Θεσπίζονται τα πρώτα Βραβεία Βιολογικής Παραγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Από τις 25 Μαρτίου έως 8 Ιουνίου 2022 οι αιτήσεις υποψηφιοτήτων

3 Μαρτίου 2022
13:46

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρά από φέτος στη θεσμοθέτηση ετήσιων βραβείων για την αναγνώριση της αριστείας στην αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων.

Τα βραβεία, τα οποία θα απονεμηθούν για πρώτη φορά το 2022, θα αναγνωρίσουν τους καλύτερους και πιο καινοτόμους παράγοντες του τομέα της βιολογικής παραγωγής, οι οποίοι συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων που έχει η γεωργία στο περιβάλλον και στο κλίμα, καθώς και στην υλοποίηση των στρατηγικών της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

 Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, για να τονωθεί η βιολογική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση των καταναλωτών για βιολογικά προϊόντα. Αυτό προϋποθέτει μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής. Η Κομισιόν φιλοδοξεί να συμβάλει σε αυτούς τους στόχους με την καθιέρωση των Ευρωπαϊκών βραβείων για τα βιολογικά προϊόντα.

Η πρώτη διοργάνωση βραβείων βιολογικής παραγωγής σε επίπεδο ΕΕ, έρχεται ως συνέχεια του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, που εγκρίθηκε από την Κομισιόν τον Μάρτιο του 2021.

Από τις 25 Μαρτίου έως τις 8 Ιουνίου 2022 οι αιτήσεις των υποψηφίων θα είναι ανοιχτές, ενώ τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, ετήσια Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ

Όπως αναφέρει η Κομισιόν ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 7 κατηγορίες βραβείων και 8 βραβεία. Αυτά θα απονεμηθούν σε διάφορους παράγοντες ολόκληρης της αλυσίδας αξίας των βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα εξαίρετο, καινοτόμο και βιώσιμο έργο που αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργεί πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση. 

Τα βραβεία θα είναι τα εξής

Κατηγορία 1: Βραβεία καλύτερου και καλύτερης παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων

Κατηγορία 2: Βραβείο καλύτερης βιολογικής περιφέρειας

Κατηγορία 3: Βραβείο καλύτερου βιολογικού δήμου

Κατηγορία 4: Βραβείο καλύτερης βιολογικής «βιοπεριφέρειας»

Κατηγορία 5: Βραβείο καλύτερης βιολογικής ΜΜΕ

Κατηγορία 6: Βραβείο καλύτερου/καλύτερης εμπόρου λιανικής πώλησης βιολογικών τροφίμων

Κατηγορία 7: Βραβείο καλύτερου βιολογικού εστιατορίου

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης τονίζει σχετικά πως «η στροφή της ευρωπαϊκής αγοράς σε βιολογικά προϊόντα και η μεγάλη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προώθηση της παραγωγής τους, αποτελούν κίνητρα για τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων στη Δυτική Μακεδονία, ώστε να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στην αγορά, να διευρύνουν τον κύκλο εργασιών τους και να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή όχι απλά βιολογικών προϊόντων, αλλά σταδιακά, προϊόντων με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα».

10 σχόλια

  • Το άλλο το βραβείο;ποτε;
    Ας οψεται που αρχιζει η Σαρακοστή και δεν το γράφω!!
    Βάλτε και το βραβειο” το καλύτερο βιολογικο εστιατόριο που χορταινεις και ξεδιψας με κοπανιστο αερα”
    Μαλλον θα ειναι πρώτο!!
    Το γαρ πολυ του βιολογικου ξυσιματος …γεννά βιολογικά βραβεία..
    Θού κύριε…

  • Εει ας κοιτάξει κ η Περιφέρεια να κάνει κάνα κουμάντο με τρόφιμα κ είδη πρώτης ανάγκης δεν βλέπω τι γίνεται αλοιρα;

  • Το μόνο σίγουρο βραβείο είναι το βραβείο πρωταθλήτριας στην ανεργία σε όλη την Ευρώπη!!! 10 χρόνια σερί και συνεχίζουμε!!!

  • Μπράβο πολύ αξιέπαινη πρωτοβουλία ….μπράβο Γιώργο συνέχισε έτσι ….Κασαπίδης 50% και στις επόμενες εκλογές

    • Φιλε κατι αυλικοι μεινατε μαζι του και του κανετε κακο λεγοντας του σε ολα ναι,αλλαξτε μπας και σωθει κατι γιατι ο θορυβος απο την πτωση θα ειναι μεγαλος,εκει που θα εχει μεγαλη πτωση θα ειναι στην καστορια και στην κοζανη,γεροι να ειμαστε και θα το δουμε,εκανε λαθοςκινησεις και επιλογες και δυστυχως θα τα βρει μπροστα του,μακαρι να ξυπνησει γιατι δεν μενει πολυς χρονος.

  • ενημέρωση είναι για τους ανθρώπους που ασχολούνται με βιολογικά σε ευρωπαικό επίπεδο.Να μην την κάνει την ενημέρωση έλεος

  • Όλες οι φλυτζανούδες έχουν άποψη όταν πρόκειται για τον εκλεκτό περιφερειάρχη μας. Σε χαιρόμαστε !!

  • Πάντως πως τα καταφέρνει ο τύπος εδώ και χρόνια και δεν μένει άνεργος ας κάνουμε την αυτοκριτική μας όλοι όσοι τον ψηφίζουμε

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.