Aνάγκα κι οι θεοί πείθονται (του Π. Κουκουλόπουλου)

30 Δεκεμβρίου 2021
04:17
Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου η απολιγνιτοποίηση πήγε δυο χρόνια πιο πίσω, από το 2023 στο 2025. Πρόκειται για μείζονα εξέλιξη που η κυβέρνηση επιχείρησε να την περάσει στα μουλωχτά, αλλά υπολόγιζε χωρίς τη Διαύγεια όπου δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση. Η ΔΕΗ βέβαια έσπευσε να μας διαβεβαιώσει ότι τίποτα δεν αλλάζει, μολονότι η ίδια ζήτησε την παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων! Μοιάζει με θέατρο του παραλόγου, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για απέλπιδα προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης.
Το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το 2019 δεν ήταν προϊόν κάποιου σχεδίου, παρά μόνο μια επικοινωνιακή φούσκα που αγνοούσε προκλητικά
-την επάρκεια του συστήματος και την ασφάλεια εφοδιασμού
-τις συνέπειες της εξάρτησης από το ρυπογόνο και εισαγόμενο ΦΑ
-την υποχρέωση δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτοφόρες περιοχές.
Η ενεργειακή κρίση έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και την οδήγησε εκούσα άκουσα στη μεγάλη στροφή όσο κι αν για λόγους επικοινωνιακούς προσπαθεί να το αποκρύψει. Ο κίνδυνος να μείνουμε από ρεύμα η/και να μας κοστίζει πανάκριβα συνιστούν βάρος ασήκωτο.
Εξίσου εντυπωσιακή με την κυβερνητική στροφή είναι η αφωνία των περισσοτέρων, από την αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι τους φορείς και τους εκπροσώπους της Δυτικής Μακεδονίας.
Όλα έχουν τη σημασία τους και αξιολογούνται από τους πολίτες, μα περισσότερη σημασία έχει το ίδιο το γεγονός της μετάθεσης του χρονοδιαγράμματος και κυρίως η αιτία που την προκάλεσε.
Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται, πόσο μάλλον οι πρωθυπουργοί…
ΥΓ 1. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει την ενέργεια υπεύθυνα, όπως αρμόζει στη σοβαρότερη κρατική υπόθεση μετά την άμυνα.
ΥΓ 2. Οι εκπρόσωποι μας και οι φορείς του τόπου αντί επίδειξης αμήχανου ρεαλισμού οφείλουν έστω και τώρα να διατυπώσουν μια ενιαία πρόταση για την περιοχή.
ΥΓ 3. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που αμφισβήτησε έγκαιρα και καθαρά το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση.

17 σχόλια

  • ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
    ΜΕΝΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.
    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΓΝΙΤΗ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΦΟΥ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΠΛΑΝΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Η ΔΕΗ ΕΧΕΙ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ.

  • μπλα μπλα μπλα και από ουσία τίποτα. Αν με τα ΥΓ1,2,3 θεωρείς ότι προτείνεις λύσεις τότε πρέπει να το κοιτάξεις. Που είναι οι προτάσεις σου αγαπητέ Πάρη; Γιατί να σε ψηφίσω, μου προτείνεις κάτι;
    Τον Λαζο λέμε αργοκινητο καράβι χωρίς επιχειρήματα και όραμα αλλά εδώ βλέπω ότι στο κείμενό σου δεν υπάρχει κάποια πρόταση.
    Ας το πάρουμε από την αρχή γιατί σήμερα έχω λίγο παραπάνω χρόνο, λοιπόν, ουσιαστικά για να μην κοροιδευομαστε δεν έχεις προτείνει κάτι που να είναι ρεαλιστικό όσο αφορά το θέμα της απανθρακωποιησης (μου αρέσει η λέξη). Μας λες μόνο τι μας έλεγες πριν από δέκα χρόνια. Πάρη μου, ένα παιδί πριν από δέκα χρόνια τώρα είναι είκοσι, οπότε καταλαβαίνεις ότι αλλάζουν πολλά. Εξάλλου υπάρχει και μια φράση που λέει όσα φέρνει η ώρα (στην πολική) δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. Καταλαβαίνεις πόσες ώρες είναι αυτά τα δέκα χρόνια. Ας φτάσουμε στο σημερα, στο τώρα, μας γράφεις μπλα μπλα μπλαα αλλά δεν βρίσκω κάτι. Κάθομαι και το διαβάζω και δεν βρίσκω κάτι να πω να μια ουσιαστική ρεαλιστική πρόταση; Έχει καταλάβει ο τύπος (εσύ) άραγε ότι με αυτό που έκανε η κυβέρνηση αλλά έβαλε την περιοχή σε μια χειρότερη κατάσταση γιατί θα την φέρει μπροστά στον τοίχο που λέγεται μετά λιγνίτη εποχή σε πέντε χρόνια από τώρα όταν όλη η χώρα σε πέντε χρόνια από τώρα θα είναι σε τροχιά ανάπτυξης; Όχι δεν το έχει καταλάβει. Ο λόγος Πάρη που το έκανε αυτό είναι ένας, για να προλάβει τις εξελίξεις και να μειώσει της αντίδρασης με την αύξηση της τιμής του ρεύματος, γιατί τώρα πέφτει η αύξηση με την λειτουργία των σταθμών.

  • MHN ΑΝΗΣΥΧΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΕ..ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑς ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2100..ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ..ΞΕΡΕΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ..ΑΣΤΟ ΑΥΤΟ..ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ..ΑΣΤΟ..ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ..ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ..ΦΟΡΙΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΥΤΟ..

  • Δυστυχώς το θέμα δεν είναι ότι θα λειτουργούν οι μονάδες ως το 25 αλλά οι ΤΕΡΆΣΤΙΕΣ ΑΥΞΉΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΎΣ οι οποίες είναι δυσβάσταχτες για τα νοικοκυριά.Το ένα είναι μεν καλό νέο ,αν και προσπάθησε να το περάσει στα μουλοχτα ,οι λογαριασμοί ομως ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ.

  • Αν ξεκολλούσατε λιγο απ το Πασοκ του βενιζελου,που κατεστρεψε το Πασοκ,οπως ο σαμαρας τη Ν.Δ,ολα θα ηταν αλλιως!
    Καλη σας Χρονια.

  • Καλη Αποκρια Παρι. Για εκει καλος ησουν. Το οραμα σου εφτανε μεχρι την πλατεια και το στενο της Κοζανης. Τιποτα περισσοτερο. Μεχρι εκει εβλεπες και μην το παιζεις τωρα δυτικομακεδοναρχης

  • Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μοναδική διέξοδο του ΑΠΛΟΥ λαου. Αλλά διαβάζω “Οι φορείς του τόπου” και σκέφτομαι αν εννοείς τον δήμαρχο με το γλυκό χαμόγελο στον Μητσοτάκη.

  • Η αναθεωρηση,εστω μερικως και λιγο ατολμα,οπως δειχνουν τα πραγματα μεχρι στιγμης,λογω των μεγαλων οικονομικων επιβαρυνσεων των νοικοκυριων,φανταζει προς στιγμην θετικη.Ομως απαιτειτε γενναιοτητα πολιτικη,για μια πιο ριζικη αναθεωρηση,της κλιμακωσης του χρονοδιαγραμματος.Την περιοχη μας,οπως ειναι οφθαλμοφανες την επηρεαζει αμεσα και δραματικα.Ιδου πεδιον δρασης λαμπρον για μας.Ποτε δεν ειναι αργα.Χρονια πλλα,καλη χρονια.

  • Λαϊκίζεις ασύστολα
    Δηλ τόσα χρόνια που καίγαμε τον ρυπογόνο και κοστοβόρο λιγνίτη
    πληρώνοντας για δικαιώματα co2 υπέρογκα ποσά ήταν όλα καλά?
    Η κυβέρνηση προς τιμή της κάνει το αυτονόητο για αυτό το (πιθανά)
    σύντομο χρονικό διάστημα που συμφέρει ο λιγνίτης … τον επαναφέρει
    δείχνοντας ότι δεν έχει εμμονές αφου κριτήριο είναι η φθηνή ενέργεια.
    ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ
    Όταν πέσουν οι τιμές ΦΑ θα επανέλθει … προσαρμογή ανάλογα των συνθηκών λέγεται.

  • κ, Κουκουλόπουλε μην παραμυθιάζεται τον κόσμο. Διαβάστε με προσοχή την ανακοίνωση της ΔΕΗ που τα λέει πιο ξεκάθαρα: “Η ΔΕΗ έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων (Δεκέμβριος 2019), που υλοποιείται κανονικά, και η απόφαση αφορά ώρες που θα έχουν εξαντληθεί έως τον προγραμματισμένο χρόνο απόσυρσής τους. Υπενθυμίζεται ότι οι λιγνιτικές μονάδες θα σβήσουν ως εξής:
    * 2022: Μεγαλόπολη III, Άγιος Δημήτριος I-IV.
    * 2023: Άγιος Δημήτριος V, Μελίτη I, Μεγαλόπολη IV.
    * 2025: Πτολεμαΐδα V (μετατροπή σε μονάδα φυσικού αερίου).

  • Το “Σο” στο Πασοκ που διαλύσατε σήμαινε “Σοσιαλιστικό”, όχι “Σοσιαλδημοκρατικό”. Μόνο ένας σοσιαλδημοκράτης θα προσπαθούσε να κάνει το άσπρο-μαύρο, μόνο και μόνο για ν’ ακούγεται τ’ όνομά του. Το Πασοκ του ΓΑΠ μας έβαλε στο ΔΝΤ και ανακοίνωσε το 2010 την αντικατάσταση όλων των λιγνιτικών μονάδων με μονάδες αερίου. Κι αυτό κάνατε συγκυβερνώντας με τη ΝΔ. Συνεπώς μην πουλάς τρέλα τώρα!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.