Γεωργία Ζεμπιλιάδου: “ΜΑΒΕ: Κερδίσαμε μια μάχη. Όμως θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση!”

19 Φεβρουαρίου 2022
18:06
Κανένα σχόλιο

Η ομόφωνη και με μεγάλη καθυστέρηση ληφθείσα, απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα ΜΑΒΕ, στην πρόσφατη συνεδρίαση του, ήταν μια πρώτη σημαντική επιτυχία ενός πολυμέτωπου Αγώνα, του Κινήματος Πολιτών, των Φορέων της περιοχής, των Επιστημόνων και των Αιρετών της Αντιπολίτευσης σε Περιφέρεια και Δήμο.

Όλων όσων δηλαδή, με υπομονή και τεκμηριωμένα επιχειρήματα, προσπαθούσαμε όλο αυτό τον καιρό, να πείσουμε τον Περιφερειάρχη και τη συμπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου, να επικυρώσει μια αυτονόητη απόφαση: “Να μην δημιουργηθεί στην περιοχή των πρώην ΜΑΒΕ, χώρος ταφής Αμιάντου και το υφιστάμενο κύτταρο να χρησιμοποιηθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για την απόθεση αμιάντου προερχόμενου από τα υπολείμματα Αμιάντου στο χώρο της ΜΑΒΕ”

Αυτή την απόφαση, που επί ενάμιση χρόνο παλεύαμε ως Συνδυασμός με ερωτήσεις, επερωτήσεις, συνεντεύξεις και Δελτία Τύπου, καθώς είχε μεν ληφθεί και από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, έpρεπε όμως, για να ισχύει, να επικυρωθεί και από το νυν.

Επιμέναμε γιατί βλέπαμε τα σύννεφα, για τις προθέσεις της Κυβέρνησης να φέρει εδώ τον Αμίαντο όλης της Χώρας, να μαζεύονται βαριά πάνω από το κεφάλι μας.

Τελικά με τις υπογραφές της Αντιπολίτευσης αναγκάσθηκε ο Περιφερειάρχης να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο και με την πίεση της Αντιπολίτευσης, των παριστάμενων Φορέων και του Κινήματος Πολιτών, να συμφωνήσει επιτέλους στην απόφαση που εισηγήθηκαμε και ψηφίσθηκε ομόφωνα.

Τέλος καλό αλλά δυστυχώς όχι όλα καλά… γιατί ο Περιφερειάρχης είχε ήδη κερδίσει ενάμιση χρόνο για να στρώσει το δρόμο στη Κυβέρνηση του για να νομοθετήσει, έτσι που να μπορεί να φέρει εδώ «ανενόχλητη» τον Αμίαντο όλης της Χώρας.

Και εξηγούμαστε.

Ο Περιφερειάρχης φρόντισε, είτε παρακάμπτοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο είτε αποσιωπώντας τις αποφάσεις του, να δώσει λευκή επιταγή στα χέρια του Υπουργού και της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση μπορεί πλέον ΕΡΗΜΗΝ της Περιφέρειας και χωρίς Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους πολίτες, να ορίσει χρήσεις Γης και να προχωρήσει σε «Στρατηγικές Επενδύσεις» (π.χ ΧΥΤΑ Αμιάντου στα ΜΑΒΕ) … και να βρεθούμε προ τετελεσμένων.

Το έκανε με τρεις νέους Νόμους και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ 2021-2027), για τα οποία, ενώ έπρεπε να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης κωλυσιεργούσε, είτε αφήνοντας να περάσουν οι προθεσμίες και οι αποφάσεις να είναι άνευ ουσίας, είτε να παίρνονται μεν αποφάσεις αλλά να μην τις καταθέτει εμπρόθεσμα … Κουτοπόνηρες κομματικές εξυπηρετήσεις στις πλάτες μιας ολόκληρης Περιφέρειας, (βλέπε αναλυτικό σημείωμα κλικ εδώ)

Ο Συνδυασμός μας κατήγγειλε αυτή τη λειτουργία του Περιφερειάρχη ως θεσμική εκτροπή, κατάθεσε στις Διαβουλεύσεις τις δικές του προτάσεις, ενημέρωσε τους Βουλευτές, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ακολουθεί η προσφυγή μας στην ΕΕ

Όμως, εν τω μεταξύ, τα θεσμικά εργαλεία για να υπερασπιστούμε τον τόπο μας χάθηκαν … και ο Περιφερειάρχης εκ του ασφαλούς πλέον, ψήφισε τελικά το ψήφισμα που προτείναμε, κλείνοντας πονηρά το μάτι σε όλους…

Το προσφιλές του σύστημα «και με τον «Χωροφύλαξ και με τον Αστυφύλαξ».

Όμως οι Πολίτες έχουν καταλάβει. Για τις αρνητικές εξελίξεις και στο θέμα των ΜΑΒΕ, εφόσον υπάρξουν, θα φέρει τεράστια ευθύνη.

Στο θέμα των ΜΑΒΕ κερδίσαμε μια πρώτη μάχη, αλλά ο δρόμος είναι στρωμένος με «πονηρές προθέσεις» και πολλά αγκάθια.

Η συνέχεια απαιτεί να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση

Για τον Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος – Επικεφαλής

ΥΓ : (1) όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές προέκυψε η δημοσίευση μιας απόφασης για «παύση λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιάντου των πρώην Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ Α.Ε.) …». Το θέμα αφορά στην Άδεια λειτουργίας ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ, που είχε εκδοθεί το 2018 και έχει ισχύ μέχρι τις 20/06/2022 που είναι και η ημερομηνία λήξης των Περιβαλλοντικών Όρων/ ΑΕΠΟ.  Επειδή ωστόσο τίποτε δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο όσων έχουν αναλυθεί ως άνω, απαιτείται επαγρύπνηση, έτσι ώστε να μην αλλάξει το ζητούμενο που είναι ο αποκλεισμός δημιουργίας χώρου υποδοχής Αμιάντου στα πρώην ΜΑΒΕ.

(2) Επισυνάπτονται η Εισήγηση και η τοποθέτηση μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 14.2.2022

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.