Πριν δύο ημέρες επισκέφτηκε την Π. Ε. Κοζάνης η Αν. Υπ. υγείας Κυρία Μίνα Γκάγκα και ειδικότερα τα δύο νοσοκομεία , Μαμάτσειο Κοζάνης και Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας. Να πω εκ προοιμίου ότι η Κυρία Γκάγκα, αποτέλεσε έκπληξη για όλους μας, για την βαθειά γνώση και την εις βάθος προσέγγιση των θεμάτων υγείας. Να πω επίσης ότι όσο θα συμμετέχουν πολίτες του επιπέδου της Κυρίας Γκάγκα στον δημόσιο βίο, μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο.
Η Κυρία υπουργός εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι ήρθε για να ακούσει κυρίως τους υγειονομικούς , να ακούσει τα προβλήματα , αλλά και τις προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ήρθε για να έχει ιδίοις όμμασι άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΕ Κοζάνης και γενικότερα στην Δυτική Μακεδονία, αφού συνοδευόταν από τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ κύριο Π. Μπογιατζίδη. Ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, την υποδομή των νοσοκομείων, την κοσμογονία που συντελέσθηκε τα δύο τελευταία χρόνια στο Μποδοσάκειο σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και γενικότερα του ξενοδοχειακού εξοπλισμού με σύγχρονες ,πλήρως αυτοματοποιημένες κλίνες ασθενών. Όλα αυτά σε αγαστή συνεργασία της διοίκησης με επικεφαλής τον διοικητή Κύριο Σταύρο Παπασωτηρίου και των υπηρεσιών του νοσοκομείου, που υπερέβαλαν εαυτόν.
Ενημερώθηκε για την Ανθρωπογεωγραφία της Δυτικής Μακεδονίας , τα πέντε νοσοκομεία και το ειδικό νοσοκομείο αποκατάστασης του Αμυνταίου. Εκεί λοιπόν διαπίστωσα την έκπληξη της υπουργού για την ύπαρξη του νοσοκομείου αυτού. Ενημερώθηκε λοιπόν η υπουργός για το νοσοκομείο αποκατάστασης, μία σύγχρονη υποδομή κόσμημα για την περιοχή μας. Να πω ότι το νοσοκομείο αυτό απαξιώθηκε διαχρονικά, από όλες τις κυβερνήσεις, με τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες του νομού Φλώρινας να το χαρακτηρίζουν μπελά και γάγγραινα. Σήμερα λειτούργει υποφερτά με ελλείψεις τις 30 από τις 100 κλίνες. Το νοσοκομείο αυτό είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ, υπό την διοίκηση του Νοσοκομείου Φλώρινας.
Επίσης με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η Κυρία Γκάγκα δεν γνώριζε για την παρουσία μόλις μίας αναισθησιολόγου στο Μποδοσάκειο και δύο στο Μαμάτσειο, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να λειτουργούν σε εφημερία χωρίς αναισθησιολόγο, τουλάχιστον 10 ημέρες τον μήνα και μάλιστα αναρωτήθηκε , ως γιατρός , πως είναι δυνατόν να λειτουργούν !!!!….
Μας ενημέρωσε για τον σχεδιασμό του υπουργείου, όσον αφορά την αλλαγή στην διάταξη και εκπαίδευση των ειδικευομένων, αλλά και την χωροταξία διαφόρων κλινικών των νοσοκομείων , στην Δυτ Μακεδονία αλλά και Πανελλαδικά.
Ξεναγήθηκε στους χώρους του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, για τους οποίους έμεινε έκπληκτη, για το σύγχρονων προδιαγραφών ελικοδρόμιο- ελάχιστα νοσοκομεία διαθέτουν στην Ελλάδα-.
Όμως δεν είμαι βέβαιος αν ενημερώθηκε για τις 8 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου εκ των οποίων λειτουργεί μόλις 1!!!!…. και αυτό λόγω έλλειψης ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού ( προ covid-19 λειτουργούσαν 2 αίθουσες από τις ?.
Δεν γνωρίζω αν ενημερώθηκε για την ύπαρξη σύγχρονου οφθαλμολογικού χειρουργείου το οποίο παραμένει στο…..σκοτάδι!!!! Ενημερώθηκε για τμήματα κόσμημα στο νοσοκομείο, όπως το τμήμα νεφρού και το σημαντικό έργο που παράγει η Ογκολογική μονάδα, σίγουρα όμως δεν ενημερώθηκε για την ύπαρξη τμημάτων με ελάχιστη έως μηδαμινή δραστηριότητα και έργο, χωρίς καμία συνέπεια για τους υπευθύνους και αυτό λόγω έλλειψης ουσιαστικού θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης, ελέγχου και λογοδοσίας.
Δεν γνωρίζω αν ενημερώθηκε, η Κυρίαα Γκάγκα , από τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ κύριο Π. Μπογιατζίδη για την πληρότητα των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας σε ασθενείς, προ της covid-19 εποχής, που δεν ξεπερνά το 30- 40% και σε κάποια νοσοκομεία το 20%. Γνωρίζει η Κυρία υπουργός με την ιδιότητα της Ιατρού, ότι τα νοσοκομεία στην επαρχία αποτελούν ” νεκροταφεία Ιατρών” χωρίς καμία δυνατότητα εξέλιξης, απόκτησης εμπειρίας και παρακολούθησης των σύγχρονων εξελίξεων στην ιατρική.
Η επίσκεψη της υπουργού Κυρίας Μίνα Γκάγκα σίγουρα αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την Δυτική Μακεδονία και αυτό λόγω της Προσωπικότητάς της και της βαθειάς γνώσης του αντικειμένου της. Να το πω απλά δεν μας επισκέφθηκε άλλος ένας πολιτικάντης, που αφού μας μοίρασε καθρεφτάκια αποχώρησε αγέρωχος, ικανοποιημένος για το έργο του.
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ευελπιστούμε και προσδοκούσε σε εξελίξεις προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ.