Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Η επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών: μια διαρκής κατάθεση ψυχής», τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου

19 Φεβρουαρίου 2022
18:30

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ. μ.,με προσκεκλημένη την καθηγήτρια Αλεξάνδρα Κορωναίου, με θέμα: «Η επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών: μια διαρκής κατάθεση ψυχής».

Με βάση έρευνες, το επάγγελμα των εκπαιδευτικών ανήκει στα τρία περισσότερο στρεσογόνα επαγγέλματα. Οι συνεχείς αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, ο μεγάλος όγκος γραφειοκρατικών υποχρεώσεων στο σχολικό πλαίσιο, η πίεση για την κάλυψη της ύλης, ο μεγάλος φόρτος εργασίας στο σπίτι, το μονομερές και συχνά απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό υλικό, η ανάρμοστη συμπεριφορά των μαθητών/τριών και η διαχείρισή της, η ανεπαρκής κατάρτιση στη διαχείριση κρίσεων, ο μεγάλος αριθμός μαθητών/τριών στις τάξεις, οι μεγάλες ετερογενείς τάξεις με μαθητές/τριες διαφορετικών μαθησιακών και γλωσσικών ικανοτήτων, οι ανεπαρκείς πόροι υποστήριξης του σχολείου (σχολικές εγκαταστάσεις, τεχνολογικός εξοπλισμός), οι δυσχερείς εργασιακές συνθήκες (εργασία σε 3 ή 4 σχολεία), η σύγκρουση του επαγγελματικού και οικογενειακού ρόλου και οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που ευθύνονται για την επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών.

Για το ζήτημα της επαγγελματικής εξουθένωσης και τις συνέπειές της στην ποιότητα ζωής των εκπαιδευτικών θα μας μιλήσει η κ. Αλεξάνδρα Κορωναίου, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, η οποία έχει εκδώσει, μεταξύ άλλων, το βιβλίο με τίτλο «Όταν η εργασία γίνεται ασθένεια. Το στρες των εκπαιδευτικών. Μια κοινωνιολογική μελέτη περίπτωσης» (εκδ. Πεδίο).

Μία σύντομη παρέμβαση θα κάνει ο φιλόλογος Δημήτριος Τσομπανάκης, ο οποίος έχει εκπονήσει τη μεταπτυχιακή εργασία με θέμα «Επαγγελματική ταυτότητα και επαγγελματική εξουθένωση των φιλολόγων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Π. Ε. Κοζάνης» (Παν/μιο Δυτ. Μακεδονίας).

Η Αλεξάνδρα Κορωναίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Paris V, όπου και δίδαξε ως επιστημονική βοηθός (1982-1985). Επί σειρά ετών έχει διδάξει στο ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς και σε ποικίλα επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών (Μαράσλειο Διδασκαλείο, ΠΕΚ, ΕΑΠ, κ.ά.). Από το 2006 έως το 2016 δίδαξε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και μέχρι πρόσφατα Κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστήμιου. Σήμερα διδάσκει «Κοινωνιολογία του ελεύθερου χρόνου και των μέσων μαζικής επικοινωνίας» στο Τμήμα Ψυχολογίας (Πάντειο).

Tα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πεδίο της κοινωνικοπολιτικής συμμετοχής της νεολαίας, στη ριζοσπαστικοποίηση των νέων, στην εργασία, την ανεργία, τον ελεύθερο χρόνο και τα μέσα ενημέρωσης. Επί σειρά ετών εργάστηκε στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας σε έρευνες και σεμινάρια και έχει μακρόχρονη εμπειρία ως επιστημονική υπεύθυνη στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έχει συγγράψει βιβλία, μελέτες και άρθρα και έχει λάβει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές σχετικά με τα πεδία των επιστημονικών και ερευνητικών της ενδιαφερόντων. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Νέοι και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», Οδυσσέας (1992), «Κοινωνιολογία του Ελεύθερου Χρόνου», Νήσος (1996), «Εκπαιδεύοντας εκτός Σχολείου», Μεταίχμιο (2002), «Όταν η εργασία γίνεται ασθένεια. Το στρες των εκπαιδευτικών. Μια κοινωνιολογική μελέτη περίπτωσης», Πεδίο (2010).

Ο Δημήτριος Τσομπανάκης είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής (ΕΑΠ και Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας).

Την εκδήλωση συντονίζει η Ελένη Γερούση, Δρ Φιλοσοφίας (ΑΠΘ).

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το πέρας των ομιλιών.

Όσοι/ες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://minedu-secondary.webex.com/meet/gdeliopo

5 σχόλια

  • Τι να πουν οι γιατροι και οι πιλοτοι;Θεωρητικες επιστημες ειναι οτι θελει ο καθενας λεει.Μου κανει μεγαλη εντυπωση πως αν διαβασεις τα διδακτορικα στο μητρωο το ελληνικο, το 80% των διδακτορικων ειναι απο θεωρητικες επιστημες.Γιατι αραγε;.Απαντω: Γιατι με θεμα: η αγαπη για τους…… ταδε, εχεις και διδακτορικο.Φυσικα υπαρχουν και τα εξ αποζτασεως απο χωρες που ισως να μην ξερουμε και σε ποια ηπειρο ανηκουν.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.