Με την παρουσία πιστών (παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων 2022) στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, και με τήρηση των μέτρων σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, έγιναν, όπως ορίζει το Τυπικό της Εκκλησίας και όπως θέλει η μακραίωνη παράδοση του εμβαπτισμένου στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας λαού μας, οι ι. Ακολουθίες των Θεοφανείων – Φώτων και ο Αγιασμός των υδάτων.

Έψαλαν τους εόρτιους ύμνους των Θεοφανείων οι ψάλτες μας: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Γιώργος Στεργιόπουλος, Δήμητρα Κίτση, Τάκης Στεφανόπουλος.

Οι ψάλτες μας έψαλαν θαυμάσια με ρυθμό πανηγυρικό τις διπλές Καταβασίες των Θεοφανείων. Τους ειρμούς δηλ. του πεζού Κανόνα, ‘’Βυθού ανεκάλυψε πυθμένα..’’ ποίημα του αγίου Κοσμά του Μαϊουμά και τους ειρμούς του ιαμβικού Κανόνα ‘’Στίβει θαλάσσης..’’ ποίημα του αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού.

Μετά τις ιερές Ακολουθίες (Όρθρος και Θεία Λειτουργία, 6-1-2022) ακολούθησε το έθιμο ‘’δημοπρασίας’’ του Σταυρού και των Εικόνων του Ναού. Διακονητές: Περικλής Παπαγεωργίου εκφωνητής και Λάμπρος Κουτσιούκης γραφεύς. Το Σταυρό τον ‘’πήραν’’ ο Γιώργος Στεφάνου (‘’παλιός’’ επίτροπος) με τη σύζυγό του Άννα Στεφάνου για όλη την οικογένειά τους.

Στο ηλιόλουστο προαύλιο του Ναού ο π. Κ.Ι.Κ. τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων και μετέφερε στο λαό την ευλογία και τις εόρτιες ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου από την Ποιμαντορική Εγκύκλιο Θεοφανείων 2022: ‘’Υπέκλινας κάραν τω Προδρόμω, συνέθλασας κάρας των δρακόντων, επέστης εν τοις ρείθροις, εφώτισας τα σύμπαντα… Λαέ του Θεού περιούσιε και ευλογημένε, … Υπάρχει Σωτηρία! Ο καθένας μας ελεύθερα και αβίαστα έχει τη δυνατότητα της επιλογής στην επιστροφή στην αγκαλιά του Θεού, στην θυσιαστική Του αγάπη. Πώς επιστρέφουμε; Διά της μετανοίας και εξομολογήσεως και διά της προσελεύσεως στο Ποτήριον της ζωής, που σημαίνει ένωση στο Πανάγιον Σώμα του Ιησού! Αγκαλιάστε την πανήγυριν των Θεοφανείων και χαρείτε, με την καρδιά σας και μη φοβείσθε, ‘’εάν ο Θεός είναι μαζί μας κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει’’. Χρόνια πολλά και ευλογημένα, γεμάτα φως Ιησού και πλημμυρισμένα στα αγιασμένα νερά του Ιορδάνου. Ο πνευματικός Σας Πατέρας, ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης σας. Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος’’.

Συγχαρητήρια: Στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, Άννα Κρομμύδα, Περικλή Παπαγεωργίου, Ολυμπία Δολδούρα. Στο Φιλόπτωχο, Άννα Γεωργάκη, Ανθή Παπαγόρα, Άννα Παπαδημητρίου.

Όσοι απέρχονται εκ του βίου, μας λείπουν και μας πονά η απουσία τους. Βέβαια όλοι είμαστε του Κυρίου. ‘’Εάν τε ζώμεν εάν τε αποθνήσκομεν του Κυρίου εσμέν’’. Ωστόσο η απουσία φέτος των δύο διακονησάντων (στο Συμβούλιο, στο Ιερό και στο Αναλόγιο) Θεοδώρας Κακούλη και Γιάννη Παπαγόρα ήταν αισθητή. Αγάλλονται στο Χριστό, τον επιφανέντα Θεό. ‘’Ο επιφανείς Θεός, τούτον λαοί προσκυνήσωμεν’’.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος, 7-1-2021