Ημερίδα με τίτλο «Άφιξη και ενσωμάτωση ελληνικών πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή», το Σάββατο 18/12, στο Κοβεντάρειο

17 Δεκεμβρίου 2021
13:51
Κανένα σχόλιο

 

 

Η Παρέμβαση πρόκειται να πραγματοποιήσει Ημερίδα με τίτλο: «Άφιξη και ενσωμάτωση ελληνικών πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή», το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, στο Κοβεντάρειο. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Μικρασία: Ένας πολιτισμός μετακομίζει», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την άφιξη των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του 1922.

Η δράση τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και τον Σύλλογο Μικρασιατών Π.Ε. Κοζάνης. Συμμετέχουν και στηρίζουν τη δράση οι φορείς: Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, Σύνδεσμος Γραμμάτων & Τεχνών, Σύνδεσμος Φιλολόγων, Δήμος Εορδαίας, Μικρασιατικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, Ονειρόδραμα.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, δηλαδή δια ζώσης, αλλά και με διαδικτυακή προβολή για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν, στο ακόλουθο Link: https://www.facebook.com/dimitra.karayianni.1/

Πρόγραμμα Ημερίδας

Μέρος Α´

Συντονιστής: Φωτεινή Καμίτα, Δικηγόρος – Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης

9.30 Αντώνης Παπαβασιλείου, Συγγραφέας–Εκδότης «Χρονικών Δυτικής Μακεδονίας»: «O Οίκος του Χαρτιού: ξεφυλλίζοντας μνήμες σε περιοδικό της Σμύρνης»

9.45 Β. Π. Καραγιάννης, Εκδότης Περιοδικού Παρέμβαση – Συγγραφέας: «Δύο στρατιώται εκ Λευκοπηγής στη Μικρά Ασία»

10.00 Δημήτρης Καμαριάδης, Πρώην προϊστάμενος Δημοσίων σχέσεων ενεργειακού κέντρου Δυτ. Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε.: «‘’O Μπάρμπας μου ο Παναγής”, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου-Ένα τραγούδι , μια περιγραφή , ένας πολιτισμός , μια ιστορία»

10.15 Αθανάσιος Καλλιανιώτης, Ιστορικός: «Η “Βενιζέλου Ανάβασις” στην Ηχώ της Μακεδονίας 1919-1922»

Διάλειμμα

Μέρος Β´

Συντονιστής: Δημήτρης Καμαριάδης, Πρώην προϊστάμενος Δημοσίων σχέσεων ενεργειακού κέντρου Δυτ. Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε.

10.40 Φωτεινή Καμίτα, Δικηγόρος (Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ) – Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης: «Ο πλούσιος ελληνικός πολιτισμός της Μ. Ασίας και οι επιδράσεις του στην πολιτιστική ταυτότητα των ντόπιων, μετά το 1922»

11.00 Νίκος Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ιστορικός, «Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή. Ιστορικά συμπεράσματα»

11.20 Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ, «Η Μικρασιατική Καταστροφή ως η τελική πράξη του μετασχηματισμού της Εγγύς Ανατολής και της διαμόρφωσης του μετα-οθωμανικού κόσμου»

11.40 Ραϋμόνδος Αλβανός, Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Δημόσιας Ιστορίας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, «Από την πληθώρα των προσφυγικών εθνοτικών ομάδων στην εθνική ομοιογένεια; Πολιτικές συμπεριφορές και συνιστώσες της ταυτότητας των προσφύγων κατά τον εικοστό αιώνα».

12.00 Δημοσθένης Παπαμάρκος, Συγγραφέας, Ιστορικός, «Γκιακ: Ένας λογοτεχνικός διάλογος με αφορμή τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής»

Διάλειμμα

Μέρος Γ΄

Συντονιστής: Τάνια Ώττα, Δημοσιογράφος ΜΑ, Δημόσιες Σχέσεις «MyVoio»

12.30 Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Ποιήτρια-Δοκιμιογράφος, «Η Μικρασία και ο Σεφέρης»

12.45 Φωτεινή Πέκου, Φαρμακοποιός – Λαογράφος (Σύλλογος Μικρασιατών Εορδαίας): «Από τη γη της Μικρασίας στη γη της Εορδαίας»

13.00 Γιώργος Μικρούδης, Δ.Ν., MHist, «Η απόφαση για την εδαφική επέκταση στη Μικρά Ασία» (Χίμαιρα ή νομοτέλεια;)

13.15 Θωμάς Αλεξιάδης, Θεολόγος – Δρ Ιστορίας, «Το ιστορικό πλαίσιο της προσφυγιάς των Ελλήνων του Πόντου, ο βίαιος εκπατρισμός και η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα»

13.30 Αντώνης Κάλφας, Φιλόλογος – Ποιητής, «Ιστορία, λογοτεχνία και κινηματογράφος. Η ταινία «1922» του Νίκου Κούνδουρου και «Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη, μια πρόταση διδακτικής αξιοποίησης [για την τρίτη λυκείου]»

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.