Βυθισμένος στην άβυσσο του «αντί» (Του Στάθη Κωνσταντινίδη*)

28 Ιανουαρίου 2022
09:41

«Μας χωρίζει άβυσσος» είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι’ αυτό δεν απαντάει μόνο στο αν θα ήταν εφικτή μία τέτοια συγκυβέρνηση, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, αλλά αποτυπώνει και τη δραματική διάσταση ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Μία διάσταση που δεν ορίζεται μόνο από ιδεολογικές διαφορές, όπου εκεί θα έλεγε κάποιος ότι μπορούν να υπάρξουν γεφυρώσεις όταν η δημοκρατία καλείται να υπερβεί εκλογικά αδιέξοδα, αλλά ακόμα και από το πως τα δύο κόμματα αντιλαμβάνονται το πολιτικό περιβάλλον και τον ρόλο τους σε αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτοποιηθεί ως ένα σχήμα που βρίσκεται -υποτίθεται- απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο. Όταν, όμως, του δόθηκε η ευκαιρία, δεν προσπάθησε να ανατρέψει ή να εξυγιάνει το σύστημα εξουσίας, αλλά να ελέγξει τους αρμούς του, για λόγους επικράτησης στο πολιτικό σκηνικό.

Αλλά και ως αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα του κ. Τσίπρα ουσιαστικά ετεροπροσδιορίζεται. Δεν έχει πρόταση και θετική ατζέντα. Εκπέμπει διχαστικό μήνυμα και αναζητά τη σύγκρουση. Είναι «αντί»!

Στη νομοθετική διαδικασία, η άρνηση έχει σχεδόν καθολικό χαρακτήρα. Όχι μόνο με την καταψήφιση κάθε μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας της σημερινής κυβέρνησης, κάτι αναμενόμενο, αλλά και με την υπονόμευση κάθε πολιτικής, ακόμα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε κάθε στάδιο της επώδυνης αυτής περιπέτειας αναζητούσε το πρόσχημα για να αποστασιοποιηθεί, γεγονός που αποτελεί θλιβερή εξαίρεση τουλάχιστον για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο “ανένδοτος” του ΣΥΡΙΖΑ τον οδήγησε ακόμα και σε κοινοβουλευτικά ευτράπελα. Να μην ψηφίζει μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών και των επιχειρήσεων, την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με Ευρωπαϊκές Οδηγίες, διακρατικές συμφωνίες τις οποίες είχε παλαιότερα υποστηρίξει, ακόμα και τις αμυντικές δαπάνες της χώρας!

Δε βρήκε μία καλή κουβέντα για τις εθνικές επιτυχίες στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές, στη θεαματική επανάκαμψη στην ανάπτυξη, στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εξέφραζε μιζέρια και μικρότητα ακόμα και όταν τα υπερσύγχρονα Rafale πετούσαν πάνω από την Ακρόπολη και εξέπεμπαν μηνύματα υπερηφάνειας, αυτοπεποίθησης, ασφάλειας, ειρήνης και προόδου!

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δε διδάχθηκε από την κυβερνητική του θητεία ούτε τον οφειλόμενο σεβασμό απέναντι στους θεσμούς της Πολιτείας. Επιδεικτικά αμφισβητεί τη δικαστική εξουσία, παρεμβαίνει στο έργο της αστυνομίας, παρακινεί σε αντιδράσεις και υποθάλπει πολιτικά παραβατικές συμπεριφορές.

Στο οικονομικό πεδίο έχει βρει την άκοπη μέθοδο του να υπόσχεται εις διπλούν ό,τι εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στους υπόλοιπους τομείς έχει πρακτικά δεσμευτεί να ανατρέψει το νομοθετικό έργο που έχει παραχθεί, ακόμα και να επαναφέρει την ηπιότερη ποινική μεταχείριση δραστών ειδεχθών εγκλημάτων.

Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή ούτε για τα άλλα κόμματα, κάτι που ακυρώνει κάθε προσδοκία του να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων, αξιοποιώντας  ως σανίδα σωτηρίας του την απλή αναλογική.

Έχει, εξάλλου, καταγραφεί ότι, ακόμα και στις δυσκολότερες περιστάσεις για τη χώρα, η λαϊκίστικη στάση του αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί ακόμα εντονότερα στην άμπωτη των επιπτώσεων της πανδημίας, οπότε και θα φανούν σε όλη τους την έκταση τα ευεργετικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής.

* Ο κ. Στάθης Κωνσταντινίδης είναι Γραμματέας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ν. Κοζάνης με τη Νέα Δημοκρατία.

24 σχόλια

  • Πολύ σωστά Όταν έχεις μια αντιπολίτευση με επιχειρήματα- προτάσεις σαφώς κερδίζει η δημοκρατία κ Επωφελείται η χώρα ! Τώρα με την συγκεκριμένη αντιπολίτευση τι να πει κανείς!!

  • Η μακράν πιο ανίκανη κυβέρνηση ever, κάθε μέρα ξεπερνά και τον χειρότερο της εαυτό. Όχι μόνο σε θέματα καθημερινότητας, οικονομίας, υγειας, εξωτερικής πολιτικής κτλ αλλά και σε θέματα αξιοπρέπειας. Και αυτός που παριστάνει τον πρωθυπουργο έχει ήδη πέσει πολύ πιο χαμηλά ακόμη και από τον ανεκδιηγητο τον Σαμαρά.
    Αν δεν είχαν πετσωσει τα ΜΜΕ με χρήματα του κοσμακη, δεν θα άντεχαν ούτε 30 δευτερόλεπτα στην κυβέρνηση.

  • το ΘΡΑΣΣΟΣ ΣΑΣ δεν έχει όρια!
    αλλά δεν θα ρωτήσω πολλά
    μόνο ένα:

    Κ. Κωνσταντινίδη στις τόσες πολλές συναντήσεις σας με ψηφοφόρους και πολίτες
    ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΑΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΒΙΑΙΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ;
    Με αποτέλεσμα η χώρα να είναι ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ στην ανεργία στους νέους και Η ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΜΑΣ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ;
    Και είπατε ι για τις αυξήσεις φταίνε τα χρηματιστήρια! Σοβαρά;

    Και εσείς η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ; Αν είναι έτσι τι σας έχουμε; Για να κοιτάτε τι κάνουν τα χρηματιστήρια;

  • Aν και Τσίπρας και Μητσοτάκης ταυτίζονται σε θέματα πατρίδας, οικογένειας, ορθοδοξίας, δημοκρατίας εσείς υποστηρίζετε ότι : Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή. Ας το δεχθώ.
    Έχετε αξιόπιστο συνομιλητή τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Στον οπίο απευθυνόμενος ο αρχηγός σου είπε ότι τα κόμματά τους «έχουν δυσδιάκριτες διαφορές». !!!!! (τα θαυμαστικά για το βουλευτή)

  • προσγειώσου Στάθη θα φάτε πολύ μαύρισμα, με τέτοια ακρίβεια που μας μαστίζει σε ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα, δεν σας σώζουν οι κορώνες περί ανάκαμψης της οικονομίας και σύγχρονων οπλικών συστημάτων……η κατσαρόλα θα σας ρίξει και το άδειο πορτοφόλι γιατί πλέον τα 1000 ευρώ εξανεμίζονται πολύ πιο γρήγορα από ότι το 2019….ήρθατε με σύνθημα καλύτερες δουλειές και καλύτερες αμοιβές…αυτά από κοψοχέρη που σας ψήφισε αλλά δεν ξανακάνει το λάθος.

  • Γιώργος Κύρτσος
    @GiorgosKyrtsos
    ·
    27 Ιαν
    Είμαστε από τους χειρότερους σχεδόν σε όλα:
    Πανδημία:1η τριάδα στην ΕΕ-27 σε θανάτους/πληθυσμό
    Ενέργεια:1οι,2οι στις τιμές χονδρικής
    Χρέος:1οι
    Ελλείμματα:Ο χειρότερος συνδυασμός.
    Πραγματικό εισόδημα:Ρεκόρ πτώσης.
    Ακραία καιρικά φαινόμενα:Ακραία ανικανότητα.
    Κάτι πρέπει να γίνει.

  • Εξαιρετικό άρθρο. Η απόλυτη ακτινογραφία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ταπεινή μου άποψη.
    Δυστυχώς όμως κ. Κωνσταντινίδη, εκείνα τα λόγια “πουλάνε” περισσότερο…

  • Αντι να κλειστουν στην Αττικη οδο,εκει που γελοιοποιηθηκαν και γελοιοποιησαν την Ελλαδα,αντι να τα βαλουν με τον γάιδαρο,χτυπάνε το σαμάρι!!
    Αιδώς ανάλγητοι της νεας δημαγωγίας,τοσο θράσος;

  • Αυτό ακριβώς είναι ο Σύριζα και είναι βέβαιο ότι θα ξαναγυρίσει σε μονοψήφια ποσοστά. Αρκεί το ΚΙΝΑΛ να μην τον αντιγράψει σε τοξικότητα.

  • Η ανεπάρκεια και η ανικανότητα των «άριστων» που κυβερνούν τη χώρα προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την κλιματική αλλαγή και τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, ενώ συγχρόνως με αποφάσεις των εξυπηρετούν άμεσα τα συμφέροντα των ισχυρών οικονομικά που τους διατηρούν στην εξουσία με τα ΜΜΕ κλπ. Όμως, με την τελευταία κακοκαιρία αποκαλύφθηκε η επικίνδυνη για τη χώρα ανεπάρκειά τους, πράγμα που το ομολογούν ανοιχτά και οι εχέφρονες του δικού τους πολιτικού φάσματος. Αυτό είναι τελεσίδικα και η πολιτική τους κατηφόρα με μορφή χιονοστιβάδας. Όσο νωρίτερα φύγουν τόσο καλύτερα για τους πολλούς και αδύνατους της χώρας, αλλιώς αλλοίμονό μας!!

  • Θύμωσαν τα τσιράκια με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή κατέθεσε πρόταση μομφής και χάλασε το Σ/Κ του ά(Χ)ριστου. Χαχαχα.
    Οι νοήμονες σας εχουν πάρει χαμπάρι. Οι υπόλοιποι είναι το πρόβλημα.

  • Κακώς ο Τσίπρας άφησε γεμάτα ταμεία, έπρεπε να τα μοιράσει. Και μη μα μας λες για δικαιοσύνη και εθνικη υπερηφάνεια

  • Αναλγητοι της νεας δημαγωγιας,5 μερες χωρις ρευμα ανθρωποι με μικρα παιδια με ανθρωπους με ειδικες αναγκες,τοση απυθμενη αναλγησια,τοση θρασύτητα;
    Τι εριξε ο ουρανος και δεν πλήγωσε η δεξιά!
    Ντροπη!ντροπη!ντροπη!!!

  • Ντρέπονται οι ντροπιασμένοι της πολιτικής ζωης 50 χρόνων;
    Να φύγετε,να ηρεμήσουν οι άνθρωποι,να σταματήσει το κακό,παρτε τις συγνώμες σας και στο καλο!
    Α η δ ι α σ α μ ε !
    Να ξαναελθει το ρευμα μετα 5 μερονυχτα στην Αττικη και στην Οδο της

  • Κύριε βουλευτά τα λεφτά που χρωστά το κόμμα σας πότε θα τα ξεχρεώσετε; Γιατί όλοι οι βουλευτές δεν δίνεται την μισή βουλευτική αποζημίωση για την εξόφληση του χρέους; Μόνον ξέρετε να μας κουνάτε το δάκτυλο και να μας βγάζετε δεκαρικούς. Σας βαρεθήκαμε και όταν έρθει η ώρα να δείτε τι μαύρισμα θα φάτε.

  • Ελλάδα, η χώρα με τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στο ρεύμα στην Ευρώπη. Άχ τι μαύρισμα σας περιμένει στις εκλογές… θα το φυσάτε και δεν θα κρυώνει.

  • Μετα τις πυρκαγιες του Αυγούστου ,του περασμένου ειπε ο Ανέμελος: οσον αφορα τις πανδημια ειμαστε στο τελευταιο μίλι,μίλι!
    Οσον αφορα τον επερχόμενο χειμώνα ειμαστε πανέτοιμοι,η κρατικη μηχανη σε άριστη κατάσταση”!!!
    Στο τελευταιο μίλι!!
    Στην Αττικη οδο μια γυναικα αποκλεισμένη επι 18 ωρες πήρε τα χάπια της λογω παθησεων η μάλλον κατάπιε τα χάπια της με μια χούφτα χιόνι!
    Το τελευταιο μίλι,μίλι,μίλι

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.