Εδώ και κάποιους μήνες φημολογείται ότι κοινοτική έκταση στον κάμπο του Δρεπάνου, θα νοικιαστεί σε διάφορους υποψήφιους επενδυτές. Οι προ μηνών αυτές φήμες πλέον φαίνεται ότι επαληθεύονται. Η συγκεκριμένη γη ήτανε βοσκότοπος που αργότερα άρχισε να παραχωρείται μέσω δημοπρασιών και εδώ και 35 χρόνια δουλεύεται και καλλιεργείται από γεωργούς του Δρέπανου. Από το συγκεκριμένο κομμάτι γης ζούνε 44 οικογένειες. Επίσης, γύρω από την περιοχή υπάρχουν γεωτρήσεις οι οποίες ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες που καλλιεργούν σε αυτές τις εκτάσεις .

Από την αρχή οι αγρότες του Δρεπάνου προσπαθήσαμε απεγνωσμένα να μάθουμε την αλήθεια και το τι πραγματικά συμβαίνει. Υπήρξαν προσπάθειες να έρθουμε σε επικοινωνία με τον δήμαρχο, αλλά ο κ. Μαλούτας δεν ήτανε ποτέ διαθέσιμος και κρυβότανε για μήνες. Κάποια στιγμή υπήρξε συνάντηση με έναν από τους αντιδημάρχους του, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το τι συμβαίνει. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα σχεδόν σε καθημερινή βάση μηχανικοί εμφανίζονται και μελετούν την συγκεκριμένη γη. Το αποκορύφωμα όλης αυτής της κατάστασης συνέβη στις 02/12/2021, όπου εμφανίστηκε ένας εκπρόσωπος μιας εταιρίας με ένα πλάνο για το τι πραγματικά θέλει να κάνει όπου εκεί αναφέρθηκε στην δημιουργία θερμοκηπίων μοιράζοντας έτσι απλά και αυθαίρετα θέσεις εργασίας χωρίς να τον ενδιαφέρει ότι θα χαθούν οι ήδη υπάρχουσες και ακόμη τι θα απογίνουν ολόκληρες οικογένειες.

Στις 03/12/2021 ο δήμαρχος δέχτηκε επιτέλους να μιλήσει με μια επιτροπή γεωργών και όταν ερωτήθηκε για το τι πραγματικά συμβαίνει παρίστανε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την όλη κατάσταση και ότι συμφωνήθηκε με την υποψήφια εταιρία επένδυσης, να γίνει μια παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου στις 04/12/2021, για να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Δρεπάνου, το δημοτικό συμβούλιο αλλά και ο ίδιος. Στις 04/12/2021 το απόγευμα όπου θα γινόταν η παρουσίαση του επενδυτικού έργου ο κ. Μαλούτας εμφανίσθηκε με εμφανή την πρόθεση να αποχωρήσει, όπως και έγινε.

Θεωρούμε πως είναι τεραστίου μεγέθους λάθος τόσα γόνιμα στρέμματα να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία θερμοκηπίων που στην ουσία δεν έχουν καμία σχέση με την γεωργία και μοιάζουν περισσότερο με εργοστάσια, καθώς δεν χρειάζεται να εγκαθίστανται πάνω σε γόνιμα εδάφη. Δόκιμο θα είναι να παραμείνουν οι εν λόγω εκτάσεις στην διάθεση των γεωργών του Δρεπάνου για τις καλλιέργειες τους, όπως συμβαίνει τα τελευταία 35 και πλέον έτη. Οι αγρότες ουδέποτε εμφάνισαν δυσαρέσκεια ως προς τις επενδύσεις, η αντίθεση αφορά στην τοποθεσία που πάνε να πραγματοποιηθούν, αλλά και ο τρόπος με τον όποιο πάνε να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να καταστραφούν γόνιμα εδάφη υψηλής παραγωγικής δυναμικής, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα αυτές οι επενδύσεις να μεταφερθούν σε άγονες περιοχές σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Επιπλέον, σε αυτό το αγροτεμάχιο οι άνθρωποι έχουν επενδύσει χρήματα, δουλειά και το μέλλον τους! Με ποιο δικαίωμα να τους στερηθούν οι κόποι μιας ζωής και να καταστραφούν οικονομικά;;;

Τέλος, θα πρέπει νομικά να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα αυτών των στρεμμάτων για χρήση μόνο από γεωργούς του Δρεπάνου. Όλα τα παραπάνω είναι μια καταγραφή των γεγονότων όλων αυτών των μηνών και του εμπαιγμού που βιώνουν οι αγρότες από τη Δημοτική αρχή. Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει την κατάφορη αδικία που πραγματοποιείται όλον αυτόν τον καιρό και να κατανοήσει την διαστρεβλωμένη πραγματικότητα που πάνε κάποιοι να παρουσιάσουν και ενώ οι γεωργοί είναι τα θύματα να εμφανίζονται ως θύτες. Κάποιοι μάλλον δεν επιθυμούν την ευημερία αυτού του τόπου.

Ομάδα γεωργών Δρεπάνου

kozan.gr: Δρέπανο Κοζάνης: Γιούχαραν τον Δήμαρχο Κοζάνης Λ. Μαλούτα – “Έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία ο κύριος”, του φώναζαν και τον χαρακτήρισαν ανεπιθύμητο (Βίντεο – Αποκλειστικές εικόνες)