«Καπέλο» 0.10 ευρώ στον ήδη ανατιμημένο «πικρό» καφέ. Επιχειρηματίες της Κοζάνης μιλούν για τις ανατιμήσεις

5 Ιανουαρίου 2022
15:57

Με το «καπέλο» των 10 λεπτών στον καφέ σε πλαστικό ποτήρι «μπήκε» το 2022, με τους λάτρεις του είδους να ενημερώνονται για την αύξηση από τους διστακτικούς επιχειρηματίες. Πρόκειται για την «εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος» που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Ωστόσο το «καπέλο» στον καφέ ήρθε με ταυτόχρονη αύξηση

Ο ιδιοκτήτης του cafe «The Cups» Γιάννης Ζυμάρας

του είδους λόγω και των γενικών αυξήσεων στην αγορά κυρίως λόγω της αύξησης στην ενέργεια.

«Μιλάμε για μια αύξηση τουλάχιστον 20-30% σε κάθε ποτήρι, η οποία προϋπήρχε της αύξησης του περιβαλλοντικού τέλους. Η αγορά αναγκαστικά δεν μπορούσε να σηκώσει αυτές τις αυξήσεις με αποτέλεσμα να μετακυλήσουν στον καταναλωτή. Εμείς τις πρώτες αυξήσεις

τις απορροφήσαμε ως επιχείρηση αλλά πλέον κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε μιλώντας στον «Χ» ο ιδιοκτήτης του καφέ «Cups» Γιάννης Ζυμάρας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών θεώρησε λογική την αύξηση αφού δεν γινόταν να εξαιρεθεί ο κλάδος από το «αναγκαίο γενικό κακό της αύξησης σε όλα τα προϊόντα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε «η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά». Το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό τελος αφορά σε πλαστικά ποτήρια για ποτά και καφέ συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους, Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία και κουτά με ή χωρίς κάλυμμα εντός των οποίων υπάρχουν τρόφιμα είτε για κατανάλωση εντός ή εκτός του καταστήματος.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Κοζανης Αλέκος Βουτυρής

«Οι αυξήσεις δυστυχώς είναι μεγάλες και όχι μόνο στον καφέ. Έχει ανέβει το ρεύμα, το φυσικό αέριο και το προπάνιο και τώρα μπήκε και ο φόρος στα πλαστικά ποτήρια και στα  πλαστικά καπάκια που έρχεται ως «καπέλο» σε όλο αυτό που ζούμε» τόνισε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Κοζάνης Αλέκος Βουτυρής.

Η υπεύθυνη του καταστήματος «Γρηγόρης» στην Κοζάνη Παναγιώτα Ψαρά

Οι αυξήσεις στην τιμή του καφέ, ήρθαν στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων καφέ προκαλώντας «αναταράξεις» στην γνωριμία τους με τους καταναλωτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άνοιγμα νέου καταστήματος της αλυσίδας «Γρηγόρης» στην Κοζάνη με την υπεύθυνη του καταστήματος Παναγιώτα Ψαρά να λέει πως «μας έβγαλαν εκτός προϋπολογισμού και προκάλεσαν αναστάτωση. Ωστόσο ενώ θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις τιμές δεν το κάναμε και ο όμιλος επέλεξε να κρατήσει την τιμή σταθερή. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην αυξήσουμε την τιμή λόγω του περιβαλλοντικού τέλους».

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές επιχειρήσεις της Κοζάνης δεν χρεώνουν με το περιβαλλοντικό τέλος τους καταναλωτές, οι οποίοι επιλέγουν να παίρνουν τον καφέ τους σε θερμός ή στο δικό τους ποτήρι.

 www.xronos-kozanis.gr

23 σχόλια

  • Καλά…έχει να δουλέψει ποτηράκι ταπεράκι και βόλτες στα πάρκα… Ευρωπαίοι θα γίνουμε. Και μετά λέτε γιατί…

    • Έχεις απόλυτο δίκαιο , για αυτό σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο υπάρχει ένα καφέ . Η Ελλαδαρα μας ήταν , ειναι και θα ειναι η χώρα του καφέ .

    • Ακριβώς το πέτυχες . Μόνο στην Ελλάδα έχουμε κορονοϊο , αύξηση των τιμών στην ενέργεια , αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής , τα αυτοκίνητα αργούν οι εταιρίες να παραδώσουν . Θα μας χαζέψεις εντελώς με τα γραφόμενα σου ? Δεν βλέπεις τι γίνεται σε όλο τον κόσμο ? Που ζεις ? Ονειρεψου τον Τσίπρα για να μειώσει τις τιμές με ένα νόμο και μια υπογραφή .

      • Εχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια οι νεοδημοκράτες.Τι σε κάνει να πιστεύεις πως είμαστε με τον τσίπρα όσοι κρίνουμε τον χειρότερο πολιτικό που έχει εμφανιστεί.Ξυδάκι θα το χρειαστείτε για πολλά χρόνια εκέι που σας έχει φτάσει ο μητσοτάκης ως κόμμα.

        • Εσυ πάντως είσαι με τον Τσίπρα γιατί έφαγες και συνεχίζεις να τρως ψωμάκι από αυτόν με την δουλίτσα που σου βρήκε .

      • Ο κόσμος σου έχει πολύ στενά όρια! Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα με τον ιό. Οι ΗΠΑ, Ρωσία, Αφρική έχουν απείρως φθηνότερη ενέργεια, χωρίς κρίση. Ενεργειακή κρίση έχει μόνο η ΕΕ, επειδή έτρεξε να βάλει αιολικά χωρίς να σιγουρευτεί πως φυσάει! Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων είναι συνέπεια της ακριβής ενέργειας και, μάντεψε, το πρόβλημα το έχει μόνο η ΕΕ! Τα αυτοκίνητα αργούν να παραδοθούν επειδή υπάρχει έλλειψη σε τσιπάκια, δεν έχει σχέση με διακυβέρνηση.

      • Για ρώτα έξυπνε δεξιέ τι μισθούς έχουν εξω ;; για ρώτα τι ταξίδια κ τι διακοπές κάνουν κι έλα κοίτα τι κάνουμε εδώ. Η φτωχότερη χώρα καταντήσαμε κι εσύ καμαρώνεις ακόμη. Μας εξαθλίωσαν . Ζούμε πλέον με 9 μισθούς το χρόνο όταν κάποτε είχαμε 13ο.

        • Α σοβαρά ? Ο Μητσοτάκης σε εξαθλίωσε ή ο Αλέξης με το τέταρτο και σκληρότερο μνημόνιο . Ο Μητσοτάκης ανόητε ζαιε κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύη , μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο εισοδήματος . Επίσης ρωτά πόσοι ευρωπαίοι έχουν ιδιοκτήτες κατοικίες και εξοχικά και πόσοι Έλληνες ? Και μετά γράψε τις συριζαιεκες μπούρδες σου .

    • Στη Γερμανία οι ντομάτες έφτασαν 9 ευρώ το κιλό. Ο κουλης φταίει. Κάντε αντιπολίτευση που να αξίζει και έχει δόση σοβαρότητας.

      • Καλά εσύ ακόμη να πάρεις χαμπάρι ότι για όλα τα κακά που συμβαίνουν στον πλανήτη γη, φταίει αυτός ο γκαντεμόσαυρος που ψήφισες; Δες τι έχει γίνει από τη μαύρη μέρα που τον βγάλατε. Ξξξξξξξξ

  • Αν το ποτήρι είναι χάρτινο, δεν επιβαρύνεται με φόρο, μόνο το πλαστικό επιβαρύνεται. Αν το ποτήρι δεν έχει πλαστικό καπάκι, πάλι δεν επιβαρύνεται. Συνεπώς παίρνουμε τον καφέ σε χάρτινο ποτήρι χωρίς καπάκι και κανονικά δεν θα πρέπει να υπάρχει επιβάρυνση! Πάτε στοίχημα πως και στην περίπτωση αυτή τα μαγαζιά θα εισπράξουν το φόρο έτσι κι αλλιώς; Για να βγάλουν τα σπασμένα απ’ τις κυβερνητικές ανοησίες με την πανδημία;

  • Την Δευτέρα ξεκινάνε καταλήψεις σε δημοτικά,γυμνάσια,λύκεια,πανεπιστήμια!
    Κούλη πέφτεις,ας πρόσεχες!
    Τα λέμε Δευτέρα απόγευμα,χάι

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.