Με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης από την καταστροφή της κοινότητας Μοσχοχωρίου από τους Γερμανούς στις 12 -12 -1943 (ημέρα εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος) από πυρκαγιά, είχαμε, δυστυχώς, και ένα θάνατο από πυροβολισμό. Ένα αγγελούδι, δυόμιση χρονών, η Τσιάπλα Γιαννούλα του Νικολάου και της Πολυξένης, έχασε τη ζωή του. Θα συμπλήρωνε φέτος τα 80 γενέθλιά της.

Μόλις εξελέγην πρόεδρος του χωριού, το 2011, πληροφορήθηκα ότι ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος και Αρχιερατικός Επίτροπος της ενορίας μας, παπα-δάσκαλος, Κωνσταντίνος Κώστας, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβενδού, κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου, τελεί μνημόσυνο υπέρ των σφαγιασθέντων κατοίκων των κοινοτήτων Καταφυγίου και Παλαιογραυσάνου, οι οποίες και αυτές καταστράφηκαν την ίδια μέρα με την κοινότητα Μοσχοχωρίου.

Τον παρακάλεσα και, με πολλή αγάπη, ανταποκρίθηκε στην έκκλησή μου να συμπεριλαμβάνει και την κοινότητα Μοσχοχωρίου. Μάλιστα, κάθε χρόνο αποδεχόμουν με χαρά την πρόσκληση να συμμετέχω στην εν λόγω εκδήλωση. Το ίδιο έπραξα και φέτος.

Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να μοιρασθώ τη χαρά μου με όλους τους συγχωριανούς μου, καθώς ο τέως Αντιπεριφερειάρχης, κύριος Παναγιώτης Πλακεντάς, οργάνωσε πολύ σημαντική ημερίδα για τις ημέρες μας, όπου τα πάντα απαξιώνονται, χλευάζονται, στο κτίριο «Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού» στην Κοζάνη, για τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς. Ήταν μια ημερίδα με διάφορους ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους και ο Πάτερ Κωνσταντίνος Κώστας, στον οποίο είχα παραδώσει όλα τα στοιχεία που είχα στη διάθεσή μου. Μάλιστα, με χαροποίησε το γεγονός ότι πάρα πολύς κόσμος ήθελε να μάθει περισσότερα στοιχεία για την κοινότητα Μοσχοχωρίου. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στις 26 Ιουλίου του 2019, ημέρα εορτής της Αγίας Παρασκευής, όταν διάφοροι εκδρομείς ζητούσαν το βιβλίο μου για να αντλήσουν διάφορα στοιχεία για την ιστορία της περιοχής.

Τέλος, να επισημάνω για ακόμη μια φορά κάτι, κι ας γίνομαι γραφικός. Καλό θα ήταν να αποκατασταθεί, επιτέλους, η ιστορική αλήθεια στη μαρμάρινη πλάκα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το λάθος στην ημερομηνία έγινε εκ παραδρομής.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΩΝ ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ