Ανακοίνωση της Ομάδας γεωργών Δρεπάνου: “Θεωρούμε πως είναι τεραστίου μεγέθους λάθος τόσα γόνιμα στρέμματα να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία θερμοκηπίων που στην ουσία δεν έχουν καμία σχέση με την γεωργία και μοιάζουν περισσότερο με εργοστάσια”

6 Δεκεμβρίου 2021
11:15

 

Εδώ και κάποιους μήνες φημολογείται ότι κοινοτική έκταση στον κάμπο του Δρεπάνου, θα νοικιαστεί σε διάφορους υποψήφιους επενδυτές. Οι προ μηνών αυτές φήμες πλέον φαίνεται ότι επαληθεύονται. Η συγκεκριμένη γη ήτανε βοσκότοπος που αργότερα άρχισε να παραχωρείται μέσω δημοπρασιών και εδώ και 35 χρόνια δουλεύεται και καλλιεργείται από γεωργούς του Δρέπανου. Από το συγκεκριμένο κομμάτι γης ζούνε 44 οικογένειες. Επίσης, γύρω από την περιοχή υπάρχουν γεωτρήσεις οι οποίες ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες που καλλιεργούν σε αυτές τις εκτάσεις .

Από την αρχή οι αγρότες του Δρεπάνου προσπαθήσαμε απεγνωσμένα να μάθουμε την αλήθεια και το τι πραγματικά συμβαίνει. Υπήρξαν προσπάθειες να έρθουμε σε επικοινωνία με τον δήμαρχο, αλλά ο κ. Μαλούτας δεν ήτανε ποτέ διαθέσιμος και κρυβότανε για μήνες. Κάποια στιγμή υπήρξε συνάντηση με έναν από τους αντιδημάρχους του, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το τι συμβαίνει. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα σχεδόν σε καθημερινή βάση μηχανικοί εμφανίζονται και μελετούν την συγκεκριμένη γη. Το αποκορύφωμα όλης αυτής της κατάστασης συνέβη στις 02/12/2021, όπου εμφανίστηκε ένας εκπρόσωπος μιας εταιρίας με ένα πλάνο για το τι πραγματικά θέλει να κάνει όπου εκεί αναφέρθηκε στην δημιουργία θερμοκηπίων μοιράζοντας έτσι απλά και αυθαίρετα θέσεις εργασίας χωρίς να τον ενδιαφέρει ότι θα χαθούν οι ήδη υπάρχουσες και ακόμη τι θα απογίνουν ολόκληρες οικογένειες.

Στις 03/12/2021 ο δήμαρχος δέχτηκε επιτέλους να μιλήσει με μια επιτροπή γεωργών και όταν ερωτήθηκε για το τι πραγματικά συμβαίνει παρίστανε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την όλη κατάσταση και ότι συμφωνήθηκε με την υποψήφια εταιρία επένδυσης, να γίνει μια παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου στις 04/12/2021, για να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Δρεπάνου, το δημοτικό συμβούλιο αλλά και ο ίδιος. Στις 04/12/2021 το απόγευμα όπου θα γινόταν η παρουσίαση του επενδυτικού έργου ο κ. Μαλούτας εμφανίσθηκε με εμφανή την πρόθεση να αποχωρήσει, όπως και έγινε.

Θεωρούμε πως είναι τεραστίου μεγέθους λάθος τόσα γόνιμα στρέμματα να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία θερμοκηπίων που στην ουσία δεν έχουν καμία σχέση με την γεωργία και μοιάζουν περισσότερο με εργοστάσια, καθώς δεν χρειάζεται να εγκαθίστανται πάνω σε γόνιμα εδάφη. Δόκιμο θα είναι να παραμείνουν οι εν λόγω εκτάσεις στην διάθεση των γεωργών του Δρεπάνου για τις καλλιέργειες τους, όπως συμβαίνει τα τελευταία 35 και πλέον έτη. Οι αγρότες ουδέποτε εμφάνισαν δυσαρέσκεια ως προς τις επενδύσεις, η αντίθεση αφορά στην τοποθεσία που πάνε να πραγματοποιηθούν, αλλά και ο τρόπος με τον όποιο πάνε να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να καταστραφούν γόνιμα εδάφη υψηλής παραγωγικής δυναμικής, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα αυτές οι επενδύσεις να μεταφερθούν σε άγονες περιοχές σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Επιπλέον, σε αυτό το αγροτεμάχιο οι άνθρωποι έχουν επενδύσει χρήματα, δουλειά και το μέλλον τους! Με ποιο δικαίωμα να τους στερηθούν οι κόποι μιας ζωής και να καταστραφούν οικονομικά;;;

Τέλος, θα πρέπει νομικά να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα αυτών των στρεμμάτων για χρήση μόνο από γεωργούς του Δρεπάνου. Όλα τα παραπάνω είναι μια καταγραφή των γεγονότων όλων αυτών των μηνών και του εμπαιγμού που βιώνουν οι αγρότες από τη Δημοτική αρχή. Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει την κατάφορη αδικία που πραγματοποιείται όλον αυτόν τον καιρό και να κατανοήσει την διαστρεβλωμένη πραγματικότητα που πάνε κάποιοι να παρουσιάσουν και ενώ οι γεωργοί είναι τα θύματα να εμφανίζονται ως θύτες. Κάποιοι μάλλον δεν επιθυμούν την ευημερία αυτού του τόπου.

Ομάδα γεωργών Δρεπάνου

kozan.gr: Δρέπανο Κοζάνης: Γιούχαραν τον Δήμαρχο Κοζάνης Λ. Μαλούτα – “Έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία ο κύριος”, του φώναζαν και τον χαρακτήρισαν ανεπιθύμητο (Βίντεο – Αποκλειστικές εικόνες)

12 σχόλια

 • Μα έτσι ακριβώς είναι!!! Τα τελευταία χρόνια έχει ξεπουληθεί με σκανδαλώδη τρόπο κάθε δημοτική έκταση και τώρα πάνε να το κάνουν και στο Δρέπανο. Από αυτά τα στρέμματα που είναι γη υψηλής καλλιέργειας έτσι κι αλλιώς συντηρούνται περί τα 200 άτομα. Αν θέλουν να υπάρξουν εισοδήματα για άλλους τόσους δημότες, που εννοείται είναι απολύτως όχι μόνο θεμιτό αλλά ευχής έργον να συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί το όποιο σχέδιο υπάρχει, να πραγματοποιηθεί μόλις 5χλμ παρακάτω. Μα είναι τρελό και πέραν κάθε λογικής να απαξιωθεί εύφορη γη που έτσι κι αλλιώς παράγει επιτυχημένα δεκαετίες για να δημιουργηθεί κάτι άλλο στη θέση της που είναι αμφίβολο αν θα ανταποκριθεί στα αρχικά σχέδια. Οποιαδήποτε άλλη άποψη επιδέχεται ερμηνείας της κατσίκας του γείτονα.

 • Όλοι μαζί ενωμένοι για νά καταλάβουν Μαλουτας και ΣΙΑ ότι με ξένα κόλλυβα μάγκες δεν γίνονται.. Άντε γιατί πολλοί τούς ανεχτεικαμε .

 • Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, μπορείτε να πείτε τι αποδίδει 1 στρέμμα σήμερα και τι αποδίδει όταν γίνει θερμοκήπιο; Μπορείτε να πείτε τι καλλιέργειες έχουν σήμερα αυτά τα στρέμματα και τι αποδίδουν; Και κάτι ακόμη… Αφού τα θερμοκήπια αποδίδουν, κάντε εσείς τα θερμοκήπια… Από 10 στρέμματα ο καθένας, ώστε να μην χρειάζεται να έλθει στην περιοχή ο κάθε ιδιώτης επενδυτής… Η τεχνογνωσία υπάρχει, στο χέρι σας είναι να κάνετε ένα βήμα παραπάνω…

  • Ποια είναι η βάση του σχολίου σας; Δεν καταλαβαίνω. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Τόσο απλά και αναλυτικά περιγράφονται τα γεγονότα παραπάνω. Τελικά όσα επιχειρήματα και να παραθέσεις, τα οποία είναι απόλυτα πρακτικά και ρεαλιστικά αυτός που θέλει να διαφωνήσει θα το κάνει και μαλιστα με ένα τρόπο τόσο ανορθόδοξο που δεν σε θυμώνει καν… απλά σε απογοητεύει. Η πατάτα σαφώς και αποδίδει ένα ικανοποιητικό εισόδημα για αυτό και επιμένουν οι γεωργοί του Δρεπάνου στην καλλιέργεια της και μάλιστα πρόκειται για ένα ποιοτικό προϊόν που κρίμα που δεν αναγνωρίζεται προστιθέμενη αξία όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Θερμοκήπια ας γίνουν πιο πέρα, σε άγονες εκτάσεις, που αυτές έτσι κι αλλιώς ενδυκνειται για ανάλογες περιπτώσεις. Όποιος, τέλος, από τους αγρότες θελήσει να προχωρήσει σε δημιουργια θερμοκηπίου θα το κάνει χωρίς να περιμένει την άσχετη κατά τα άλλα άποψη σας.

  • Δηλαδή εσύ ζεις ανάμεσα μας; Μιλάμε για γη και χώματα που παράγουν δυναμικές καλλιέργειες. Αν θέλουν θερμοκήπια υδροπονίας και φωτοβολταϊκά πάμε σε γη ανεκμετάλλευτη και χωρίς δυναμική. Μάντεψε τότε τι καταφέρνουμε! Να παίρνουμε κέρδη και παραγωγές από μη ανταποδοτικές εκτάσεις. Τέτοιες υπάρχουν πολλές στην περιοχή μας όπως και στο Δρέπανο. Καταλαβαίνω ότι είσαι άσχετος και ζητάς από αγρότες να κάνουν επενδύσεις σε θερμοκήπια για να μην χάσουν τη γη τους. Δεν έχεις εικόνα της καθημερινότητας ενός γεωργού με την σημερινή οικονομική κατάσταση. Βλ.κοστος λιπάσματος, εξοπλισμού, σπόρων, πετρέλαιο, ΔΕΗ και της τιμής που πωλείται σήμερα η παραγωγή. Λοιπόν, η δημοτική αρχή ας ψαχτει για πραγματικά κερδοφόρες εκτάσεις και όχι να πάει στα εύκολα και σε αυτά που βολεύουν.

   • Για να πείσετε τον κάθε καλόπιστο ή κακόπιστο, δώστε συγκεκριμένα νούμερα. Όλα τα άλλα είναι φιλολογίες.

 • Αλήθεια..μπορεί κάποιος αρμόδιος να πει τι απέγινε το πιλοτικό θερμοκήπιο τις νομαρχίας; Ένας υπεύθυνος θα βγει να μας πει;

  • Έλα ντε!!;; Παράγει φαντάσματα και ένα μάτσο σκουπίδια… Και η νέα επένδυση κολλητά σε αυτό θέλουν να γίνει!! εκεί θέσεις εργασίας δεν είναι χαμένες; Η ιστορία επαναλαμβάνεται με παχύτερα λόγια άρα και πιο χορτατους παρατρεχαμενους..

 • Μαξαπρι να γίνει το υδροπονικό θερμοκήπιο και να δώσει δουλειές απι το να λιμνάζουν ετσι τα στρέμματα και να μην αξιοποιούνται. Τόσο σας κόβει όμως..

  • Τα στρέμματα δεν λιμνάζουν. Μην προσπαθείτε με ανακρίβειες να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις σε κόσμο που δεν γνωρίζει. Όπως έχει επανειλημμένα καταγραφεί τα στρέμματα αυτά είναι εύφορα, υψηλής καλλιέργειας, και εκμεταλλευόμενα πλήρως τις τελευταίες δεκαετίες από τους γεωργούς του Δρεπάνου για αυτό και αντιδρούν. Το θερμοκήπιο κάλλιστα μπορεί να δημιουργηθεί λίγα χιλιόμετρα παρακάτω σε άγονη γη όπως αρμόζει η εν λόγω διαδικασία. Το σχόλιο σας μπορώ να το δικαιολογήσω μόνο εάν δεν είστε γνώστης της κατάστασης, οπότε γιατί να εκφέρετε άποψη ή ακόμα χειρότερα μπορεί να είναι εντεταλμένη κίνηση που παραπέμπει σε άλλες τακτικές αποπροσανατολισμού.

  • Οκ εμάς δεν μας κόβει αλλά εσυ πρέπει να είσαι σπίρτο ..που νομίζεις ότι έτσι θα κάνεις την δουλειά σου!
   Βάλε την κόρη σου να γράφει γιατί εσύ δεν μπορείς..

 • Επισης, επειδή νομίζουν κάποιοι ότι τα κάστρα από μέσα πέφτουν, κι επειδή κάποιοι δεν έλαβαν τα διαπιστευτήρια που τους αναλογούν, αν ο διακαής πόθος του κ.Κυτιδη είναι να μετατρέψει το Δρέπανο σε Κολοράντο (aka άγρια Δύση) όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να τον πληροφορήσουμε ότι ο μόνος ρόλος που του αρμόζει είναι αυτός του Ραντανπλάν. Τέλος, αν θέλει τόσο πολύ να ασχοληθεί με θερμοκήπια και υδροπονιες μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στη Φάρμα στο πλάι του Ψωμιάδη.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.