Η απογραφή αλλάζει τον χάρτη των εκλογών – Ανατροπές σε 16 περιφέρειες – Μονοεδρική γίνεται η Καστοριά, όπου θα πάρει την έδρα το πρώτο κόμμα, ενώ μία έδρα χάνει και η Κοζάνη που σήμερα εκλέγει πέντε βουλευτές

15 Δεκεμβρίου 2021
12:39

Με την απογραφή να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τυχόν μεταβολές στις έδρες των εκλογικών περιφερειών λόγω της μεταβολής του πληθυσμού από την προηγούμενη απογραφή του 2011. Οι αυξομειώσεις, που είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν, θα έχουν τελικά αντίκτυπο στην κατανομή των εδρών και στον σχεδιασμό όλων των κομμάτων, τα οποία αλλού θα χάνουν και αλλού θα κερδίζουν έδρες.

Η «Κ» παρουσιάζει μια πρώτη εκτίμηση που είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης των εκλογικών καταλόγων του 2011 και του 2021, όπου καταγράφεται η μεταβολή στον πληθυσμό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεταβολή του πληθυσμού σε συνολικά 16 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες θα έχουμε αλλαγή και στην κατανομή των εδρών. Παράλληλα με την καταγραφή μπορείτε να δείτε –με βάση τα αποτελέσματα του 2019, που βεβαίως δεν προδικάζουν σε καμία περίπτωση τι θα συμβεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση– και ποιο κόμμα θα έχανε ή θα κέρδιζε την έδρα, εάν στις προηγούμενες εκλογές είχαμε τη νέα απογραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

i-apografi-allazei-ton-charti-ton-eklogon-anatropes-se-16-perifereies0

Ποιοι χάνουν

Οι εκλογικές περιφέρειες που φαίνεται πως χάνουν μία έδρα, καθώς καταγράφεται μείωση πληθυσμού, είναι οι εξής: η Α΄ Αθηνών που από 14 έδρες θα πάει στις 13, ενώ τη μία έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. Μία έδρα θα έχανε το κυβερνών κόμμα και στην Α΄ Πειραιά. Κατά τα λοιπά, έδρα χάνει και η Αρτα που σήμερα εκλέγει τρεις βουλευτές (έναν Ν.Δ., έναν ΣΥΡΙΖΑ και έναν ΚΙΝΑΛ), ενώ την έδρα να την έχανε κατά πάσα πιθανότητα το ΚΙΝΑΛ. Η Θεσπρωτία από διεδρική γίνεται μονοεδρική και την έδρα θα την κρατούσε το πρώτο κόμμα. Με τα αποτελέσματα δηλαδή του 2019 θα έχανε την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης μονοεδρική γίνεται η Καστοριά, όπου θα πάρει την έδρα το πρώτο κόμμα, ενώ μία έδρα χάνει και η Κοζάνη που σήμερα εκλέγει πέντε βουλευτές και πλέον θα εκλέγει τέσσερις. Με τα αποτελέσματα του 2019 την έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. και από τέσσερις βουλευτές θα εξέλεγε τρεις. Μία έδρα χάνει και η Λακωνία που σήμερα εκλέγει τρεις βουλευτές και θα εκλέγει δύο. Και εδώ τη μία έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. Εδρα θα χάσει πιθανότατα και η Μαγνησία που σήμερα εκλέγει έξι βουλευτές και πλέον θα εκλέγει πέντε. Από τα κόμματα, απώλεια έδρας μπορεί να καταγράψει είτε η Ν.Δ. είτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα να διαμορφωθεί είτε σε τρεις βουλευτές για τη Ν.Δ. και δύο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να εκλέξει τέσσερις η Ν.Δ. και έναν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία έδρα θα χάσει και η Φθιώτιδα, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι να την έχανε η Ν.Δ. και από 4-1 να πήγαινε σε 3-1. Τέλος, η Χίος γίνεται μονοεδρική και την έδρα με βάση τα αποτελέσματα του 2019 θα την έχανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, συνολικά έξι εκλογικές περιφέρειες κερδίζουν έδρες, με την Ανατολική Αττική να καταγράφει το εντυπωσιακό συν δύο, καθώς από 10 έδρες μπορεί να φτάσει πλέον τις 12, κάτι που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών πολιτευτών. Από μία έδρα κερδίζουν και οι τρεις περιφέρειες της πάλαι ποτέ ενιαίας Β΄ Αθηνών: ο βόρειος, ο νότιος και ο δυτικός τομέας.

Στα δυτικά και στα βόρεια, την έδρα με βάση τα αποτελέσματα του 2019 θα κέρδιζε η Ν.Δ. και στα νότια ο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και το ΚΚΕ. Από μία έδρα κερδίζουν και η Α΄ και η Β΄ Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα πήγαιναν στη Ν.Δ. Σημειώνεται πως ο τελικός αριθμός εδρών των κομμάτων δεν αλλάζει πανελλαδικά, καθώς όπου χαθεί μία έδρα για ένα κόμμα κερδίζεται σε άλλη περιφερειακή ενότητα.

kathimerini.gr

21 σχόλια

    • Ποιοι ψεκ ρε μάστορα;;; Μόνο στην Κοζάνη υπάρχουν ψεκες; Δες λίγο γύρω σου τι γίνεται. Η ανεργία στο φουλ, όλοι οι νέοι έχουν φύγει Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γερμανία. Κι εσύ χαίρεσαι που θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων οι 100 δεητζήδες που έχουν απομείνει και δεν έχουν πάρει σύνταξη ακόμα και βλέπεις σκαι . Να δεις στην επόμενη απογραφή τι έχει να γίνει. Δες τι έμεινε στην Καστοριά, να πάρεις μια ιδέα. Και η Καστοριά έχει και μια όμορφη λίμνη και λίγο τουρισμό.

    • Ελα Αινσταιν μου εσυ που ολα τα βαφτισες ψεκ
      καταρχην μεγαλυτερος ψεκ απ τον πρωθυπουργο σου τον σημερινο δεν υπαρχει , παει αυτο το ξεκαθαρισαμε.
      Κατα δευτερον οταν υπαρχει τοση μεγαλη ανεργια ο κοσμος υποφερει και δεν εχει στον ηλιο μοιρα εδω που ειναι και παιρνει το ονοματιον του και φευγει ειτε για αλλη πολη ειτε για αλλη χωρα γιατι σου λεει τι να κατσω να κανω εδω να πειναω? Και ετσι φευγει και σιγα σιγα ερημωνει και η περιοχη. Το πιασες τωρα?

      • Δηλαδή θες να μας πεις ότι στα 2,5 χρόνια που κυβερνά ο Μητσοτάκης μειώθηκε ο πληθυσμός της Π.Ε Κοζάνης ? Σοβαρέψου και σκέψου ορθολογικά και όχι συναισθηματικά .

    • Οσο δεν υπάρχουν ή δεν δημιουργούνται δουλειές ο κόσμος θα μαζεύεται στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και η περιφέρεια, ειδικά η δική μας που δεν έχει και τουρισμό να φθίνει διαρκώς.

  • Ο προβληματισμός μου δεν είναι πόσους βουλευτές θά έχουμε στην Κοζάνη, αλλά πόσοι νέοι άνθρωποι έχουν φύγει τά τελευταία 10 χρόνια με μνημόνια κτλ από τον νόμο μας, αναζητώντας εργασία αλλού ή στο εξωτερικό, και τό τί πρόκειται νά συμβεί και με τό κλείσιμο των εργοστασίων, ορυχείων της ΔΕΗ σε δύο με τρία χρόνια!! Οι καμπάνες χτυπούν,οι τοπικοί άρχοντες κοιμούνται τόν ύπνο του δικαίου.

  • Mεγαλη στεναχώρια που χάνουμε έναν βουλευτή. Και που έχουμε αυτούς που έχουμε τι κανουν;. Τίποτα απολύτως. Μόνο για τα 7000 τον μήνα ενδιαφέρονται.

  • Βασικά θα πρέπει να μειωθεί και ο αριθμός των βουλευτών στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Γιατί χρειάζονται 300;;;; Βάση πληθυσμού θα έπρεπε να είχαμε πολύ λιγότερους. Και 200 να γίνουν ακόμα καλύτερα…. Φτάνει πια….με τους βολευτές

    • Προβλέπεται από 200 έως 300 το ανώτερο από το Σύνταγμα, εμείς όμως τον ανώτερο αριθμό, να ταΐζουμε τους χαραμοφάηδες.

    • Αν πρέπει να γίνει κάτι είναι η μείωση κατά 25-30%, και με 220 ή 210 θα μπορούσαν να έχουν σωστό έργο. Άλλωστε οι επιτροπές των 15-20 είναι αυτές που κάνουν κάποιο έργο. Αυτό θα ήταν τομή, χωρίς να πάμε στο ελάχιστο ντε και καλά.

  • Όσο η κάθε κυβέρνηση δεν ασχολείται για την περιφερειακή ανάπτυξη με ειδικά κίνητρα για επενδύσεις στην περιφέρεια ,αυτή θα ερημώνει όταν δεν υπάρχουν δουλειές,θα μαζευτεί ο κόσμος στην Αττική ,όπου τα δαση θα καίγονται, θα χτίζονται αυθαίρετα , στην συνέχεια θα νομιμοποιούνται, ,το μετρό της Αθήνας θα φτάσει μέχρι την Αίγινα,και πλέον θα μιλάμε για αθηναική δημοκρατία και το υπόλοιπο τμημα της Ελλάδας,θα ειναι έρημο απο κατοίκους.
    Δώστε ζωή στην περιφέρεια,όχι όλα στην Αθήνα!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.