Τέλος εποχής για το λιγνίτη: έπεσε στο 10% του μείγματος παραγωγής το 2021

1 Φεβρουαρίου 2022
10:03

Σημαντική μείωση κατέγραψε η λιγνιτική παραγωγή κατά το 2021 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα η παραγωγή λιγνίτη υποχώρησε κατά 382GWh ή αλλιώς σε ποσοστό 6,7% σε σχέση με το 2020. Συνολικά η παραγωγή λιγνίτη έφτασε τις 5.341GWh αντιπροσωπεύοντας μόλις το 10% της συνολικής παραγωγής στο ελληνικό σύστημα, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για το πάλαι ποτέ εθνικό καύσιμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από 10 χρόνια, το 2011, το μερίδιο του λιγνίτη στην κάλυψη της ζήτησης ήταν 53,2% ή αλλιώς 5,3TWh.

Το κενό στην παραγωγή λιγνίτη καλύφθηκε ως επί το πλείστον από τις μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες κάλυψαν το 2021 το 40% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα μας ή αλλιώς 20.873GWh. Σε σχέση με το 2020 η παραγωγή των μονάδων αερίου κατέγραψε αύξηση της τάξης του 17,2% ή αλλιώς 3.059 GWh.

Σημαντική αύξηση καταγράφει επίσης και η παραγωγή των ΑΠΕ η οποία ενισχύθηκε κατά 16,2% ή αλλιώς κατά 2.393 GWh. Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 20% της συνολικής παραγωγής (10.458GWh). Εάν μάλιστα προστεθεί στο μερίδιο των ΑΠΕ και η παραγωγή στο δίκτυο, από μικρότερα φωτοβολταϊκά τότε το ποσοστό αυξάνεται κατά 10% (477GWh) και φτάνει στο 30%.

Το 2021 εξάλλου ήταν και μια εξαιρετική χρονιά από πλευράς υδροηλεκτρικής παραγωγής, η οποία κάλυψε το 10% της συνολικής παραγωγής (5.294GWh) δηλαδή περίπου όσο οι λιγνίτες. Σε σχέση με το 2020 η υδροηλεκτρική παραγωγή παρουσιάζει αύξηση 82,5%.

Συμπερασματικά κατά το 2021, οι βασικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναδείχθηκαν οι μονάδες φυσικού αερίου αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

17 σχόλια

      • Μάλλον δεν κατάλαβες ότι το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο, επίσης δεν μας λένε τις εισαγωγές ρεύματος που είναι και αυτές απο ορυκτά καύσιμα. Οπως και να ΄χει πλέον είμαστε ενεργειακά εξαρτημένοι από άλλα κράτη ως επί το πλείστον εχθρικά προς τα εμάς, αυτό λέγετε προδοσία ή έγκλημα άραγε από τους αγαπητούς πολιτικούς?

  • Επομενως δε χρειαζονται τοσες χιλιαδες υπαλληλοι.Να τους πανε στη μεταφορα και στο δημοσιο.Αν π.χ η δεη ειχε 30.000 χιλ.υπαλληλους με παραγωγη 100%, τωρα χρειαζεται 3.000.Φυσικα να κλεισει αμεσα με καυσιμο το λιγνιτη για να αναπνευσουμε και εμεις δτη δ.μ. επιτελους καθαρο αερα.

    • το ρεύμα που τώρα καταναλώνεις πάλι 30.000 εργαζόμενοι το παράγουν, μόνο που αυτοί βρίσκονται εκτός Ελλάδος, αλλά εσύ που να το καταλάβεις…

  • Μόλις μειώθηκε η συμμετοχή του λιγνίτη, πενταπλασιάστηκε το κόστος για τους πολίτες και την οικονομία. Εμπρός να τα εισάγουμε όλα απ’ την Τουρκία, που καίει και λιγνίτη και λιθάνθρακα και αέριο και χτίζει και πυρηνικά. Μήπως θα εισάγουμε και πολιτικούς στο τέλος;

  • Και έτσι η χώρα από καθεστώς ενεργειακής αυτάρκειας, υπέπεσε σε καθεστώς ενεργειακής εξάρτησης. Και αν οποιοσδήποτε από τους (πολλούς) χειριστές των διακοπτών των αγωγών φ. αερίου αποφασίσει να κλείσει έναν διακόπτη, εδώ πέρα θα θρηνήσουμε θύματα. Κατά τα άλλα συνεισφέρουμε στην “πράσινη” ανάπτυξη κάνοντας εισαγωγές ηλ. ρεύματος από γειτονικές “φίλες” χώρες, οι οποίες παράγουν το ρεύμα που μας πουλάνε με πολύ “φιλικούς” στο περιβάλλον τρόπους. Εύγε και θερμά συγχαρητήρια!!!

  • Μπραβο στην κυβερνηση.Γιαυτο σε ψηφισαμε.Δεν ειναι δυνατον το κρατος να ειναι και επιχειρηματιας.Αμεσα στο 0% η συμμετοχη με λιγνιτη ως καυσιμο.

    • ελπίζω να είσαι και ο ίδιος επιχειρηματίας και μάλιστα εισαγωγέας φυσικού αερίου και ηλεκτροπαραγωγός, αλλιώς… κλάφτα Χαράλαμπε

    • Ζησε τον μυθο σου εσυ για λιγους μηνες ακομη
      ευτυχως που σε λιγους μηνες θα παει στο χρονοντουλαπο της ιστοριας η πιο επικινδυνη και αθλια κυβερνηση απο την μεταπολιτευση κι εδω.

  • Δεν έπρεπε τα κόμματα να κάνουν τη ΔΕΗ κομματικό μαγαζί. Τη χαντακώσανε και χρεοκόπησε. Αν δεν διορίζανε μαζικά τους ψηφοφόρους τους απ’ τα χωριά ίσως υπήρχε ελπίδα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.