που θεσπίστηκε ο ιδρυτικός τους νόμος έως σήμερα, οι προβλέψεις περί κρατικών ενισχύσεων αποτελούν ένα βασικό εμπόδιο στην απορρόφηση των πόρων που έχουν δεσμευτεί ειδικά για τις ενεργειακές κοινότητες.
Αφενός δεν έχουν επιτρέψει την αξιοποίηση των πόρων πού είχαν προδημοσιευτεί στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ (€ 25εκατ.), ενώ η προγραμματική περίοδος 2014-2020 βαίνει πλέον προς το τέλος της, και αφετέρου εμποδίζουν την απορρόφηση μέρους των δημοσίων εσόδων δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών CO2 του 2018 που είχε προβλεφθεί για τις ενεργειακές κοινότητες στις λιγνιτικές περιοχές  σε ύψος € 3,5εκατ.

Ανάλογα προβλήματα αποδέσμευσης πόρων θα υπάρξουν- εφόσον δεν επιλυθούν- και για τους αντίστοιχους πόρους των ετών 2019-2021, τα οποία αναμένονται να καθοριστούν αλλά κυρίως για τους νέους πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης της περιόδου 2021-27, για τους οποίους η χρηματοδότηση του κόστους εγκατάστασης έργων ΑΠΕ ενεργειακών κοινοτήτων κοινωφελούς σκοπού αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη.

Οι ενεργειακές κοινότητες θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απάντηση στα προβλήματα των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ (Τοπικούς και Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων) των οποίων οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η επιχείρηση ήδη από το περασμένο καλοκαίρι είχε ξεκινήσει κύμα διακοπών ρεύματος. Για παράδειγμα είχε διακόψει την τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου διότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για διευθέτηση χρεών 3,3 εκατ. ευρώ αλλά και στον ΤΟΕΒ Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας για οφειλές περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι